7 túlélőtipp a Szigetre

Családias punktalálkozóból vérprofi megarendezvénnyé nőtte ki magát. Ezt tedd, ha nem akarsz a kordonok között araszolni!

Családias punktalálkozóból vérprofi megarendezvénnyé nőtte ki magát a Sziget Fesztivál, ahol mindent megtesznek azért, hogy a résztvevők jól érezhessék magukat. A fesztivál méretei miatt viszont nem árt észnél lenni, ha nem akarsz a kedvenc fellépőd koncertje alatt a bejárathoz vezető kordonok között araszolni.

Fotó: Kaszás Tamás​ / Index​.hu

 

  1. Otthon vagy, és indulnál a Szigetre, de még nem tudod mit vegyél fel? Az öltözködésben a legkritikusabb pont a cipő, és ha nem szeretnél fekete lábbal hazamenni, akkor a meleg ellenére érdemes zárt cipőt választani. Esetenként nagy lehet a kísértés, hogy felvedd a legújabb menő sportcipőd, de ne tedd! Hacsak nem egy VIP-ben ücsörögve töltöd az estét, a Szigeten egy nap alatt legalább egy évet fog öregedni.
  2. Mielőtt nagyon belemerülnél az öltözködésbe, ne feledd, hogy a bejutásra bőven kell időt szánni, különben a kiszemelt koncert alatt is a kordonok között araszolhatsz a tömegben. A Sziget ideje alatt a helyszínt taxival vagy BKV-val érdemes megközelíteni, józan életűeknek esetleg biciklivel, de mindenhol óriási lesz a forgalom. Miután leszálltál a HÉV-ről, még jó időbe telhet, mire eljutsz a pénztárig, ahol újabb sor várhat, és még egy gyors biztonsági ellenőrzésen is át fogsz esni.
  3. Legkésőbb ilyenkor érdemes stratégiát felállítani az estére, hogy semmiképp se maradj le a kedvenc együttesedről, akik emberöltőnként egyszer lépnek csak fel egész Kelet-Európában. Persze az se baj, ha csak beleveted magad a fesztiválozásba, és nem számít, hogy a Reggae faluban vagy a Paks II. interaktív kamionnál kötsz ki. Ha viszont egy estére öt kihagyhatatlan programot bekarikáztál a programfüzetben, és mindent megteszel, hogy el is juss rájuk, az rettentő stresszes és fárasztó lesz.
  4. Sok szó esik arról, mennyire drága a Sziget, és ha belefeledkezik az ember a fesztiválozásba, akkor valóban gyorsan elillan a pénz. Ezért jobb előre meghatározni egy kellően magas, de nem ésszerűtlen összeget, és annyival feltölteni a Festipay kártyát. Így meggátolhatjuk, hogy egy-egy felhevült pillanatban újabb tízezer forintokat töltsünk rá a kártyánkról, majd meghívjunk minden körülöttünk állót egy felesre.
  5. A rengeteg program és helyszín veszélyeket is hordoz magában, az ember nagyon könnyen lejárja a lábát, ha csak szimat után elindul a nagyszínpadhoz, aztán húsz perc múlva kiderül, hogy az ellenkező irányba kellett volna tartani. Térkép mindenképp legyen nálad, a legjobb, ha letöltöd a Sziget appját, amiben minden programot és helyszínt megtalálsz egy helyen.
  6. Ma már nem fesztivál a fesztivál, ha nem tudunk folyamatosan telefonon vagy cseten kapcsolatot tartani a többiekkel, videózni a koncerteket, az első sorban szelfizni, és mindent azonnal kilőni Instagramra vagy Facebookra. Ezért érdemes jól feltöltött telefonnal elindulni otthonról, vagy power bankot vinni. Általában a helyszínen is találhatunk mobiltöltő állomást, ennek annyi a hátránya, hogy egy darabig ott kell hagynunk a telefont.
  7. Tapasztaltabb szigetezőknek is újdonság lehet, hogy tavaly óta személyi vagy útlevél nélkül nem engednek be senkit a fesztiválra, mivel újabban biztonsági okok miatt minden karszalag személyhez kötött.