Az analízis ezer arca - A vörös sárkánytól a Halálhajóig

Ezen a héten lelkekbe kukkanthatunk a tévé jóvoltából, legyen szó traumatizált nyomozóról, megtört papról, alkoholista írónőről vagy szorongó űrhajósokról. A mélység változó, a szórakozás örök.

A vörös sárkány

Hannibal Lecter szakmai kvalitásait senkinek sem kell bemutatni. A neves pszichiáter kedvenc páciensei közé tartoznak a labilis FBI ügynökök, akiknek időnként a munkájába is besegít. Ezúttal az őt lekapcsoló Will Grahamet támogatja egy sokkoló élmény feldolgozásában, ami persze pont az ő letartóztatása volt. Másik - közvetett - betege a Fogtündér, aki nagymamája pszichés terrorjának emléke elől emberéleteket követelő művészeti performanszokba menekül.

Kálvária

Jelenleg is mozikban a gyerekmolesztáló papokat leleplező Spotlight, ezért nem árt, ha egy másik oldalról is megvizsgáljuk a súlyos témát. A Kálvária James atyája kollégája bűne miatt találja magát krisztusi szerepben, és nem sok ideje marad, hogy ezt - és sok mást - feldolgozza. Brendan Gleeson remekül játszik, az ír tájak gyönyörűek és Kelly Reilly sem néz ki rosszul.

Collateral

Nem csak pszichopata kannibálból lehet tehetséges analitikus, néha a hidegvérű bérgyilkosok is ugyanolyan jól teljesítenek. Tom Cruise például ügyesen elemzi és rázza fel a karrierjében megrekedt, álmodozó Jamie Foxx-ot, akit még nőhöz is juttat. Kész mázli, hogy összefutottak, bár a kaland kissé veszélyes és öldökléssel teli.

28 nap

a bohém írók rémálmával, a kötelező elvonóval szembesül a 28 napban, hogy lassan rájöjjön: talán nem természetes, hogy az ember rendszeresen ájultra issza magát, illetve nem biztos, hogy az a lúzer, aki elsőre annak látszik. A „nem vagyok alkoholista, csak szeretek bulizni” népszerű attitűdje darabokra törik, a szétesett elme pedig kénytelen feltárni az okokat. Mindezt könnyedén, kedvesen, keserédes humorral.

Halálhajó

A kilencvenes évek egyik legparább horrorja. Egy kis Ragyogás, egy kis Solaris és félelmek minden mennyiségben. Ha a fejünkben lévő csúnyaságok egy gonosz űrhajón szabadulnak el, nem sok menekülési útvonal marad.

 

A PORT.hu ajánlja:

A vörös sárkány, március 7., VIASAT 3, 22.55
Kálvária, március 8., CINEMAX, 20.15
Collateral - A halál záloga, március 8., SUPER TV2, 21.00
28 nap, március 10., FILMCAFE, 17.25
Halálhajó, március 12., TV2, 23.05