Arctic Monkeys és Borns: Sziget keddi ajánló

A mai a 2018-as Sziget utolsó napja, így végre mindenki kialudhatja magát, de előtte még felvonul egy seregnyi indie előadó az Arctic Monkeystől a Bornson és a War On Drugson át a Fever Ray-ig.

Blossoms

Kedd 17:45, Nagyszínpad



Aki szereti a dallamos, érzelmes indie rockot és az ábrándos tekintetű, hosszú hajú férfiakat, az nagy valószínűséggel a Blossoms zenéjét is szereti. A viszonylag friss brit együttes tökéletes nyitózenekar az Arctic Monkeys előtt, mert a zenéjük sok rokon vonást mutat, és biztos sokan maradnak rá a nálunk továbbra is népszerű Gogol Bordello után. A Blossoms második, Cool Like You című albuma idén év elején jelent meg, és az I Can’t Stand It című számukhoz forgatott videóklipet Michel Gondry Be Kind Rewind (Tekerd vissza, haver!) című filmje ihlette, amiben egy videókölcsönző munkatársai házibarkács módszerekkel forgatnak újra klasszikus filmeket. Az album megjelenése előtt viszont úgy egymásnak mentek az együttes tagjai Twitteren, hogy poénból egy telefonos segélyvonalat indítottak, hogy azt hívják a rajongók, ha nagyon kétségbeejtenék őket az együttes feloszlásáról szárba szökött pletykák.

 




The War on Drugs

Kedd 19:30, Nagyszínpad

 

A The War On Drugs nem egy huszonévesekből álló, Youtube-ról befutott pillanatnyi szenzáció, hanem igazi felnőtt rockot játszó zenekar érett férfiakkal, akikre talán Bruce Springsteen volt a legnagyobb hatással. A két alapító több mint tíz évvel ezelőtt talált egymásra, és a Bob Dylan iránti közös rajongástól addig jutottak, hogy csináltak egy együttest, és elkezdtek játszani a philadelphiai klubokban. Annyira szerette őket a közönség, hogy jöttek az albumok, amiket rajongó kritikák követtek, és közben sokat cserélődtek a tagok. A frontemberük, Adam Granduciel már bőven a harminces éveiben járt, mire befutottak, de addigra lelépett a másik alapító, Kurt Vile is, aki szólóban folytatta. Tavaly jelent meg a negyedik albumuk, a Deeper Understanding, amivel a magas várakozások ellenére sem okoztak csalódást a rajongóiknak.  

 



Arctic Monkeys

Kedd 21:30, Nagyszínpad

 

Négy évvel ezelőtt a Volt Fesztivál külön napot szervezett az Arctic Monkeys fellépése köré, és biztos megint nagy lelkesedéssel és frissen mosott együtteses pólókkal várja őket a népes rajongótábor. A soproni fellépésük erősen megosztotta a közönséget, mert nem tüzelték fel túlzottan a hallgatóságot, de ők ebben a flegma stílusban utaznak. Akkor még épp a csúcson érkezett hozzánk a brit indie zenekar, akik félelmetes gyorsasággal váltak világszenzációvá a kétezres évek elején. Azóta kicsit csillapodott körülöttük az őrület, de idén öt év hallgatás után új albumot adtak ki, a hatodikat, amivel újra nagy turnékörútra indultak. Az együttes 2002-es megalakulása óta sokat formálódott a stílusuk, az “I Bet You Look Good on the Dance Floor” című első, punkrockos slágerszámuk után a Queens of The Stone Age frontemberével dolgoztak tovább, és elmentek a stoner rock irányába, aztán a hiphoppal kokettáltak, és most egy zongorás, lounge-os albumot hoznak, amit a szaksajtó minimum furcsának, rosszabb esetben megbocsátható tévedésnek nevezett.

 



Lewis Capaldi

Kedd 16:45, A38 színpad

 

A 21 éves skót srác az utóbbi év egyik legfelkapottabb énekes-dalszerzője, aki Spotify-on futott be, és nagy potenciált látnak benne. 12 éves kora óta zenél kocsmákban, és az idei évet már az amerikai Lollapalooza Fesztiválon indította. Azoknak való, akik szeretik a régi vágású, érzelmes balladákat egy szál gitárral.

 

 

Borns

Kedd 20:15, A38 színpad

 

A kis glamrockkal meghintett elektropopot játszó amerikai énekes-dalszerző-zenész a hagyományos nemi szerepekre fittyet hányó öltözködésével újgenerációs adrogün stílusikon is egyben. Nemrég a Gucci is felfigyelt Bornsra, és a tavalyi, Faded című klipjében is Gucci öltönyben menekül a saját démonai elől, de persze nem sikerül elfutnia. Az már korán látszott, hogy előadóművész lesz belőle, tízéves korában bűvészprodukciókkal kereste a zsebpénzt, de aztán a zenében találta meg magát. Sokat segített neki, hogy 2015-ben maga Taylor Swift adta áldását az Electric Love című számára, és Prince az egyik kedvenc új előadójának nevezte. Tavaly jelent meg a második albuma Blue Madonna címmel, amin a God Save Our Young Blood és a Blue Madonna című számokban Lana Del Rey működött közre, a borítófotókat pedig Lana Del Rey testvére készítette.

 

 

 

Zara Larsson

Kedd 22:15, A38 színpad

 

Az énekesnőt nagyon tömören svéd Rihannaként lehetne leírni, főleg mióta a popzene néha már teljesen egybefolyik az egyre mainstreamebb elektronikus tánczenével és hiphoppal. A klipjeiben annyira meggyőzően és felszabadultan táncol, hogy tökéletesek Youtube-házidiszkózáshoz, így könnyen összejönnek a többszáz milliós lejátszások, de a fesztiválos koncertjein is táncosokkal körbevéve rázza. Egy svéd tévés tehetségkutatóban figyeltek fel rá, és mostanában olyan jól menő előadókkal készít közös számokat, mint az EDM-es Kygo és David Guetta vagy a trapes Ty Dolla Sign. Az egyik legújabb slágerszáma az Ain’t My Fault és a Clean Bandittal közös, extrém nyálas Symphony, ami tavaly nyáron ütött be, és 750 millió lejátszásnál jár.

 

 

 

Fever Ray

Kedd 00:15, A38 színpad

 

A Fever Ray a svéd karin Dreijer művészi álneve, aki korábban a testvérével csinálta a fájdalmas énekkel kísért elektronikus zenéjéről ismert The Knife-ot. Aki szereti a kicsit kísérleti, kicsit elektronikus fura hipszerzenét, a bizarr koncerteket és a társadalmi nemekről szóló üzeneteket, annak nem fognak csalódást okozni. Az első Fever Ray album majdnem tíz évvel ezelőtt jelent meg, és erről az If I Had a Heart című számot több sorozatban felhasználták, sőt, a Vikingeknek ez lett a főcímzenéje. Utána egy hosszú csend következett, aztán váratlanul kiadtak tavaly egy új albumot, amivel idén kezdtek el turnézni egy csak csajokból álló, fura szerelésekbe bújtatott együttessel.

 




Jamie Jones

 

A Bacardi Arénában a Hot Creations kiadó feje zárja a fesztivált, aki mára egy külön alintézménnyé  nőtte ki magát a house zenén belül, és a kiadója által megtestesített lágyabb, nyaralós hangulatú underground house zenékkelWales-ből indulva meghódította Ibiza, London és Los Angeles menő helyeit.