Az öt legjobb gyerekprogram hétvégére

Ezen a hétvégén a Mesterségek ünnepével, Szamárfül Családi Fesztivállal, Betyáros hétvégével, Galiba Gyermekfesztivállal és a Te jössz?! című kiállítás záróhétvégéjével várnak benneteket.

1. 32. Mesterségek Ünnepe - Budavári Palota - augusztus 17-20., 10.00 - 21.00


Idén augusztus 17. és 20-a között 32. alkalommal változik a Budavári Palota a hagyományőrző kézművesség legkiválóbb képviselőinek találkozóhelyévé. A sokak által már jól ismert Mesterségek Ünnepe az év várva várt családi fesztiválja, ahol kicsik és nagyok ismerkedhetnek a népi tárgykultúrával, kipróbálhatják a népi mesterségeket, megcsodálhatják a kézművesek míves munkáit, találkozhatnak halbőr varróval, íjkészítővel, kalligráfussal, miniatűr készítővel és sok más, különleges mesterség képviselőjével.

2. Szamárfül Családi Fesztivál - Pécs, Zsolnay Negyed - augusztus 17-19., 10.00 - 20.00


Az első ízben 2012 nyarán megszervezett programsorozat középpontjában idén, hetedik alkalommal is a gyerekek, a család, a közös játék, és az élmények állnak. Pécs kulturális városrésze az iskolakezdés előtt óriási játszóházzá változik, ahol a kézműves és zenei foglalkozások mellett zenés és bábszínházi előadásokra is ellátogathatnak Sanyi csacsi barátai. Minden program ingyenes!

3. Betyáros hétvége - Szentendre, Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen) - augusztus 18-20., 9.00 - 18.00


Betyárvilág ez, és jól tudták ezt az igazi betyárok, akik a hosszú hétvégén benépesítik a Skanzent. Három napig a múzeumban settenkednek, és ha nem figyeltek, még a Skanzen Vonat is veszélybe kerülhet! Lehet nyomozni, betyárruhát ölteni, és persze ügyességben és furfangban is kipróbálhatjátok magatokat. Megmutatjátok, hogyan lettek a 19. század betyárjai közönséges bűnözőkből a zsarnokság ellen harcoló népi hősök, és milyen gazdag folklóranyag kapcsolódik emlékezetükhöz. Vajon melyik múzeumi épületben tanyáztak a legenda szerint betyárok és merre menekültek?

4. Galiba Gyermekfesztivál - Debrecen, Nagyerdő - augusztus 15-20., 15.00 - 19.00


2012-ben született az ötlet: a virágkarneváli felvonulás kistestvéreként az óvodások, iskolások, tánccsoportok, civil szervezetek gyermekcsoportjai maguk készítette kiskocsival vonulva hadd kóstoljanak bele a karneválozás örömeibe. A Galiba Gyermekfesztivál Fazekas Mihály Ludas Matyijára, pontosabban Matyi libájára, Galibára is emlékeztet minket. S mivel „nincs szebb állat, mint a lúd”, a Galiba ideje alatt igyekeznek a ludak dicséretét is becsempészni a virágok közé.

5. Te jössz?! Kiállítás a társasjátékokról - Kiscelli Múzeum - augusztus 20-ig látogatható


A társasjátékozás napjainkban virágkorát éli. A kiállításon bebarangoljátok a társasjátékok világát az Országos Kaszinótól a szabadulószobákig, a malomtól a propaganda játékokon át a Catanig. De mi is az a társasjáték? Alig több mint 100 éve olyan játékokat neveztek így, mint a bújócska, a zálogosdi, a barkochba vagy a sport és ügyességi játékok. Azóta az elemekből felépíthető-variálható táblák, a játékosok által irányított komplex karakterek, a filmszerűen összetett sztorik korát éljük.