Liam Gallagher és Desiigner: Sziget vasárnapi ajánló

A brit pop még mindig nagyon dühös legendája csak felvezetés az egyik legnagyobb aktuális londoni popsztár, Dua Lipa nagyszínpados koncertje előtt. Az A38 színpad egyik legerősebb napján két alternatív rockot játszó sztárzenekart, a Wolf Alice-t és a King Gizzard & The Lizard Wizardot hozza el, de csak miután teret adtak a Panda című megaslágert jegyző amerikai reppermek, Desiignernek.

Kaleo

Vasárnap 17:15, Nagyszínpad

 

A blues és a folk között ingadozó érzelmes zenét játszó izlandi együttes 2013-ban lett nemzeti szenzáció egy ismert izlandi dal feldolgozásával. Nem sokkal később kijött az első albumuk, amivel letarolták a hazai slágerlistákat, és európai turnéra indultak. A következő albumukon már Austinban dolgoztak egy amerikai lemezszerződéssel a zsebükben, és az HBO Bakelit című sorozatának előzetesében is az ő zenéjük szólt. Mire kijött a második albumuk, Amerikában is komoly rajongótábort szereztek maguknak.

 




Liam Gallagher

Vasárnap 19:30, Nagyszínpad

 

A híresen arrogáns és erőszakos énekes négy éve már együttes nélkül folytatja, de még mindig ő a brit pop legnagyobb arca és legendája. A fénykorában, a kilencvenes években a Blurrel rivalizáltak, de közben folyamatosan alázta a testvérét, Noah Gallaghert is, akivel többször összeverekedtek, beperelték, pocskondiázták egymást, és újabban Liam a Twitteren sértegeti Noah-t. A Pitchfork odáig ment, hogy azt írta, az Oasis szórakoztatóbb, amikor a két testvér csak veszekszik, mint amikor együtt zenélnek. Veszélyes lenne, ha Liam a Sziget backstage-ben összefutna a Blur egykori frontemberével, Damon Albarnnal, aki most a sikeres Gorillazzal játszik a Szigeten, főleg, hogy a testvére már kibékült vele, de négy nap biztonságos távolságot tettek kettejük fellépése közé. A szebb napokat látott Liam Gallagher most a legutóbbi, As You Were című albumával turnézik. Bár sokáig tagadta, hogy szólókarrierre adná a fejét, tavaly meglepetésszerűen megjelent a manchasteri Ariana Grande koncertet ért terrortámadás után szervezett segélykoncerten, és nem sokkal később kijött az önálló albuma. A szaksajtó jókat írt róla, de igazán mélyen nem kavarta fel vele az állóvizet.

 



Dua Lipa

Vasárnap 21:30, Nagyszínpad

 

Az énekesnő olyan popsztárok nyomdokában lépdel, mint Sia, Pink vagy a Marina & The Diamonds, és azután futott be igazán, hogy közös számokat készített Sean Paullal, Martin Garrix-szel és Calvin Harris-szel. Londonban nőtt fel, és koszovói albán szülők gyerekeként abba a művészi iskolába járhatott, ahol Amy Winehouse és a szintén koszovói Rita Ora is tanult, de 13 éves korában a szülei visszaköltöztek a Balkánra. Az énekesnő két évvel később visszatért Londonba, hogy a zenei karrierjén dolgozzon. Hamar felfigyelt rá Lana Del Rey menedzsementje, és az első albuma két évvel ezelőtt jött ki, amiről több szám a slágerlisták csúcsait ostromolta. Most ő az idei Sziget egyik legnagyobb neve, Liam Gallagher is csak bemelegíthet előtte. A New Rules című számát az is ismeri, aki soha nem hallott róla, és az idei nyárra jött ki a szintén fülbemászó IDGAF és a One Kiss.

 



Slaves

Vasárnap 18:30, A38 színpad



A fesztivál legkeményebb dobosa ebben a kétszemélyes együttesben lép fel. A punkos-garage-os zenét játszó angol srácok felléptek már Sziget afteron és a Bánkitó fesztiválon, és mindig elég komoly, sportos energiát sugárzó koncerteket adnak. A dobos az egyik frontember is egyben, és állva veri a dobokat, miközben teli tüdőből énekel, ami már fizikailag is óriási tejesítménynek tűnik. A harmadik albumuk 2016-ban jött ki, és a Beastie Boys-os Mike D. is közreműködött rajta.

 



Wolf Alice

Szombat 20:15, A38 színpad

 

Az A38-nál erős nap lesz a vasárnap is, a Slaves után rögtön az elszállós alternatív hipszterrockot játszó Wolf Alice-szal folytatják, akiket két éve Grammy-díjra is jelöltek. A dél-londoni együttes a folk és a grunge egyesítésével hozza vissza a kilencvenes éveket, és az egész a gitáros-énekesnő, Ellie Rowsell vokáljával lesz tökéletesen kerek. A második albumuk tavaly ősszel jött ki, és bár óvatosan közeledni kezdtek a pophoz, gyakorlatilag a teljes szaksajtó térdre borult előttük. Tavaly mutatták be a Non-stop partiarcokat jegyző Michael Winterbottom új filmjét, ami a Wolf Alice turnéfilmje és egy fiktív szerelmi történet egyben, és ezt meg a filmkritikusok magasztalták az egekig.

 




King Gizzard & The Lizard Wizard

Szombat 22:00, A38 színpad

 

Alternatív vonalon a nap legnagyobb durranása az ausztrál pszichedelikus rockot játszó King Gizzard & The Lizard Wizard, akik korunk egyik legtermékenyebb zenekara. Megfogadták, hogy 2017-ben öt albumot kiadnak, és tényleg kijöttek az ötödikkel éppen a határidő lejárta előtt. A második a Murder of the Universe címet viselte, és három fejezetben zenésítette meg az emberiség végét, miután a mesterséges intelligencia és a cyborgok leigáznak bennünket. Ha már eljönnek Magyarországra, a félelmetes lendülettel zenélő ausztrálok rögtön két koncertet is adnak, a szigetes fellépésük másnapján az Akváriumban játszanak.

 



Desiigner

Szombat 23:45, A38 színpad

 

A brooklyni rapper két évvel ezelőtt a Panda című számával lett egy csapásra ismert, ami nem a cuki állatról szól, hanem a szomorú szemeire emlékeztető BMW terepjáróról. Ennyi épp elég volt ahhoz, hogy Kanye West kiadója felkarolja, miután most annyira mennek ezek az új trapes előadók, hogy a kiadók azonnal lecsapnak mindenkire. Az első kisalbuma csak két évvel később, idén májusban jelent meg, de a Life of Desiignerrel sem sikerült kitörnie Future, az ismert atlantai rapper árnyékából, akihez folyton hasonlítják. Még csak 21 éves, úgyhogy bármi lehet belőle, de a régivágású rapperek, akiket egyébként is kiborít a trap megállíthatatlan előretörése, különösen fújnak rá, mint a mumble rap, azaz az értelmetlen motyogós rappelés egyik állatorvosi lovára. Családilag egyébként komoly zenei örökséggel rendelkezik, a nagyapja volt Sidney Selby, a híres gitártörő blues zenész, és a civil neve a nagyapja után Sidney Selby III. Kár, hogy nem sikerült nála nagyobb nevet szerezni a most irgalmatlanul pörgő trap színtérről a Szigetre, de állítólag a fellépésein nagyon odateszi magát.




Petit Biscuit

Szombat 01:30, A38 színpad

A marokkói származású francia house producer még csak egy kis pattanásos 18 éves, de komoly zenei háttérrel rendelkezik. Csellózik, gitározik és 12 éves kora óta ír zenéket a szintetizátorán. Bár elektronikus zenét játszik, erre a kifinomult, éneklős house-ra nem döntik ki a sátor oldalát a táncoló népek, viszont szépen felvezeti Jan Blomqvist live act-jét.

 

 

 

Jan Blomqvist

Szombat 03:00, A38 színpad

 

A német technós kamaszkorában egy szál gitárral kezdte a zenélést, aztán 21 éves korában beszippantotta a techno. Azóta a számaiban és a live act-jeiben a dallamos, éneklős popot egyesíti a barátságos tech-house-zal, a fellépésein gyakran kíséri az állandó dobosa és billentyűse, de van bejáratott dalszövegírója is. Sokáig pultosként dolgozott, miközben otthon írta a zenéket, aztán egyre szaporodtak a fellépései, és két éve kiadta az első teljes albumát.

 




Little Big

Vasárnap 19:15, Európa színpad

 

A dél-afrikai Antwoord orosz koppintása újra Magyarországon jár. Természetesen van közös számuk a fura észt rapperrel, Tommy Cash-sel, aki egyébként épp az Antwoord láttán jött rá, hogy lehet nyugodtan önmaga, és egy nappal korábban maga is fellép a Szigeten. A részegen jól ordítható slágerek, mint az Everyday I’m Drinking és a Big Dick, és a hozzá járó rave-es zene biztos szépen megmozgatja majd a fesztiválközönséget.

 

 

 

Ezhel

Vasárnap 16:30, Európa színpad

 

A török rapper fellépése nemcsak azért érdekes, mert az országban ő a műfaj egyik legismertebb előadója. Idén májusban letartóztatták Isztambulban, és öt-tíz év börtön nézett ki neki marihuána népszerűsítéséért, de felmentették, és három hét börtön után szabadon távozhatott. Júliusban viszont újra megvádolták, miután megbukott egy drogteszten. A zenéjére egyébként Eminem és 50 Cent van nagy hatással, és tavaly jelent meg az első albuma, aminek a népszerűségéhez sokat hozzátettek a jogi ügyei.