A beszólós csaj – Aubrey Plaza

Ellőhettük volna címben a Pláza-cicás poént is, de nem tettük, mert az egyre gyakrabban feltűnő félig puerto ricói színésznő másfajta humort űz, ahogy azt a Mike és Dave esküvőhöz csajt keres is jól mutatja.

Aubrey Plaza az a típusú lány, aki roppant szórakoztató, ha a mi társaságunkat gazdagítja, viszont baromira idegesítő, ha a barátaival a szomszéd asztalnál ül, legalábbis mi így képzeljük el, amihez nagyban hozzájárul a színésznő által elvállalt szerepek zöme. Aubrey védjegye ugyanis a flegmaság, a cinizmusba hajló humor, de ennél azért sokkal árnyaltabb színészi eszközökkel és nagyobb repertoárral rendelkezik. Vagyis ne feltétlen a Mike és Dave esküvőhöz csajt keres alapján ítéljük meg, ahol Zac Efron és Adam DeVine, illetve Anna Kendrick oldalán bulizza szét az agyát is.

Aubrey Christina Plaza 1984. június 26-án született a Delaware állambeli Wilmingtonban, ami olyan poros kisváros, hogy Aubrey kifejezetten szenzációnak számított. Pénzügyi tanácsadó apja, David ugyanis puerto ricói, hősnőnk pedig az egyetlen félvér lány volt a környéken, ami nyilván meghatározó élmény volt számára: különlegesnek érezhette magát, de egyfajta dacot is kinevelt belőle. Talán innen jött a szereplésvágy is, mert miután 2002-ben leérettségizett, beiratkozott a New York-i Egyetem Tisch School of the Arts szakára, ahol kis híján véget értek az álmai, ugyanis súlyos stroke-ot kapott, ami átmeneti bénulást okozott és a beszédképzés elvesztésével járt, ám ebből szerencsére pár hónap után felépült.

Karrierjét stand up komikusként és improvizációs előadásokban kezdte az Upright Citizens Brigade Theater nevű társulatta, majd a The Jeannie Tate Show című websorozatban tűnt fel. Apró szerepeket kapott olyan filmekben, mint a Ki nevet a végén? vagy a Scott Pilgrim a világ ellen, azt ismertséget azonban egy sorozat hozta meg. 2009-es Városfejlesztési osztály eleinte csak amolyan A hivatal koppintás volt, ám hamar kinőtte magát, hét évadot élt meg és a Time magazin a 2012-es év legjobb sorozatának kiáltotta ki. Amy Poehler, Nick Offerman és az ekkor még ismeretlen Chris Pratt mellett Plaza játszotta Aprilt, a lusta és cinikus, mégis roppant szórakoztató titkárnőt, és ez a „hozzáállás” későbbi szerepeit is jellemezte.

A Sundance Fesztiválon debütált, nálunk a miskolci CineFesten vetített Kockázatos túra (2012) egyfajta kivétel a színésznő filmográfiájában, hiszen csak részben vígjátékról van szó, az időutazós független produkció ugyanis komoly kérdéseket is feszeget. A film egyébként megtörtént esetet dolgoz fel – nem az időutazás történt meg, hanem valaki tényleg feladott egy hirdetést ezzel a szöveggel: „Figyelem! Időutazáshoz keresek társat. A dolog kockázatos, eddig csak egyszer sikerült" Lesz is pár csavar a kedves, hétköznapi történetben, ami nagyot lendített Plaza karrierjén.

A 2013-as Kamatylista teljesen feledhető tinivígjáték, azzal a különbséggel, hogy az egyik tinilányt alakító Plaza ekkor már majdnem harminc volt, és ugyanez igaz a nemrég nálunk is Nagyfater elszabadulra – a fiatalos Aubrey itt is tinit alakított, aki valamiért a folyton kanos Robert De Niróval kavart, és akármilyen gyengécske volt a film, Robert De Niro az Robert De Niro! És akárcsak a Nagyfaterben, új filmjében is együtt játszik Zac Efronnal, és a mi tippünk az, hogy bár minden kritikus utálni fogja a Mike és Dave esküvőhöz csajt kerest, a népek tódulni fognak rá, mert lehet rajta röhögni.