Itt vannak a legjobb programok a hétvégére!

Elstartol a 9. Mozinet Fesztivál, de lesz Őszi Gasztroséta és Sajtfesztivál is! Emellett mindenkit vár a World Press Photo- és a Star Wars-kiállítás

9. Mozinet Filmnapok - Puskin mozi, október 17. 18:00 - október 20. 23:30

A 9. Mozinet Filmnapok programjában idén tíz film tekinthető meg, akár hónapokkal a hazai mozibemutató előtt. Idén először bérletet is vásárolhattok a 9. Mozinet Filmnapok / teljes budapesti műsor! vetítéseire a Puskin moziba. 10 vetítés, 12.000 forint, a jegyek külön-külön is felhasználhatók (azaz amire nem tudsz elmenni, azt odaadhatod másnak), az összes film premier előtti! A 10 filmre a jegyek egyébként 20.000 forintba kerülnének.

 

SZEGA - II. Nemzetek Sajtfesztiválja - Folyondár Sport- és Táncközpont. október 19. (szombat) 10:00 - 23:00

Egyszeri belépődíj fejében a látogatók korlátlanul kóstolhatják meg a világ 25 országának több mint 400 kiemelt sajtját. A sajthoz természetesen elengedhetetlenül hozzátartozik a bor is: számos minőségi magyar és külföldi bort kóstolhatnak a vendégek. A rendezvény során a nagyközönség számára szakmai előadások mellett, színvonalas zenés programokkal is készülnek. (Budapest Bár, Peet Project, Kicsi Gesztenye Klub Show) A magyar sajttermelők számára külön szakmai továbbképzési programot állítottak össze a fesztivál keretein belül.

 

Őszi Gasztroséta - Etyek, október 19-20., 10:00 - 20:00

Mindkét nap 10:00 órától lehet élményt szüretelni: nyitott pincékkel és ínycsiklandó ételekkel várja vendégeit a Gasztrosétány. A szüret zárásaként a legnemesebb borok mellett mustot és murcit is lehet kóstolni. A vendégvárók listája: Gingalló Csokoládéműhely, Aubergine Pince, Desszert Pince, Milán Pince, rdélyi Ízek Udvara és Sobol Pincészet, Árpás Laci Sonkamester Pincéje, Halmi Pince, Château Újhegy, Kácsor „Kíra” Pince, Tátrai Pincészet, Rezeda Terasz, EtyekVin Pince, Berényi Pince: Orosz Gyula Családi Pincészete, Dvorák Pince, Etyeki Sajtútállomás, Rókusfalvy Birtok.

 

Detektív szombat egy rejtélyes századfordulós villában - Ráth György-villa, október 19., 10:00 - 16:00

A hétvégi programok alkalmat teremt arra, hogy a tárgyak üzenetét játékosan fedezzétek fel, és különböző iparművészeti technikákat is kipróbáljatok. Egy alaprajz és egy nyomozati jegyzőkönyv segítségével kell megoldanod a több száz éves rejtélyt, amely egy híres 19. századi műgyűjtő otthonában játszódik. A Ráth-villa egész személyzete a méltóságos úr eltűnt csecsebecséjét keresi. De nincs könnyű dolguk, mert nem csak azt nem tudják, hol van, de azt sem, hogy mi az. A villa egykori lakói a látogatóktól várják a segítséget, cserébe megmutatják a szecesszió színes, különleges, értékes kincseit. Jegyár: 4 000 Ft/család (2 felnőtt, 2-3 gyermek)

 

Zograf Budapesten - Magvető Café, október 19. (szombat) 17:00

A Csillagszálló folyóirat Képregény számának rendhagyó bemutatója. Vendég: Aleksandar Zograf képregényművész. Pódiumbeszélgetés a képregényről, nemzetközi hírnévről, magyarországi fogadtatásról. Beszélgetőtárs Ferencz Győző költő, irodalomtörténész, egyetemi tanár és Szép Eszter képregénykutató. Az esten tolmácsol Sárcsevity Hajdú Bea szociálpolitikus, szociális munkás, főiskolai tanársegéd.

 

World Press Photo kiállítás - Nemzeti Múzeum, szeptember 19-október 23.

Az év eseményeiről készült riportfotókat évtizedeken át a Néprajzi Múzeumban láthatta a közönség, ám a múzeum költözése miatt az egykori kúria épületéből a Magyar Nemzeti Múzeumba tette át székhelyét a World Press Photo. A Nemzeti Múzeum gyűjteményei, eddigi kiállítási programja több tekintetben is erősíti a World Press Photo üzenetét. Az intézmény fotóarchívuma, a Történeti Fényképtár egyike a legjelentősebbeknek az országban. A múzeum már a 19. század közepe óta gyűjti a magyar és egyetemes történelem, életmód, kultúra vizuális dokumentumait. Az első, 1858-ban a múzeumnak ajándékozott fénykép egy album volt Rosti Pál Közép- és Dél-Amerikában készített különleges felvételeivel. A Történeti Fényképtár azóta is folyamatosan gazdagodik a világ és hazánk kapcsolatait, eseményeit, korváltásait/változásait megörökítő fényképek sorával, amelyeket rendszeresen mutatnak be budapesti és nemzetközi vándorkiállításaink.

 

Pagony 18. szülinapi buli - Bartók Pagony, október 19. (szombat) 11:00-19:00

A Pagony szerzői most a kicsiket és a kamaszokat is igazán izgalmas programokkal várják a kiadó 18. születésnapjának alkalmából. Ismerkedjetek, szerezzetek új barátokat, hallgassatok mesét, alkossatok, beszélgessetek, dedikáltassatok, színjátszózzatok, egyszóval mulassatok együtt a szülinapon! Délelőtt Maszatos és Sáris szélforgókat készíthettek, valamint kuflis pólót, párnahuzatot, pizsamát festhettek - vigyél magaddal egy fehér pólót, párnahuzatot vagy bármit, amit kuflisítanál, és fess rá egy szuper kuflis képet! Délután Pitypangos varázsforgatót ragasztgathattok. Egész nap készíthetsz kis Pagony-könyvtárat, egy különleges autogram és rajz gyűjtögető lapot, amelyet az összes jelenlevő szerzőnkkel dedikáltathatsz, valamint színezhetsz és rajzolhatsz!

 

The Fans Strike Back – Bálna szeptember 15. - december 31.

George Lucas filmrendező 1977-ben alkotta meg a Csillagok háborúja univerzumát. A filmláncolat immár több mint 40 éve száguld töretlen sikerrel, generáción átívelő népszerűsége szinte páratlan. Több éves előkészítő munka eredményeként 2019 decemberében mutatják be a mozik a Csillagok háborúja 9. epizódját, Skywalker kora címmel. A filmpremierhez kapcsolódva rendezik meg Magyarországon is a Csillagok háborúja – The Fans Strike back gyűjtői kiállítást. A Daniel Prada és a LetsGo Company által összeállított, több mint 600 eredeti darabból álló kollekció 10 kamionnal érkezik egyenesen Párizsból Budapestre, a Bálnába. A kiállítás autentikus környezetben, közel 1500 négyzetméteren vezeti végig a látogatókat a sorozat cselekményén. A tárlat elemei hivatalos és gyűjtői darabok, illetve profi művészek és szakemberek egyedülálló munkái. A kiállításon különleges audiovizuális effektek is felelevenítik a Csillagok háborúja ikonikus világát.