Adventmentes programokat válogattunk hétvégére

Legalábbis igyekeztünk most azok kedvére tenni, akik egy kicsit eltávolodnának a karácsony szellemétől. A többieknek ott van az egész város, tele adventi vásárokkal.

Párizs éjjel – Müpa, december 12., 14. 19h, 15. 11h


A Recirquel Újcirkusz Társulat harmadik, egész estés előadása a Párizs Éjjel címet viseli. A produkció minden eddiginél mondénabb hangvételű, és az elveszett illúziókat állítja színpadra. A Párizs Éjjel a harmincas évek dekadens és fülledt erotikájú világát tárja elénk, felidézi a századelő párizsi lokáljainak vággyal teli és szerethető miliőjét. A Művészetek Palotája és a társulat közös produkciója ezúttal a világhírű fotóművész, Brassai jellegzetes világából merít inspirációt.

El Kazovszkij: Ajándék - B32 Galéria és Kultúrtér, december 11. - január 11.

El Kazovszkij: Ötösfogat; Forrás: B32

 


El Kazovszkij a magyar képzőművészet egyik legeredetibb és legsokoldalúbb magyar művésze volt. A neve a hetvenes évek közepén robbant be a köztudatba Magyarországon, és azóta jelentősen nőtt az ismertsége és népszerűsége. Azon kevesek közé tartozott, akik egyetlen lépést sem tettek azért, hogy alkalmazkodjanak az új trendekhez, elvárásokhoz. A művész festőként, performerként, díszlettervezőként, költőként is hatalmas életművet hagyott maga után. A B32 Galéria és Kultúrtér jelentős magángyűjtők féltett kincseit, El Kazovszkij műveit tekinthetik meg az érdeklődők.

VÁRkert Mozi - Van Gogh - Búzamezők és borús égbolt között – Várkert Bazár, december 15. 16h


Ebben a művészeti ismeretterjesztő filmben Vincent Van Gogh munkássága egy egészen új nézőpontból kerül megközelítésre: a holland festőzseni műveinek legnagyobb magángyűjteményével rendelkező személy, Helene Kröller-Müller (1869–1939) szemszögéből, aki a festő közel háromszáz alkotását vásárolta fel a 20. század elején.

Óbudai Dizájn Piknik – Karácsonyi különkiadás a Designfalon – Esernyős, december 15-16.


Tudatos vásárlók és hazai kézműves alkotók, tervezői márkák találkozása az Esernyősben az ünnepi készülődés forgatagának négy adventi hétvégéjén. A Szindbád Rendezvénytérben kialakított Designfal szemet gyönyörködtető, kreatív alkotásokkal fogadja a betérőket. A tervezők és designerek művészi munkái között akár egyedi karácsonyi ajándékokra is lelhetünk, miközben beszélgetni is lehet a tervezőkkel.

Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák - Óbudai Fő tér, december 15. 20h


Ferenczi Gyurit aktivitása, folyton új utak felfedezésére sarkallja. Mindig új hangokat és színes képvilágot varázsol a közönség elé. A koncert az Óbudai Advent keretein belül valósul meg.

ArteKino online filmfesztivál - Internet


Idén harmadik alkalommal rendezik meg az ArteKino online filmfesztivált. A fesztivál december 1-től 31-ig fut és tíz olyan európai fesztiválfilmhez biztosít hozzáférést, amelyek korábban nem nagyon kerültek forgalmazásba Európa szerte. A válogatásba olyan filmek kerültek be, amelyek nagyszerűen szerepeltek az A-kategóriás filmfesztiválokon - Berlin, Cannes, Velence vagy Locarnó - az európai mozikban mégsem kaptak kellő figyelmet. A filmek 45 országban lesznek elérhetőek, bárki regisztrálhat, a filmek megtekintése pedig ingyenes. Sőt a filmekre szavazni is lehet és a szavazók közül egy szerencsés a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválra nyerhet utazást! Az 5000 db jegy filmenként december 1-től elérhető, ám egyes filmekre hamar elfogyhatnak a jegyek.