Mindent bele, most cirkuszolj!

A cirkusz varázslatos és titokzatos világa mindig is nagy hatással volt a többi művészeti ág képviselőire. Filmrendezők, énekesek, költők és írók, szobrászok és festők költöztek be a vándorcirkuszokba és a varietékbe, hogy megragadják a cirkusz tünékenységét, szépségét, szenvedélyét, csodáját.

A Fővárosi Nagycirkusz játékos pályázatot hirdet elsősorban ovisoknak és iskolásoknak, de a bolondozni vágyó felnőttek sincsenek kizárva a mókából. A lényeg, hogy a cirkusz minden héten mutat egy híres cirkuszi jelenetet ábrázoló festményt, ti pedig a megadott határidőig elkülditek nekik a kép alapján készített saját alkotásotokat. Vagyis kb. újraalkotjátok a képet, ehhez rajzolhattok, fotózhattok, videózhattok, a szervezők minden héten az ötletességeteket és a kreativitásotokat fogják díjazni.

Az első választott kép: az Artisták trapézon című, 1890-ben készített cirkuszi plakát. A plakát a litográfia (magyarul: kőnyomtatás) eljárással készült. A lifográfia síknyomású grafikai eljárás amelyet Aois Senefelder német nyomdász talált fel (1797-98). A nyomtatás a kő, a festék, a sav és a víz kémiai reakciójának felhasználásával történik. Színes nyomatok is készíthetők, ilyenkor annyi követ kell használni, ahány színről szó van. Szénsavas mészkőre krétával rajzol a litográfus. A követ ezután vízzel itatja át. A kőre hengerelt festék csak a zsírkrétával fedett helyeken tapad meg, ahonnan pedig a ráfektetett papírlapra kerül gyenge nyomás vagy hengerelés következtében. Ezt a grafikai eljárást különösen a múlt század végén használták, de még e század első felében is alkalmazták, főleg többszínnyomású rajzok; plakátok sokszorosítására. Egyik legismertebb alkalmazója Henri de Toulouse-Lautrec francia festő volt. (forrás: Széchenyi Egyetem honlapja)

Artisták trapézon 

Segítségül mutatnak egy fotót, a festményen látható fliegende számról: az orosz MAYYA csoport tagjai nemrég a Fővárosi Nagycirkusz porondja fölött repültek. Az egymás iránti maximális bizalom, koncentráció és egymásra figyelés jelenik meg a klasszikus levegőszámok egyik legkiemelkedőbb teljesítményeként számontartott fliegende, avagy lengőtrapéz számban. A 6-10 méter magasan egymás karjaiba szálló artisták könnyednek tűnő lendületes mozdulatai mögött precízen kiszámolt ritmus van: a lengőtrapéz egy olyan cirkuszi zsánerszám, amelyben a másodperc tört része és minden milliméter különös fontossággal bír.

MAYYA csoport

Szóval, ha van kedved hozzá, akkor rendezd be otthon képzeletbeli cirkuszodat, és az elkészült műalkotást küldd el 2020. április 12. (vasárnap) éjfélig a nyeremenyjatek@circus.hu e-mail címre. A pályamunka lehet ecsettel vagy számítógéppel készített festmény, rajz, gyurmaszobor, fotó, maximum 30 másodperces videó, plüssállat cirkusz, stb. – szabad kezed van, minden a képzeletedre van bízva!

A beérkező alkotásokat két kategóriában díjazzák:

- ÓVODÁSOK ÉS ISKOLÁSOK: Amikor küldöd a rajzodat, a levélbe ne felejtsd el beleírni a nevedet, az iskoládat és azt, hogy hányadik osztályos vagy!

- BOLONDOS FELNŐTTEK: A műalkotás mellé pár mondatban írjátok meg nekünk, milyen hatással volt rátok a cirkuszművészet? Mit tanultatok az artistáktól? Mit tudtok gyermekeiteknek, unokáitoknak tanítani a cirkuszok vagy a cirkuszi előadások segítségével?

A pályaművek beérkezése után a képekre szavazni 2020. április 13., hétfőtől 2020. április 16., csütörtök déli 12 óráig lehet, eredményhirdetés még aznap, a CIRKUSZ+ élő műsorában, délután 15 órakor.

NYEREMÉNYEK:

A Fővárosi Nagycirkusz zsűrijének döntése alapján cirkuszjegyek a Fővárosi Nagycirkusz újranyitása utáni Tündértánc – Nővarázs című műsor ötödik előadására - és szintén ugyanez jár a közönségdíjasnak is.

Alkossatok cirkuszt!

További információ: https://fnc.hu/