Legyél te is aktív részese a THEALTER-nek!

Július 7-ig lehet jelentkezni a szegedi THEALTER két workshopjára és a blogjr. kritikusműhelyre. A workshopokat Pass Andrea és Widder Kristóf vezetik, a blog jr. szerkesztője Jászay Tamás.

A fesztivál nagy figyelmet fordít a fiatalokra, az utánpótlásra, a program kiemelt része lesz idén is a műhelymunka. Az idei workshop címe: A hárpia megzabolázása – Shakespeare Reloaded, kiindulópontja Shakespeare A makrancos hölgy című drámája. A workshopok július 23-án indulnak, az izgalmasnak ígérkező tréningbemutatókat július 28-án láthatja a közönség. A blog jr. kritikusműhely junior bloggerei az egész fesztiválon részt vesznek, próbanaplót vezetnek a workshopokon zajló munkáról, tudósítanak az előadásokról, figyelemmel kísérik a szakmai beszélgetéseket.

 

WORKSHOP

17. életévüket betöltött, közép- vagy felsőfokú művészeti képzésben résztvevő fiatalok jelentkezhetnek Magyarországról és a határon túlról, akiktől kíváncsiságot és odaadást várnak a szervezők, és akikre a fesztiválközönség is nagyon kíváncsi. Mindkét kurzus kiindulópontja Shakespeare ma is aktuális kérdéseket felvető drámája, A makrancos hölgy, a hangsúlyok megteremtésében, a feldolgozásban azonban most is szabad a tér.

A résztvevők számára lehetőség nyílik a szakmai fejlődésre és kapcsolatépítésre, a szervezők pedig még komplexebben folytathatják a fiatal alkotók támogatását, az utánpótlás felmutatását. Nem titkolt céljuk, hogy ne csak ők ismerjük meg jobban a fiatalokat, hogy hogyan gondolkodnak a színházról, hanem az is, hogy ők is megismerjék egymást, olyan alkotókkal dolgozhassanak együtt, akikkel korábban nem – és hogy emellett kiváló előadásokat is lássanak.

 

Pass Andrea

Író, rendező, drámapedagógus, a Mentőcsónak Egység – az idei fesztivál kiemelt meghívottja – Manőver alkotócsoportjának programvezetője. A Veszprémi Egyetem színháztörténész szakán végzett, ösztöndíjasként tanult a nancyi IECA Filmművészeti Egyetemen és a londoni University of Roehampton dráma szakán. Hallgatója volt a CEU forgatókönyvíró iskolájának, rendezőasszisztensként Pintér Béla Társulatánál és a Szputnyik Hajózási Társaságnál, drámapedagógusként a Koma Színházi Társulattal és a FÜGE projektjeiben dolgozott. Kétszer nyerte el az Örkény István drámaírói ösztöndíjat és a STEFÉTA alkotói díjat. A 27. THEALTER fesztivál keretében látható lesz az Újvilág, amellyel elnyerte a VIII. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle fődíját; a Napraforgó, amiért a Budapest a fiatalok tehetségekért különdíját kapta, valamint a Manőver alkotócsoport diákjaival létrehozott A néma tartomány című előadás.

 

Widder Kristóf

Koreográfus, rendező, táncos, 2014-ben végzett az SZFE fizikai színházi rendező-koreográfus szakán, Horváth Csaba és Lukáts Andor osztályában. 2013-ban a Nemzeti Táncszínházban mutatkozott be az ifjúliszt című koreográfiájával, amelyet a 57. Festival dei Due Mondi zsűrije különdíjjal jutalmazott Spoletóban. Kőszínházban és független társulatokkal egyaránt dolgozik táncosként és koreográfusként is, önálló koreográfiái láthatóak voltak több hazai fesztiválon, vezetett workshopot Budapest mellett Pécsett, Nagyváradon, Miskolcon és Sienában. A fesztiválon táncosként lesz látható a Forte Társulat Concerto, illetve 5. vonósnégyes című előadásaiban. Koreográfus-rendezőként két produkcióval mutatkozik be a szegedi közönségnek: a Bakk-Dávid László zeneszerzővel készített Bernarda Alba háza mellett elsőként Szegeden lesz látható az Igor Sztravinszkij zeneművére készült Tavaszi áldozat.

 

A wokshopok időpontja: 2017. július 23-28. - bemutató: 2017. július 28.

 

 

KRITIKUSMŰHELY

A blog jr. kritikusműhelyre olyan, a színházi írás iránt érdeklődő és azt gyakorló fiatalok jelentkezését várják, akik szívesen vezetnének próbanaplót a workshopokon zajló munkáról, tudósítanának a fesztivál előadásairól és a szakmai beszélgetések értő és kíváncsi résztvevői lennének. A blog jr. szerkesztője, a junior bloggerek koordinátora Jászay Tamás, a Revizor kritikai portál szerkesztője. A 2016-ban készült írások itt olvashatók: http://thealter.hu/magyar/2016-1/blog-jr

 

Jászay Tamás

Kritikus, szerkesztő, egyetemi oktató, kurátor, aki sok-sok éve a THEALTER lelkes követője, és néhány éve a szakmai beszélgetések egyik moderátora is. A Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar és összehasonlító irodalomtudomány szakon, disszertációját a Krétakör Színház történetéről írta. Tanít többek között a SZTE-n és az SZFE-n, vendégtanár volt a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen. 2003 óta rendszeresen publikál színházi tárgyú írásokat, kritikákat, interjúkat, elemzéseket. Tíz nyelven nyolcszáznál is több publikációja jelent meg. A blog jr. szerkesztőjeként jótollú, jószemű, a jó színházért lelkesedni tudó, a nem annyira jó színház felé pedig megértéssel forduló kritikusjelölteket keres a fesztivál időtartamára.

 

A kritikusműhely időpontja: 2017. július 21-29.

 

JELENTKEZÉS: július 7-én éjfélig a maszk@maszk.hu e-mail címen, egy rövid bemutatkozással és motivációs levéllel.

A részvétel ingyenes, a résztvevőknek szükség esetén szállást (egyetemi kollégium háromágyas szobáiban), a workshopok résztvevőinek a fesztivál előadásaira kedvezményes szakmai belépőt biztosítanak. Csak olyanok jelentkezését várják, akik a workshopok teljes időtartamában jelen tudnak lenni a fesztiválon.

A szervezők kérik a jelentkezőket, írják meg azt is, melyik kurzusvezetővel szeretnének dolgozni, szükségük van-e szállásra, és mi a pólóméretük (S, M, L)!

 

Maximális létszám: workshoponként 12 fő, blogjr kritikusműhely: 4 fő!

 (Forrás: sajtóanyag)