A rejtélyek városa - Twin Peaks

Ha a Twin Peaks szóba kerül, máig egymásnak feszülnek a tévénézők. Az egyik oldal szerint, egyszerűen zseniális, míg a másik tábornak a véleménye lesújtó, vagyis egy kusza zagyvaság az egész, amire két évet vesztegetett és a végén egy árva kukkot se értett belőle. Sajnos mindkét tábornak igazat kell adnunk, de egy biztos: ez a rendhagyó széria senkinek sem közömbös.

David Lynch és Mark Frost 1990-ben útjára induló sorozata megváltoztatta az addigi sorozatkészítési szokásokat, egy formabontó, sötét, de mégis gyönyörű művet alkottak. Abban még a kritizálók is egyet szoktak érteni, hogy az első hét epizód tényleg zseniális. A készítők egy olyan világot alkottak, amiben minden, de tényleg minden megtörténhet. A ráérős történetmesélés révén rengeteg furcsa karaktert, sőt gyakorlatilag csak őrült karaktert ismerhetünk meg, aminek révén az ABC sorozata pillanatok alatt kult-státuszba emelkedett. Amíg Lynch és Frost tudatosan kreálta a rejtélyeket addig a rajongók részről-részre találgattak és próbálták megfejteni a rejtvény darabkáit az elszórt információ morzsák alapján.

Bár még nem volt teljesen megszokott, de a 90-es évek internetén is állandó téma lett a sorozat. Mindenkinek volt véleménye a történtekről, az akkori netezők együtt szőtték a teóriáikat, istenítették a szerzők zsenijét, de mégsem lehetett biztosan tudni, hogy a nagy mű, végig megvan Lynch fejében, vagy csak véletlenszerűen megy előre a történet, ami a legrosszabb, ami történhetett volna. A való életben sem volt másképp, a munkahelyeken, baráti társaságokban beszélték ki az egyes epizódokat, az emberek „Ki ölte meg Laura Palmert?” feliratú pólókban jártak, vagyis a popkultúra részévé vált a történet.

A történet, aminek alapállása nem volt túl bonyolult. Egy álmos amerikai kisvárosban, Twin Peaksben brutálisan meggyilkolnak egy középiskolás lányt. Az ő holttestének felfedezésével indul a pilot. Ezután a főszereplő, Dale Cooper FBI különleges ügynök egyre mélyebbre ássa magát a furcsa város titoktengerében, de a végén kénytelen beismerni, hogy a lány halála ép ésszel megmagyarázhatatlan, inkább valamilyen természetfeletti lény ténykedésének köszönhető.

A sorozat két etapot élt meg, mert a második évadra, köszönhetően az egyre bonyolultabb cselekménynek és az új szereplőnek, a nézők jelentős része elpártolt a sorozattól. Lynchék még összehoztak egy mozifilmet Tűz, jöjj velem! címmel, amiről sokan azt képzelték, hogy majd magyarázatot ad a történtekre, de nem így lett és Laura Palmer utolsó napjai egyben a Twin Peaks univerzum végét jelentették. Egészen ez évig, mikor is Lynch bejelentette, hogy a Showtime csatornával közösen, újraindítják a legendát.

M2-Petőfi, ma 22:35