A legfurább programok a Múzeumok Éjszakáján

Tervezz robotkezet, cuppogj, paginálj, és nézd meg alulról egy vonat vécéjét!

Robotkéztervezés

A bemutatkozásuk alapján sem sikerült rájönnöm, mivel foglalkozik a ESSRG - Impact Hub Budapest , de annyi bizonyos, hogy a  Budapesten, a Ferenciek tere 2-es szám alatt látható a „Laboron Kívül: Csináld Magad Tudomány” című kiállításuk. Emellett, az egész este folyamán talán ők kínálják a legmenőbb programot, hiszen fél 5 és 8 között a lurkók robotkezet tervezhetnek! Gyerekkoromban a fél kezemet odaadtam volna egy jó robotkézért. Na jó, nem, de ez valami hihetetlenül vagány program!

A nagy sziki cuppogós

A Magyar Természettudományi Múzeum a víz tematikája köré húzta fel a programját. Már délelőttől kezdve különböző vizes, illetve vízzel kapcsolatos játékokkal várják a gyerekeket, kézműves holmikat lehet készíteni nádból, gyékényből és sásból, de az egyik legviccesebb program a Száraz tónak nedves partján... című, ami 16-19 óráig tart. Az első kórus, amely elénekli a dalt, karszalag nélkül vehet részt a múzeum programjain.

Este 21 és 23 óra között, óránként kezdődik a nagy sziki cuppogós, bármit is jelentsen ez. A párok szellemi és fizikai versenyén csak 16 éven felüliek vehetnek részt, és a "versenyben evolúciós előnyt jelent a gyorsaság, a bátorság, a fejlett szaglás, tapintás és hallás".

 

Gyógyítás ürülékkel

 A koproterápiának, azaz a különböző testváladékokkal, salakanyagokkal való gyógyításnak meglepően nagy múltja van, transzcendentális hatást is tulajdonítottak ezeknek a gyógymódoknak, és már az ókori Rómában is javallottak emberi ürüléket bizonyos betegségekre. Tudtátok, hogy a népi gyógyászatban szűzlánnyal "orvosolták" a gonorrheát? A bajorok pedig ugyanezért tehéntrágyába hempergőztek, majd utána sört ittak. Dr. Magyar László András orvostörténész ezekről tart előadást 21 órakor a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban.


 

Megyünk lopni

A Róth Miksa Emlékház a lopás bűne köré szervezte programjait. Az intézmény a pesti Csikágó közepén fekszik, azaz a mai  Damjanich utca – Aréna (Dózsa György) út – Csömöri (Thököly) út – Rottenbiller utca által határolt területen. 1896 és 1898 között a kertek és káposztásföldek helyére villámgyorsan felhúzták a házakat, és a hihetetlen sebesség miatt a gyorsan fejlődő Chicago után nevezték el a pestiek ezt a környéket. Nemsokára olyan rossz hírű, veszélyes hellyé vált, hogy még a rendőrök sem merészkedtek be az utcákba. A Róth Miksa Emlékházban mintegy a "hely szellemét" megidézve egész nap előadásokat hallhatunk a lopásról - mint jelenségről és kultúrtörténeti, művészi, filozófiai megközelítésből. Többek között megismerkedhetünk a legismertebb műkincsrablásokkal, a tolvajok büntetéséről Dante Poklában, a borvizezéssel és egyéb vendéglátós, élelmiszeripari ügyeskedéssel, és bizonyos aktuálpolitikai, gazdasági jelenségekről is beszélnek majd ezen az estén. 

 

Az év ásványa és ősmaradványa

A Magyarhoni Földtani Társulat 2015-ben útjára indította Év ásványa és az Év ősmaradványa programot. Előbbi idén a kvarc lett, utóbbi a barlangi medve. Mindkettőről beszélnek majd az ELTE TTK Természetrajzi Múzeumában: A Kárpátok növényevő sárkányáról, azaz a barlangi medvéről Szente István fog beszélni, a kvarc arcairól pedig Harman-Tóth Erzsébet.

Bevett dolog, hogy bizonyos állatokat, növényeket az év lényeinek választanak: 2017-ben az év kétéltűje a mocsári béka, az év madara a tengelic, az év fája a vadalma, az év rovara a nagy szarvasbogár, az év emlőse a mogyorós pele, az év hala a harcsa, az év gombája a világító tölcsérgomba, az év vadvirága a hóvirág lett.

 

Aranyozd be az estédet a PIM-ben

Ez valójában egy béna szóvicc, mert a költő születésének 200. évfordulója alkalmából Arany János-emlékév van, így stílszerűen a PIM rendezvényének jelentős része róla szól. A Petőfi Irodalmi Múzeum emberesen odatette magát, és a bevett irodalmi programok mellett csomó érdekességgel készülnek. Ilyen már a nevében is vagány Toldi-szabadulószoba

Ha útbaigazítást kérnek tőled, jellemzően egy petrencés rúddal jelzed az útirányt? Könnyedén emelgetsz malomkövet? Semmilyen szellemi vagy fizikai viadal nem riaszt el? Akkor próbálj szerencsét nálunk!

Talán még egy cseh vitéz is rejtezik az egyik sarokban, hogy ott riogasson, mint a kanapé mögül BOB, a Twin Peaksben. Félóránként 4-5 fős csoportok mehetnek kalandozni, viszont előre regisztrálni kell a szabadulo@pim.hu címen. 

Persze lesz még tárlatvezetés, készíthetünk könyvet Arany legendás Kapcsoskönyvéhez hasonlót, amit akár lúdtollal is teleírhatunk,  és egyéb aranyos programok is, amelyek közül a másik legvagányabb az Arany-challenge üzenőfal: verseny, hogy meddig folytatható egy rím. A poétikus lelkületű vállalkozóknak tisztán rímelő sort kell hozzákölteniük, de az igazán profik a ritmizálásra is ügyelhetnek.

Az este másik kiemelt irodalmi alakja a 100 éve született Szabó Magda. Az éjjel egykor kezdődő RuhaTÁR rendhagyó divatbemutató, a kifutón az író hőseivel. Egy másik program jóval rejtélyesebb, az Abigél, segíts! így szerepel a PIM műsorában: "Ki vagy te, Abigél?" Legenda, szent, csaló, hús-vér ember vagy szobor, a szomszéd vagy talán a sarki zöldséges? Tudod mit, nem is fontos, hogy ki vagy. Segítesz? Rád bízhatom a titkomat? Abigél várja a kéréseket, és legjobb tudása szerint segít. Ha Horni Micinek és Vitay Georginának bevált, talán Neked is segíthet!Nem csak Matulásoknak!

De annyira ütős a múzeum kínálata, hogy nem lehet kihagyni a garázsvásárt, ahol az egykori kiállítások tárgyainak replikáit árusítják, és a SzövegSzaunát: Hallgasson kortárs irodalmat a gőzben. Fürdőruhára nem lesz szükség, most a szavak melegítenek, tisztítanak és lazítanak el. A szaunaturnusok óránként indulnak.

Tekints meg egy jó kézfejcsontot

A Magyar Tudományos Akadémia Művészeti Gyűjteményének programkínálata annyira zavarba ejtő, hogy inkább egyszerűen idemásolom:

A nap műtárgya - Kisfaludy Károly jobbjának egyik kézfejcsontja perzsa, kézzel festett tolltartóban

Képről képre (20 perces előadások):

18.30  Friedrich von Amerling: Waldstein János arcképe (1833)

19.30  Johann Nepomuk Ender: A Magyar Tudományos Akadémia allegóriája (1834)

20.30  Ismeretlen festő: Dobozi Mihály és hitvese (19. század első fele)

21.00  Szakvezetés az MTA Művészeti Gyűjteményében


 

 Indul a bakterház

A MÁV egyszerűen csak beenged minket oda, ahová egyébként nem merészkedhetnénk, ami elég jó móka. A Keletiben egy vasúti kocsit megemelnek egy 4x20 tonnás csoportemelőn, és megnézhetjük a kerekek biztonsági vizsgálatát, kipróbálhatjuk a vasútforgalmi és mozdonyszimulátort, tovább a vágányra visszahelyező járműemelőt is megmutatják nekünk. Ha kedvünk szottyan, a vizsgálócsatornába lemászva, megnézhetünk egy vasúti kocsit alulról, az alvázat, a forgóvázat és a vécét is. A nagykanizsaiak a fordítókoronggal, mozdonyokkal ismerkedhetnek meg, Debrecenben pedig többek közt ki lehet próbálni egy morzetávírót, és egy irányítótoronyba is be lehet kukkantani. 

A Múzeumok Éjszakájára bármely településről 50%-ot ad a MÁV a menettérti jegyekre, a Budapestre látogatóknak a karszalag szükséges a kedvezményhez, a vidéki programok iránt érdeklődőknek a helyszínen kell pecsételtetni. A programsorozatban részt vevő települések felé érvényes a kedvezmény: Budapest, Debrecen, Szeged, Nagykanizsa, Mátészalka, Szombathely és Püspökladány.

Ha valaki elvonatozna Püspökladányba, megtekintheti a peront, az utastájékoztató táblát, az aluljárót és az elektronikus biztosítóberendezést. 

.

 Mi az a paginálás?

Megtudja, aki elnéz a Fővárosi Levéltárba! Egy jó sörös kultúrtörténeti előadás után körbenézhet a levéltár épületében, meglesheti az ott dolgozókat, amint digitalizálnak, restaurálnak, könyvet kötnek. Kipróbálhatod a fent említett paginálást és papírt is vaslhatsz. Ez egy tuti program azoknak, akik szeretik a papírt, a régi iratokat és nyomtatványokat és a könyvet mint tárgyat. Regisztrálni nem kell, de a részvételi szándékot jelezni kell a dekenyd@bparchiv.hu email címen.

 

A szervek

A Rendőrmúzeum alapból érdekes hely (Kriminalisztikatörténeti kiállításMagyar krimiírók a XX. századbanRendőrség-történeti kiállítás), de a programok mondhatni a szokásosak a mindenféle kutyás-, technikai és közelharc-bemutatókkal. Viszont ki lehet próbálni az alkoholszondát, ami autó nélkül, néhány pofa sör bedobása után újszerű élmény lehet egyeseknek, a szépre vágyók pedig megcélozhatják a csillámtetoválást, délután négytől egészen éjfélig.

A rendőrökkel ellentétben a NAV-nak nincs túl sok humora, halálosan komolyan veszi a Múzeumok Éjszakáját. A Pénzügyőr és Adózástörténeti Múzeumban Dvorszky Anikó előad az adózás kultúrtörténetéről, a gyerekek pedig jót viháncolhatnak a játékos intézkedéstaktika ("NAV-kommandó-teszt") során.