Az Oscar-verseny vesztesei

Nem tudjuk, hogy kit sajnáljunk jobban, A LEGO-kaland készítőit, Jake Gyllenhaalt, Jennifer Anistont vagy Clint Eastwoodot, merthogy a fránya Filmakadémia tagjai jól kiszúrtak velük, még jelölést sem kaptak!

Mint mindig, most is okozott meglepetéseket az Oscar-jelölések kihirdetése, és ezek közül a meglepetések közül csak egy volt kellemes, A Grand Hotel Budapest 9 kategóriás jelölése, kellemetlen meglepetésből viszont annyi lett, hogy azt sem tudjuk, hol kezdjük.

Kezdjük A LEGO-kalandnál, ami nem került be a legjobb animációs film kategória jelöltjei közé, pedig minden filmkritikus a házát tette volna fel erre az eredményre, de valamiért mégis kihagyták. Phil Lord, a film egyik rendezője gyorsan posztolt is egy képet egy Lego-kockákból összerakott Oscar-szoborral, mondván, semmi gond, majd csinál magának egyet. Aztán ott a Selma című, nálunk egyelőre forgalmazó nélküli, a polgárjogi küzdelmet bemutató film, amelynek egy szereplőjét sem jelölték, ahogy a rendezője, Ava DuVernay sem került be a „belső körbe”. Jennifer Anistont is sajnálhatjuk, mert már előre örült a jelölésnek a Cake-ért, akárcsak Jake Gyllenhaal és Rene Russo az Éjjeli féregért. Clint Eastwooddal is kitoltak az Amerikai mesterlövész révén, de neki már van Oscarja, akárcsak a főszereplő Bradley Coopernek, akit viszont jelöltek, de a film 6 másik kategóriában azért még bőven esélyes.

A nagy vesztesek között van még a Holtodiglan, bár Rosamund Pike még nyerhet legjobb női főszereplőként, de a Vadon forgatókönyvéért sem kapott jelölést Nick Hornby pedig mindenki lefogadta volna. A Csillagok között és Angelina Jolie háborús drámája, a Rendíthetetlen még pár napja is nagy esélyesnek számított, most viszont csak ún. technikai kategóriákban kaptak esélyt a győzelemre, előbbi ötben, utóbbi háromban. És ahogy azt már sokan megjegyezték, egyetlen színesbőrű színész sem jutott el a jelölésig sem fő-, sem mellékszereplőként.