7 ok, ami miatt a Terence Hill - Alpesi őrjárat című sorozat telitalálat

Ha rosszmájúak akarnánk lenni, azt mondhatnánk, az Alpesi őrjáratba sikerült az olaszoknak az összes közhelyet belezsúfolniuk, a képeslapokra illő helyszíntől kezdve, egészen Terence Hillig. Ettől függetlenül ez a sorozat nagyon kedves, humoros, és pont megfelelő kikapcsolódás a fáradt hétköznapi estékre. Na, de mégis miért?

1. A helyszín kiválasztása telitalálat. Elég két lépést tennie az operatőrnek és máris lélegzetelállító és gyönyörű tájakat fényképezhet. Persze ennél egy kicsit több pénzt és energiát öltek bele az operatőri munkába, hiszen rengeteg légifelvétel is készült, amihez a sorozat gyártásának idején még valószínűleg nem drónt, hanem költségesebb megoldást használtak. Festői szirtek, kristálytiszta tengerszemek, hatalmas fenyőerdők. Mi kell még?
2. Jó ötlet, hogy elszakadunk a városi-rendőrös krimiktől és kimegyünk a szabadba. A filmben félig az erdőőrök nyomoznak minden részben, párhuzamosan a helyi rendőrséggel. Maguk a bűnesetek is sokszor természetvédelmi jellegűek. Persze a Terence Hill-sorozatokban hagyomány, hogy civil nyomoz, hiszen az emlékezetes Don Matteo-sorozat hasonló szituáción alapult.
3. Végtelen cukiságáradat. Ha a szép környezet nem lenne elég, majdnem minden részben felbukkan valami aranyos állat. Kecskegida, őzgida, lovak, sasok, medvék, farkasok. Az erdőőri központ olyan, mint egy állatkert. 
4. Terence Hill személye szinte garancia a sikerre. 1983-ban rendezőként és producerként még maga Terence Hill elevenítette fel Don Camillo, a hiperaktív olasz pap figuráját és vidám történeteit (de ez még nem krimi volt). Majd jó pár évtizeddel később felkérték Don Matteo szerepére, aki szintén pap, sokban emlékeztet Don Camillóra, hiszen minden lében kanál, de a történetek már a bűnesetek kinyomozása körül forogtak. Ehhez a vonalhoz csatlakozik az Alpesi őrjárat, a magányos erdésszel a középpontban, aki valahogy nem tud kimaradni egy bűnügy kinyomozásából sem. 
5. A sorozat rendezői, forgatókönyvírói és írója már számtalanszor dolgoztak együtt is, és Terence Hillel is, többek között a Don Matteóban. Jól összeszokott csapat, évtizedes közös alkotómunka, ez nem utolsó dolog a tévéfilmek gyártásában.
6. A zeneszerző Pino Donaggio már az 1983-as Don Camillóban is Terence Hill stábjának tagja volt. Később a Don Matteónak, a Lovas a sötétben-nek, és természetesen az Alpesi őrjáratnak is ő gondoskodott a zenei aláfestéséről.
7. És persze a sorozat sikerének nem elhanyagolható titka az olaszos humor, méghozzá a kevésbé harsány fajtából. 

Alpesi őrjárat minden nap a 18:35 Duna Televízión.