A nagy Star Wars lexikon – első rész

Az első két Star Wars trilógia minden apró mozzanatához rengeteg érdekesség, meghökkentő tény és spekuláció kapcsolódik, amik közül szinte lehetetlen kiválogatni a legérdekesebbeket, de mi megpróbáltuk – kissé megágyazva a Star Wars: Az ébredő Erő közelgő bemutatójának.

Yoda hangját Frank Oz kölcsönözte, ami közismert, az viszont kevésbé, hogy történetesen ő Miss Piggy hangja is a Muppet Showból, ahogy azt sem tudják sokan, hogy Yodának ismerjük a teljes nevét is! Bár a filmekből ez sosem derül ki, mert George Lucas szándékosan csak ezt az egy nevet használta, ami egyébként szanszkritul harcost jelent, hogy a karakter minél bölcsebbnek és rejtélyesebbnek tűnjön, de máshonnan kiderül, hogy a „törzskönyvi” neve Minch Yoda, és igazából a Dalai lámáról mintázták. A karakter eredetileg nem szerepelt a forgatókönyvben, de Lucas úgy gondolta, hogy vele jobban készítheti elő azt a fordulatot, hogy kiderül, Darth Vader Luke apja.

A birodalmi tisztek egyenruháját a Harmadik Birodalom náci uniformisairól mintázták, hogy viselőik minél hidegebbeknek és gonoszabbaknak tűnjenek, míg a jedi lovagok megjelenése és becsületkódexe a szamurájokat idézi, sőt, maga a jedi szó is japán „eredetű” – a Jidai Geki kifejezésből kölcsönözték, ami kosztümös kalandfilmet jelent -, Darth Vader ruhájához pedig a beduin harcosok megjelenése adta az ötletet.

Harrison Ford azt kérte, hogy Han Solo hadd haljon meg A birodalom visszavág végén, amikor Jabba lefagyasztja, miközben megmenti a barátait, de George Lucas nemet mondott a kérésére – nem is lett volna túl logikus a dolog, bár tény, hogy Fordnak, a korábban aláíró Mark Hamillel és Carrie Fisherrel ellentétben ekkor még nem volt szerződése a folytatásra. 

Palpatine uralkodót – más néven Darth Sidioust - eredetileg egy idősebb nő formálta meg és a szeméhez egy csimpánz szemeit használták volna fel, hogy még hátborzongatóbb legyen az összhatás. Az uralkodó neve eredetileg Palantine lett volna a Taxisofőr (1976) politikus szereplője után, de végül jogi okokból kicsit változtattak ezen, és így jött ki a Palpatine.

Mielőtt komikus karaktert csináltak volna belőle, Jar Jar Binks egy ellenszenves zsoldos volt, aki később elárulta Qui-Gon Jinnt – lehet, hogy ez a verzió jobban működött volna, hiszen Jar Jar a mindenki által legjobban utált Star Wars figura, akit egyébként állítólag Michael Jackson akart eljátszani. A Jar Jar nevet amúgy Lucas kisfia találta ki. 

A híres szemétpréselős jelenet felvétele során Mark Hamill olyan sokáig tartotta vissza a lélegzetét, hogy egy véredény elrepedt az arcán, ezért a legtöbb felvételen csak oldalról mutatják. Ugyanebben a jelenetben Chewbacca bundája úgy elázott, hogy a forgatás végéig ázott kutya szagú maradt.

Összesen tíz bábosra volt szükség a hatalmas méretű Jabba mozgatására – maga a mozgatható modell megépítése három hónapig tartott, akkori pénzben félmillió dollárba került, és több mint 900 kilogrammot nyomott. Amikor az egyik jelenetben Carrie Fisher, vagyis Leia hercegnő átmászott a modellen, magassarkú cipője kilyukasztotta a műanyag borítást, és megsebesítette a farokrészben megbúvó és azt mozgató bábost, Mike Edmondsot.

A birodalom visszavág híres aszteroida mezős jelenetében az egyik aszteroida valójában egy krumpli – bár vannak, akik azt állítják, hogy egy barnára festett cukorrépa, de ez egy kicsit erőltetettnek hangzik, hiszen a krumpli olcsóbb és könnyebben beszerezhető. Elkészült azonban egy olyan felvétel is, ahol az egyik aszteroida egy fél pár sportcipő: állítólag George Lucas már olyan sokszor kérte meg a jelenet megismétlését, hogy már teli volt a hócipője az egész SFX csapatnak, és az egyikük becsempészte a cipőjét. A krumpli rögtön az elején látható, ahogy az Ezeréves Sólyom belép az aszteroida mezőbe, a képernyő bal felső sarkából a jobb alsó felé halad..

Darth Vader életre keltéséhez három különböző színész szükségeltetett. James Earl Jones (hang), Sebastian Shaw (arc) és David Prowse (test). James Earl Jones a többiekkel együtt csak az adott felvételnél tudta meg, hogy ő Luke apja, és ezen nagyon kiakadt, mondván, hogy minden korábbi jelenetében másként játszik, ha mindent előre tudja. Talán pont ezért nem mondták meg neki. 

Bár a Star Wars: Egy új remény és A birodalom visszavág hatalmas siker lett, a stúdió nem volt hajlandó aláírni a szerződést a harmadik részhez, egészen eddig, amíg Lucas eléjük nem tett egy eladási tervet az ajándéktárgyakról, és meg nem ígérte, hogy a Star Wars: A Jedi visszatérben rengeteg olyan, szerethető karakter lesz majd, amikre a gyerekek rögtön ráizgulnak. (És ezért születtek meg a cuki-muki szőrös kis ewokok is!)

Han Solo eredetileg egy nyálkás, zöld kopoltyús, orr nélküli vizilény lett volna, majd az egészet sztornózták és már egy kövér, szakállas kalózban kezdtek el gondolkodni, de rájöttek, hogy így se a közönség, sem Leia hercegnő nem kedvelné meg, így a kalózos ötlet is ment a kukába, ahogy az is, hogy a karakter afro-amerikai legyen, bár egy sor fekete színészt elhívtak meghallghatásra, és megkaptuk az igazi, fanyar, jóképű, kicsit cowboyos Solót – akinek a szerepét eredetileg Jeff Goldblumnak ajánlották, de ő már elígérkezett az Annie Hallra, amiből végül szinte minden jelenetét kivágták. 

George Lucas egyszer maga is megjelent az egyik Star Wars filmben egy röpke jelenet kedvéért: ő volt Papanoida báró a Star Wars: A Sith-ek bosszújában.