7 érdekesség, amitől újra meg akarod nézni a Sok hűhó semmiért című filmet

Már 25 éves minden idők egyik legnépszerűbb Shakespeare-adaptációja, de most is ugyanolyan magával ragadó Kenneth Branagh és Emma Thompson évődése, és most is ugyanolyan ártatlan benne a fiatal Kate Beckinsale. Miután a filmet vasárnap ismétli a Filmcafé, összeszedtünk néhány érdekességet róla.

1. Sokat hozzátesz a film a bájához, hogy az utálkozó-makacskodó szerelmespárt Kenneth Branagh és Emma Thompson alakítják, akik a kilencvenes évek egyik legtöbbre tartott színészházaspárja voltak. Akadt, aki annak idején egyenesen a Richard Burton-Liz Taylor házaspárhoz hasonlította őket. A film megjelenése után alig egy évvel torpedózta meg a házasságukat az, hogy Kenneth Branagh a Mary Shelley: Frankenstein forgatásán megismerkedett Helena-Bonham Carterrel.

 



2. Részben a kettőjük valós viszonyából is táplálkozott a játékuk. “Nem volt nehéz belevinnünk azt az iróniát, amit egymás között is gyakran használunk - nyilatkozta a színész-rendező még a házasságtörése előtt. - Benedick karakterében sokszor magamra ismerek. Olyan tökéletlen és esetlen, mikor szerelmes, mégis azt érzi az ember, hogy ő az a típusú férfi, aki megállapodik egy nő mellett. Ha könnyű nem is, de természetes volt Emmával játszani ezt a párost.”



3. Branagh és Thompson mellett a Sok hűhó semmiért tele van komoly színészekkel, játszik benne Denzel Washington, Michael Keaton, Keanu Reeves és Kate Beckinsale, akinek ez volt az első filmes szerepe. A színésznő akkor kezdte az egyetemet Oxfordban, és a nyári szünetben vett részt a forgatáson. Branagh, aki rendezte is a filmet, szándékosan törekedett arra, hogy minél vegyesebb társaságot válogasson össze Shakespeare darabjának filmes feldolgozásához. Könnyű lett volna profi angol színészekkel megtölteni a filmet, és ráadásul olcsóbb is, de ő azt szerette volna, ha különböző színjátszási stílusok és technikák ütköznének egymással. Elbűvölte a darab olaszos, szenvedélyes vonala, és úgy érezte, ez zsigeri alakításokat igényel.

 

 

4. Ha az utóbbi években filmre rögzített színházi előadásokat nem számoljuk, Branagh összesen hat Shakespeare-darabot vitt filmre. 1989-ben az V. Henrikkel kezdte, ez rögtön kapott egy Oscart, igaz, csak a legjobb kosztüm kategóriában. Ezért amikor 1993-ban kijött a Sok hűhó semmiért, a forgalmazó komoly kampányba kezdett, hogy minél több Oscar-jelölést gyűjtsenek be. Összesen tízmillió dollárt költöttek kampányra. Ennek ellenére egyetlen jelölést sem kaptak, pedig a közönség és a kritikusok is imádták a filmet, és Shakespeare-adaptáció létére szép bevételt hozott.

 

5. Kenneth Branagh-nak ugyanis sikerült úgy leegyszerűsítenie Shakespeare darabját, hogy a végeredmény egy pörgős, de tartalmas vígjáték lett, ami bárki számára könnyen befogadható. Már korábban is erre törekedett a színpadi munkáiban és az V. Henrikkel, amiért néhány elvetemült kritikus és akadémikus persze keresztre feszítette, különösen Angliában. “Shakespeare a nagyközönségnek írt, a darabjait az egyszerű nép együtt nézte az arisztokratákkal és a királyi család tagjaival - mondta erről Branagh. - Egy popularista szerző volt, aki teljesen szégyentelenül törekedett arra, hogy minden rétegnek kedvére tegyen.”



6. A filmet Olaszországban forgatták, de nem Szicíliában, ahol a darab eredetileg játszódik, hanem Toszkánában, a Villa Vignamaggio-ban és az azt övező reneszánsz kertben. Az épületben ma hotel működik, így bárki megszállhat benne, aki képes és hajlandó 40-80 ezer forintot fizetni egy éjszakáért, hogy Beatrice és Benedick évődésének helyszínein szürcsölgesse a kávéját.

 

View this post on Instagram

A post shared by rachael???? wells (@rachwells) on

 

7. A Sok hűhó semmiért utolsó jelenete nevezetes arról, hogy a sokszereplős, táncos népünnepélyt egyben, vágás nélkül vették fel.