11 tanács, hogy kitartson a januári lendület

Januárban ezrek fognak neki nagy lelkesedéssel újévi fogadalmuk teljesítésének, a valódi életmódváltás azonban csak keveseknek sikerül. A NetPincér csapata a gyakori kudarc okainak járt utána.

A pszichológus és a személyi edző egyaránt úgy látják, a januári fogadalmak legtöbbször a túlvállalás, a pontos cél és terv hiánya miatt fulladnak kudarcba.

Kuhn Gabriella pszichológus: „Az újévi fogadalmat tevők több mint háromnegyede elbukik. Az akaraterőnk előbb fogy el, mintsem az új életvitelünk rutinná válhatna,  főleg azért, mert legtöbben Hűbele Balázs módjára vágunk bele az életmódváltásba, anélkül, hogy pontos céljainkat és az oda vezető lépéseket definiálnánk.”

Általános tanácsok:

  • Alaposan gondoljuk át céljainkat, és pontosan határozzuk meg az elérésükhöz vezető utat, ügyelve arra, hogy a vállaltak hosszú távon is betarthatóak legyenek.
  • Osszuk fel céljainkat kis lépésekre, és jutalmazzuk magunkat a rész célok elérésekor is.
  • Beszéljünk barátainknak, családtagjainknak is a céljainkról.
  • A kudarcokat, botlásokat tekintsük pusztán pillanatnyi visszaeséseknek.

Boros Péter személyi edző szerint - „ A nagy lelkesedéssel, ellenben kevés hozzáértéssel elkezdett edzés sokszor többet árt, mint használ. Egy hosszú távon fenntartható edzésprogramnak egészségi állapotunkhoz, kondíciónkhoz, céljainkhoz és napirendünkhöz egyaránt igazodnia kell.”

Tanácsok az edzéssel kapcsolatban:

  • Vegyük igénybe szakember segítségét. Mindig szánjunk egy-két edzést arra, hogy elsajátítsuk a gyakorlatok tökéletes kivitelezést.
  • Iktassunk be rekreációs tevékenységeket is, ügyeljünk a megfelelő mennyiségű pihenésre.
  • Megnövelheti a siker esélyét ha partnerrel kezdjük el az életmódváltást.
  • Rendszeresen mérjük és naplózzuk eredményeinket.

„A helyes táplálkozás talán még az edzésnél is fontosabb céljaink elérésében. Van egy testépítő mondás: Ha sokat edzel és mégsem fejlődsz, akkor valószínűleg túl sok időt töltesz az edzőteremben, és túl keveset a konyhában. A megfelelő minőségű táplálék napi szintű beszerzése és elkészítése komoly energiákat és sok időt emészt fel, és az életmódváltók legtöbbször emiatt adják fel a tervszerű táplálkozást.”

Tanácsok a táplálkozással kapcsolatban:

  • Nincs univerzálisan működőképes diéta. Személyre szabott, céljainknak, állapotunknak megfelelő, ugyanakkor hosszú távon betartható étrendet kövessünk.
  • Tudatosan iktassunk be magunknak csalós étkezéseket, így megelőzhetjük az olthatatlan sóvárgás kialakulását.
  • Ha nincs kedvünk vagy időnk vásárolni, főzni, jusson eszünkbe, hogy a hüvelykujjunk a leggyorsabb szakács. Ma már online felületen vagy applikáció segítségével néhány kattintással rendelhetünk, és gyakorlatilag bárhol egy órán belül egészséges, megfelelő összetételű ételhez juthatunk.

A legnépszerűbb ételrendelő szolgáltatás az országosan több mint 600 étterem választékát kínáló netpincér.hu weboldal, illetve az androidos és iOS-es készülékekre is elérhető applikáció.