Családi programok hétvégére

Ezen a hétvégén Zenélő madarakkal, Családi hangutazással, Bartos Erika meséivel, Kamishibai foglalkozással valamint a Veronaki duó Családi Mesenapjával várnak benneteket.

Január 24., péntek

Tallián Mariann: Tűzmadár

Józsefvárosi Galéria - január 24., 9.30

Iván Cárevics, a Fényesség Birodalmának hercege titkos útra indul, hogy megtalálja országa elveszett boldogságát és megmentse a gonosztól. Ennek során át kell kelnie a Sötétség Birodalmán, ahol nemcsak a démoni Koscsejjel és annak szörnyeteg hadával kell megküzdenie, hanem saját félelmeivel is. Interaktív gyerekfoglalkozás beszélgetéssel, zenével, felolvasással, Tallián Mariann: A Tűzmadár című könyve alapján.

Téli tündérkertépítés

Minurka - január 24., 16.30 - 18.00

A nagysikerű tündérkert építő workshop téli verziója. Csetényi Lilla (Nearnia) lesz a vendég, akivel ezúttal téli hangulatú tündérkerteket építhettek, amelybe tehettek mohát, kövirózsát, csillámport, figurákat, mini tárgyakat. Lesznek edények, üvegek, mindenféle tündérség és manóság, de, ha vannak kedvenc tárgyaid, kabaláid, kaspód, akkor vidd magaddal, hogy kedved és fantáziád szerint beleépíthesd!

Vadnyugat - Budapest Legós Pizsamaparti

Campona - január 24., 19.00

A jómódú pesti polgár, István a magyar fővárosban Deák és Andrássy mellett figyeli, hogyan fejlődik világvárossá otthona. Testvére, József a kalandot választotta, cowboynak állt a vadnyugaton. A két testvért és a két világot pedig a levelezés köti össze - ami nélküled nem valósulhat meg. Kösd össze te a vadnyugatot és a békeidőbeli Budapest világát!

Január 25., szombat

Bartos Erika mesél

Hatszín Teátrum - január 25., 10.00

Ki ne ismerné Bogyót és Babócát? És Brúnót? Most megismerheted a mesék íróját és rajzolóját, Bartos Erikát is. Gyertek el a Hatszín Teátrumba és hallgassátok meg élőben az írónőt, aki mesélni fog nektek, lesz fejtörő és kézműves foglalkozás is. Hallhattok részleteket a készülő új Brúnó-könyvből is!

A mi méheink - Ki lakik a kaptárban odabent?

MOM Kulturális Központ - január 25., 10.00

Azok a gyerekek, akik méhek közelségében nőnek fel, lehetőséget kapnak arra, hogy megismerjék a lépépítmény szabályos vázát, amely minden méh-lény bölcsője. A lépépítmény, munkásméhek, a herék, a méhkirálynő – vagyis méhanya – és az őket övező burok mind elengedhetetlen részei a méhek összetett világának: egymásért vannak, egy egységet alkotnak az őket éltető Földért.

Bibedombi mesék - Kiállításmegnyitó és kézműves foglalkozás - Ingyenes

Virányosi Közösségi Ház - január 25., 10.00 - 13.00

Hanga Réka illusztrációi, amelyeket a Adamik Zsolt: Bibedombi Szörnyhatározó című könyvéhez készített, ezúttal a Virányosi Közösségi Házban lesznek láthatóak. A kiállítás megnyitóján a szerző, Adamik Zsolt olvas fel a könyvből, Hanga Réka illusztrátorral pedig szörnykészítő műhelyfoglalkozásra várják a gyerekeket.

Családi Délelőtt - Készítsünk színskálát!

Ludwig Múzeum - január 25., 10.30 - 12.30

A színeket nagyon természetesnek vesszük a világban. Talán el sem tudjuk képzelni, milyen lenne egy olyan világ, amiből a színek hiányoznak és csak a két végpont a fekete és a fehér közötti árnyalatok töltenének ki mindent. Azonban ismerjük-e a színeket valójában? Ez alkalommal a Családi Délelőtt az Esterházy Art Award című kiállításhoz kapcsolódik.

Szalóki Ági babakoncert

Maminti Kuckó - január 25., 11.00

Családias környezetben rendhagyó koncertet ad Szalóki Ági a Mamintiben! A babák fejlettsége és igényei szerint összeállított műsort elsősorban 0-3 éves korú gyerekeknek ajánlják.

Kamishibai foglalkozás

Francia Intézet - január 25., 11.00

A papírszínház (kamishibai) egy japán mesemondó módszer, melynek lényege, hogy egy fakeretbe helyezik a különálló kartonlapokat, amelyek hátoldalán van a mese szövege. A gyerekek látják a képeket, és amikor felolvassák nekik a szöveget, megelevenedik számukra a látvány. A felolvasás után a gyerekeknek lehetőségük lesz a történethez kapcsolódó egyszerű játékokat kipróbálni: puzzle, színező, memóriajáték, stb. A részvételhez előzetes regisztráció szükséges!

Veronaki: Kuruttyoló békakirály - Családi Mesenap és Kézműves játszóház

Tündérkert közösségi tér és kávézó - január 25., 11.00

Tarján Veronika és Mogyoró Kornél mesebeli utazásra hív benneteketm amiben izgalmas ütőhangszerek, dalok és egy csodálatos mese szólal meg. A Kuruttyoló békakirály újabb kalandjait bemutató koncert után MeseMűvészeti kézműves játszóházzal és játékkuckóval készülnek a szervezők.

Kalandra fel! - Utazás az iparművészeti tárgyak világában - Ingyenes

Várkert Bazár - január 25., 11.00

Engedjétek szabadjára fantáziátokat, és induljatok képzeletbeli utazásra a művészet világában. Az álombőröndbe olyan kiállított tárgyak kerülnek, amelyeket magunkkal vinnének a gyerekek a Kérdések-, Vidámság- és a Csoda-országba. A program fejleszti és inspirálja a gyerekek kommunikációs és vizuális készségét. A múzeumpedagógiai foglalkozást 10-14 éveseknek ajánlják, a program ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

A feldúlt mesepadlás rejtélye - „Nyomozós” délután

Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér - január 25., 16.00

"Egyszer volt, hol nem volt, az Oktogonon innen, a Hunyadi téren túl, a felhők alatt, ott ahol a kurta farkú malac túr... volt egyszer egy mesepadlás. Az ismeretlen tettesek a mesehősök rég nem használt bútorait, ruháit, tárgyait dúlták fel. Kétségbeesve keressük a rendbontókat az apró nyomokat követve. Legyél te is a nyomozók csapatában, ahol csalafinta kihívások várnak rád, így majd közösen lefülelhetjük a bitang banditákat!" Óránként két-két gyerekcsapatot indítanak, a játékidő 40 perc, utána 20 perc kézműveskedés.

Óbudai Danubia Zenekar: TOM, a virtuóz

Kaszásdűlői Kulturális Központ - január 25., 16.00

"Kedves barátaink, ismerjétek meg Tomot, a virtuózt. Már több száz éve egyeduralkodója a zenei műfajoknak, rajongók milliói lesik minden mozdulatát, lemezeit több ezer példányban adják el világszerte. Ki ő? Miért szeretjük? Miért utáljuk? Minden, amit a virtuóz zenészekről tudni érdemes, egy órában, gyerekeknek és családjuknak. Kalandra fül!"

Január 26., vasárnap

Rutkai Bori Banda: Állatok farsangja

Óbudai Kulturális Központ - január 26., 10.00

Öltözz be a kedvenc állatodnak vagy mesebeli lényednek, és menj el egy elvarázsolt, táncos karneválra - a Rutkai Bori Banda farsangi koncerttel vár benneteket! A zenekar Facebook-oldalán januárban kreatív farsangi ötleteket is találhattok.

Gryllus Vilmos: Maszkabál

Puskin mozi - január 26., 10.00 és 12.00

A Kuckó egyik leghűségesebb vendége, a közönség egyik nagy kedvence: zseniális zenész, közvetlen, barátságos, csupaszív előadóművész. Itt a farsang, a báli szezon, a Kuckóban pedig Gryllus Vilmost látják vendégül, aki az alkalomhoz illően Maszkabál című albumával lép fel.

Hab a tortán! - Jordán Adél és Keresztes Tamás

Jurányi Inkubátorház - január 26., 10.00 - 13.00

"Mint a titkosan elásott kincs valamely távoli, felderítetlen szigeten, oly távolivá és oly nehezen fellelhetővé válnak a gyermekkorban még mindennapi csodák. Expedíciót indítunk a kincs felkutatására, amelyhez a térképet a gyermekek rajzolják.” Jordán Adél és Keresztes Tamás álmodja színpadra Kertész Erzsi népszerű, Nem mese című könyvének szereplőit.

Kakaómese gyerekeknek - Irány Eldorádó

ÓKK Csillaghegyi Közösségi Háza - január 26., 10.00

Tulio és Miguel, a két jó barát úgy érzi, végre megfogták az Isten lábát. Kockán elnyerik – vagy inkább elcsalják – az Eldorádóba, a legendás aranyvárosba vezető út térképét. Kincsükkel azonban menekülniük kell a feldühödött ellenfelek bosszúja elől, s végül a hódító Cortes hajójának gyomrában kötnek ki.

Mágikus tárgyak - alkotó workshop

Katona József Színház - január 26., 10.00

A Teszlek süveg népszerűségén felbuzdulva idén is Harry Potter lesz a téma. A mese tárgyait készíthetitek el vasárnaponként délelőtt 10-től és délután 14 órától két turnusban. Most vasárnap mini hőlégballont készíthettek a kedvenc házak színeiben.

Lilla és Tündérbogyó

Klauzál Gábor Művelődési Központ - január 26., 10.30

Kádár Annamária érzelmi intelligencia fejlesztő történetei alapján készült zenés mesejáték egy Lilla nevű kislányról szól, aki képzeletbeli barátja, Tündérbogyó társaságában egy csodálatos napot tölt. Együtt mindenféle kalandban, csodás élményben van részük.

Liszt-Kukacok Akadémiája - Zenélő madarak

Zeneakadémia - január 26., 11.00

Hogy miként keletkezett a zene, azt nem tudjuk, de sokan gondolják úgy, hogy valamikor az ősi időkben az ember felfedezte a természet hangjainak szépségét, s megpróbálta a maga eszközeivel utánozni azt. Akárhogy történt is, a „klasszikusnak” is nevezett művészi zenében mindig fontos szerepet játszott a természet, illetve az a kérdés, hogy miként idézhető meg a körülöttünk lévő világ a zene segítségével. A koncerten Balog József zongoraművész és a Zeneakadémia zenetörténet tanára, Fazekas Gergely a madarak zenei világába nyújt betekintést.

Ránki: Pomádé király új ruhája - gyermekopera

Müpa - január 26., 11.00

Ránki György Hans Christian Andersen ismert meséjét, A király új ruháját dolgozta fel. A történet örök tanulságokat hordoz: a képmutatás és a félelem halálos méreg. Zsarnokok, rettegjetek a nevetés erejétől! Az Operaműhely előadásai a 8-14 évesek számára kínálnak ízelítőt a műfajból.

Családi hangutazás

Klebelsberg Kultúrkúria - január 26., 16.00

Bársony Bálint és felesége Rebeka régóta tartanak felnőttek számára testnek és léleknek egyaránt megnyugtató hangtálas hangfürdőket a Kultúrkúriában is. Gyermekük születését követően merült fel bennük az ötlet, hogy a Nepálban tanultak alapján a zengetés erősségét a csecsemőkre és kisgyermekekre szabva is tartsanak hasonló családi foglalkozást, mely során egy hangfürdőt követően játékos formában ismerkedhetnek meg a résztvevők a hangtálak, gongok és egyéb szakrális hangkeltő eszközök hangjaival, sőt ők maguk megszólaltathatják azokat.