Az ördög

vígjáték 3 részben


A GÁRDONYI GÉZA SZÍNHÁZ előadása

Író: Molnár Ferenc
Rendező: Csiszár Imre
Dramaturg: Radnóti Zsuzsa

Színész:
Venczel Valentin
Gregor Bernadett
Bregyán Péter
Reviczky Gábor
Fekete Györgyi
Tatár Gabriella
Bogdán István

Díszlet: Szlávik István
Jelmez: Szakács Györgyi
Zene: Nemessányi Éva
Ismertető:

János , a divatos festő, egykori szerelmét, legjobb barátjának feleségét, Jolánt készül lefesteni. Az asszony modellt áll neki - és megjelenik az ördög, aki feltárja előttük legtitkosabb érzelmeit, amelyeket egymásnak se mernek megvallani. Sőt, e különös, túlvilági intrikus még attól sem riad vissza, hogy - a kedélyeket kellőkép borzolandó - az így kibontakozó szerelmi háromszög új meg új fejleményeit előre elárulja.
Az író világsikerű darabját a sziporkázó ötletességgel megírt jelenetek és a hamisítatlan Molnár Ferenc-i paradoxonok ma is hatásos, sodró színpadi erővel töltik meg.
"Az ördög, aki sans gene betoppan egy egész idegen lakásba és mindjárt szemtelen otthonossággal parancsolgat, eszünkbe hozza Molnár Ferenc egy bohózati figuráját, a zseniális betörőt, de most ez a betörő már letette zárfeszítő szerszámait, komolyabbá vált, filozófussá lett. Nemcsak visszhangokat hallunk e vígjátékból, hanem új hangokat is. Az ötletek tarka arabeszkjei mögött komoly folytonossággal húzódik el egy lélektanilag megokolt, analitikus finomsággal szőtt cselekmény szőnyege." - írta Kosztolányi Dezső Az ördög ősbemutatója után.

Bemutató időpontja: 2001. november 9., Gárdonyi Géza Színház