A legszomorúbb nap: meghalt Bud Spencer

Életének 86. évében meghalt Carlo Pedersoli, vagyis Bud Spencer, a halálhírt a fia jelentette be. "Apa békésen távozott este negyed hétkor. A család ott volt mellette, az volt az utolsó szava, hogy "Köszönöm"" - mondta Giuseppe Pedersoli.

Bud Spencert valószínűleg senkinek sem kell bemutatni Magyarországon, talán a legismertebb, legfontosabb filmes ikon a magyar kultúrában. Sok mindennek készült, úszónak, vízilabdázónak, jogásznak, feltalálónak, színész viszont csak néhány szerencsés véletlen után lett. A legnagyobb nyomot viszont ezzel hagyta.

Játszott a 70-es évek spagetti westerneiben, igazán ismert viszont a világtörténelem talán 18 legszórakoztatóbb filmjével, a szintén olasz Terence Hill-lel készített alkotásokkal lett.

A közös filmjeik jellemző vonása volt, hogy a békés óriás, Bud Spencer és a fifikás társa, Terence Hill kiverekedik magukat a leghülyébb helyzetekből is, megbirkóznak a legváltozatosabb gonosztevőkkel, mindig valamilyen jó cél érdekében természetesen. A gyermeki egyszerűségű filmek több évtized távlatából is ugyanolyan szórakoztatóak, a filmjeik aranyköpései pedig a kultúra részévé váltak. (La Repubblica)