A Tüskevár mesevilágától a panorámás arborétumig: 5 remek kirándulóhely a Balatonnál

Bőven van hol lemozogni a lángost és a fagyit a Balaton partján, akár családdal, akár kettesben vagy baráti társasággal indulnánk neki. Ehhez ajánlunk néhány festői helyszínt, ahol megszűnik a zsivaj és a nyüzsgés, és esetenként páratlan kilátásban is gyönyörködhetünk.  

 Folly Arborétum, Badacsonyörs

Milyen arborétum az, ahol szombatonként élőzenés pikinken vehetünk részt helyi borokat kóstolgatva, a gyerekeket ötletes játszótér köti le, és a százéves cédrusok mellől csodás kilátás nyílik a Balatonra? Bármilyen hihetetlen, a badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászat pont ilyen és tényleg létezik. A kert kiépítését Folly Gyula pécsi orvos kezdte meg az 1900-as évek elején, és ma a dédunokái, Folly Réka és Judit viszik tovább nagy gonddal és sok szívvel a családi örökséget.

 

Belső-tó, Tihany

Ha csak egy könnyed sétára vágyunk, akkor elindulhatunk a tihanyi Belső-tó partján is, ahol elkerített szürkemarhákkal is találkozhatunk. A tó partjáról szép kilátás nyílik a fölé magasodó falura és az apátságra, ezt akár bérelt csónakból is élvezhetjük. A séta végén betérhetünk a nemrég épített Levendula Ház Látogatóközpontba, ami a félsziget különleges élővilágát és vulkáni múltját mutatja be gyerekek számára is izgalmas interaktív kiállítással, de emellett a levendulatermesztésbe is betekintést ad, a múzeum boltjában pedig különféle levendulás termékeket vásárolhatunk.

 

Hegyestű, Monoszló

Európai viszonylatban is ritkaságnak számít a Hegyestű 50 méter magas bányafala, ami nevéhez híven olyan, mintha sok hatalmas tűből állt volna össze. A Káli-medence kapujában egy nyolcmillió évvel ezelőtt működött vulkán belsejébe tekinthetünk bele az egykori kráterben állva. A Hegyestű tetejéről pedig csodás kilátás nyílik a Balatonra és Badacsonyra. Ha még lendületben vagyunk, akkor a helyszínen némi frissítőhöz is juthatunk, és akár gyalog vagy bringával továbbindulhatunk a Káli-medencébe.

Kis-Balaton

A Tüskevár mesebeli birodalmába nem olyan könnyű bejutni, de a Kányavári-sziget egész évben látogatható előzetes bejelentkezés és vezető nélkül is. Itt egy másfél óra alatt bejárható tanösvényt alakítottak ki, ami akár babakocsival is bejárható. A szigetre egy szép fahídon át juthatunk be, ennek elején azért meg kell birkózni egy lépcsősorral, de utána találhatunk játszóteret, madármegfigyelőhelyet, két kilátótornyot, több pihenőhelyet, szalonnasütőt és pelenkázóval felszerelt vizesblokkot is.

Töreki Tavak tanösvény, Siófok

Egy benzinkút mögül indul a Töreki Tavak tanösvény, ami már valamivel komolyabb sétát jelent, mivel 9 kilométer hosszú. A terület az európai madarak vonulási útvonalán fekszik, így a rétihéják, partifecskék és a színes gyurgyalagok mellett hazánkban nem őshonos madarakat is megfigyelhetünk. A mesterségesen felduzzasztott tíz tó vizét a Cinege-patak táplálja, és horgászni is lehet bennük.