Adventi fesztiválok a fővárosban

Lázasan forgolódok az ágyban napok óta. Lassan itt van! Megint a vásárlás kényszeres siettetése, ajándékok béklyószorítása és a pattanást okozó karácsonyfadíszek szorító kalodájának rémképe idéződik fel a reggeli álmokban. El innen! Ki a lakásból üstöllést, az utcai forgatag megint átmeneti megnyugvást adhat az ünnepek rohamosan közeledő stresszfaktorával szemben. Jó esetben hetekig küzdhetek a ceremóniadémonnal, míg elér az elodázhatatlan végzet. Áldott hétvégék, az utcai zsibongás legalább másképpen nyugtalanító!

Tavaly a város pereméről indultam befelé, idén az ellenkezőjével próbálkozom, hátha visszafelé kijózanodok a forralt borból. A belvárosban lakom, szóval nem lesz nehéz beleesni az első adventi dzsumbujba, célszerű a legközelebbit kiválasztani. Esetemben ez a Bazilikát jelöli ki első célpontnak. Nehéz eltéveszteni a nemzetközi megmérettetésen is kiválóan szereplő rendezvényt az impozáns épület elé felállított karácsonyfa fenyegető rádnézése miatt, ami viszont rendkívül ösztönzően nyitja meg a forralt bor csapot.

Ha ilyenből áfonyásat is akarunk, a Mikulás kocsmájába kell menni, de itt elcsábíthat a forró barnasör-rum kompozíció, vigyázat, veszélyes! A több mint 150 hazai kiállító között természetesen túlsúlyban vannak a kézműves és gasztronómiai típusok, de az ezerféle kínálat mellett tematikus programok és meglepetések várják még a nagyérdeműt. Logikusan továbbtervezve a bevetést, a Városháza Parkot tűzöm ki következő állomásnak. Itt családiasabb rendezvényt ígérnek, fényligettel, de a fő hangsúly itt is a vásárra esik. A családias programokkal párhuzamosan a Szabad Tér Színház gondoskodik a kulturális igények kielégítéséről. A hangulat pazar! Ha jobban belejöttünk a kultúrába, mint szerettük volna, levezethetjük az érzést a Nemzeti Múzeum hagyományőrző történelmi kézműves vásárán, amit már negyedik alkalommal rendeznek meg az adventi időszakban.

Vívás, íjászat, római kor, minden! Büfé is működik! Aki még nálam is idegesebb, és kerülni szeretné a népességgel súlyosan terhelt köztereket, az Budapest utcáin is kikapcsolódhat a SlowXmas adventi eseményein, amihez elő kell vennem elektronikus agyamat: „Szauna, kiállítások megszámlálhatatlan sora, jótékonykodás, swing dallamok, dedikált könyvek, karácsonyi vásár, csokoládékészítés és színház” - mondja nekem, de hozzáteszi, hogy ez még bőven nem a vége! A betyárját!

Résztvevő utcák: a Falk Art&Antique Street (Falk Miksa utca), a Bartók Béla Boulevard (Bartók Béla út), a Fashion Street (Deák Ferenc utca), a KultUnio (a hetedik kerület multikulturális negyede) és a Ráday Soho (Ráday utca). Na, innen lehet aztán már haladni kifelé. A Várkert Bazár hagyományosan izgalmas előadásokkal, workshopokkal és természetesen kézműves programokkal várja vasárnaponként a polgárokat, de vigyáz arra is, hogy a vásárfüggőket is alaposan kiszolgálja, elsősorban az iparművészet ünnepi vasakaratát kényszerítve a termékskálára. Hála istennek itt is lesz meghitt gyertyagyújtás!

Mivel sokat ittunk, virányos jókedvem megnyitja a kapuit a Hegyvidék előtt, ami, tekintve kulturális sivárságomat, nem tűnik jó ötletnek. Kocsmakulturális érdeklődési köröm nehezen talál utat magának a rengeteg programsorozat között, amik főleg a családi beállítottságúaknak kínálnak programot, koncertek, (báb)színházi eladások, játszóházak formájában. Lebilincselően sokrétű kulturális kínálat, iszkolok is tovább legott! Szentendrét tekintem elég provinciálisnak leszűkült tudatom számára, bízva a helyi, főleg gasztronómiára kihegyezett dunaparti sétány étel-ital kínálatával. A családot jobban érdekli Szentendre történelmi belvárosa, ahol nemcsak a kulináris élvezeteknek hódolhat az ember, de lelkét is megmelengetheti a számos gyerekeknek és könnyes szemű felnőtteknek szánt tartalom. Egyik hétvégén majd a Skanzenbe viszem őket, dünnyögöm magamban, hiszen nem mehetek majd úgy el a sárvilágból, hogy a fiaim nem ismerik a gyapjúangyal-készítés minden csínját-bínját! Szentendre felé útba esik Óbuda, és az ő adventi fesztiválja is, amit kár lenne kihagyni!

 

Szerintem itt lesz a legjobb, ha megbirkózok a pár foknyi negatív hőkülönbséggel, hiszen a belvárosi tömeg nélkül, mégis az adventi ivást könnyedebbé tevő széles programskálával bolyonghatok a nyilván kézműves, gasztronómiai és hagyományőrző vásárpultok között, vágyakozva és egyre bátrabban tekintve a műemlék körhintára, ami vagy nagyon emlékezetessé teszi majd ezt az adventet, vagy legalább elrepít Szentendréig, mert a HÉV egyre távolibb dagerrotípiának tűnik csupán...