7 őrült sztori David Lynchről

David Lynch filmjei külön univerzumot alkotnak a filmvilágon belül, de nemcsak a filmjei egyedülállóak, maga a rendező is különleges figura. Ezért hét kis abszurd történettel köszöntjük a ma 72 éves rendezőt, aki tavaly végre elkészítette a Twin Peaks folytatását, és az óriási várakozások ellenére nem okozott vele csalódást a rajongóinak.

1. Az ember, aki a kilencvenes években megalkotta minden idők egyik legkifinomultabb humorú és legemlékezetesebb sorozatát, óriási rajongója a Reklámőrültekenek. Annyira magával ragadta a hatvanas évek reklámszakmáját bemutató sorozat, hogy nem hajlandó a színészeket a valódi nevükön szólítani. Amikor egy fogadáson volt alkalmuk személyesen találkozni, következetesen Peggy Olsennek és Don Drapernek szólította Elisabeth Moss-t és Jon Hammet. “Zseniális karakterek mind a ketten, és bárki is válogatta a szereplőket ehhez a tévésorozathoz, bámulatos munkát végzett - nyilatkozta Lynch. - A forgatókönyv és az egész sorozat hangulata fantasztikus.”

2. Annak idején David Lynch is elkészítette a maga Ice Bucket Challenge-videóját, de nem Lynchről beszélnénk, ha csak simán leöntötte volna magát jeges vízzel. A rendező egy elegáns kávéval kapta a jeges vizet, és a Somewhere Over The Rainbow című klasszikust trombitálta hozzá, majd kihívta Vlagyimir Putyint. Persze Putyin sosem öntötte le magát jeges vízzel, hogy hozzátegye a magáét a amiotrófiás laterálszklerózis elleni küzdelemhez. Lynch videója legalább olyan abszurd, mint Falus Ferenc volt főpolgármester-jelölt kínosra sikerült próbálkozása, csak ez nem véletlen lett ennyire vicces, hanem szándékosan.



3. A kétezres években időnként videós időjárásjelentésekkel jelentkezett be a weboldalán, hogy a tompán aranyló napsugárról és a fehérlőn tovalebegő felhőkről értekezzen. Ő már bőven a közösségi oldalak előtti időben használta arra az internetet, hogy kapcsolatot tartson a rajongóival.



4. Lynch alapvetően festő, csak véletlenül tért át a filmezésre, mikor a hatvanas évek végén egy kiállításra készített egy képet zöld növényekről egy éjjeli kertben. Amikor ránézett a festményre, hirtelen úgy érezte, hogy szél támad, ami megrezgeti a növényeket, és erről eszébe jutott, hogy mozgó képet kellene csinálnia. Így beszerzett egy kamerát, és mindenféle előzetes tapasztalat nélkül nekiállt egy animáció készítésének, amin hat ember lesz rosszul és hány lila alapon fehéret. Mivel a hatvanas évekről beszélünk, mindenki azt feltételezi, hogy Lynch drogok hatása alatt állt. A rendező viszont azt állítja, hogy nem élt ilyesmivel, bár az akkori egyetemista barátai természetesen kísérleteztek pszichedelikus szerekkel. “Azt mondták, hogy ne csináljam, és én hallgattam rájuk” - nyilatkozta egyszer.

 

5. A nyolcvanas években George Lucas felkérte, hogy rendezze meg neki a Star Wars VI. - Jedi visszatér című filmet. Bár nem érdekelte az ajánlat, mindenképp szeretett volna találkozni vele. “Mindketten azzal foglalkozunk, amit szeretünk, a különbség, hogy ő több száz millió dollárt keres ezzel” - mondta Lucasról. A találkozót sajnos elrontotta egy rémes fejfájás, ami csak rosszabbodott, amikor Lucas megmutatta neki a vukikat, majd elvitte a Ferrárijával egy étterembe, ahol kizárólag salátát lehetett rendelni, mesélte Lynch. Végül azt válaszolta, hogy Lucasnak kellene megrendeznie a filmet, hiszen a saját alkotása, de erre Lucas azt válaszolta, hogy nem szeret rendezni. Végül Richard Marquand rendezte a Jedi visszatért, Lynch pedig nem sokkal később megcsinálta a Dűnét.

6. Lynch nemcsak a kávét, de a quinoát is rettentően szereti, ami az utóbbi évek egyik sztárnövénye. Aki olvasott valamit az egészséges táplálkozásról, az biztosan hallott erről a csodatáplálékról is. Lynch egy 20 perces fekete-fehér receptvideóban mutatja be egy tömlöcszerű konyhában, hogyan készíti el magának a quinoát, ami a kedvenc vacsorája. Közben arról mesél, hogy mikor a hatvanas években Görögországból Olaszországba vonatozott Jugoszlávián keresztül, megismerkedett egy lánnyal, aki még sohasem ivott Coca Colát. Ezért ahogy Velencébe érkeztek, meghívta kólázni, de a lány az első kortyot meglepetésében kiprüszkölte a szénsav miatt.

7. Tavaly mutatták be a Titanic Filmfesztiválon a David Lynch - Az én művészetem című filmet, ebben meséli el a következő történetet: amikor a hatvanas évek végén meglátogatta az édesapja, a látogatás végén megmutatta neki a pincéjét, ahol furcsa kísérleteket végzett. Megfigyelte például, hogyan rohadnak meg a különféle gyümölcsök, és néhány döglött madarat is tartott ott. Bár nagyon büszke volt a kísérleteire, az édesapja nem vette a lapot, sőt, azt mondta neki, hogy soha ne csináljon gyereket. Eközben Lynch éppen ebben az évben vette el az első feleségét, és még nem tudták, hogy már terhes a gyerekükkel, Jennifer Chambers Lynch-csel, aki maga is filmrendező lett.



Forrás: VultureManufacturing IntellectThe Daily Beast, David Lynch: The Art Life