Azannya! – Kong: Skull Island előzetes

Egy kis Apokalipszis, most feeling, némi Jurassic Park érzés és egy jó adag Godzilla hatás – ezt hozza a legújabb szuperszörny film várt előzetese, ami elég nagyot szól.

A ma már ünnepszámba menő San Diego-i Comic-Con előzetesdömpingjének egyik nagy csemegéje volt a Kong: Skull Island első előzetese, amely sokat mutat meg, de keveset árul el. A Jordan Vogt-Roberts (A nyár királyai) rendezte King Kong film amolyan előzménytörténet, hiszen nem a rabul ejtett és felhőkarcolóra hágó majomkirályt mutatja meg, hanem azt a történelem előtti időket idéző környezetet, amelyben ez a rettenetes lény él. Igaz, mindezt részben Peter Jackson 2005-ös, rendre alulértékelt King Kongja is hozta, de az új film csakis a szörnyű Koponya-szigetre koncentrál.

1970-ben járunk, a vietnami háború idején, és egy repülőgéphordozóról pár helikopter tesz partra egy kisebb csapatot egy buja növényzetű szigeten – tudósokat, az őket kísérő katonákat és egy csinos haditudósító lányt. Az előzetes tanúsága szerint már érkezés is problémás: az egyik helikoptert telibe találja egy alacsonyan szálló pálmafa, mire a rangidős tiszt – az ilyen mérges szerepekre specializálódott Samuel L. Jackson – kérdőre vonja a főtudóst, John Goodmant, vajon mi is történik ezen a szigetecskén. A válasz: „A szörnyek léteznek” – és a kis csapat hamarosan az életéért küzdhet, és bár állig fel vannak fegyverkezve, a csak részben mutatott King Kong iszonyatosan nagy és elég dühös.

Az első előzetes csodásan néz ki, és csak picit ront az összképen, hogy már elsőre is számos klasszikus hatását mutatja. A vietnami háborús rész a helikopterekkel sok szempontból az  Apokalipszis, most-ot juttatja eszünkbe – egy kép konkréten meg is idézi a filmet -, az őslények és a forgatási helyszínként szolgáló Hawaii a Jurassic Parkra utal, a gigantikus méretek és a drámai hatás pedig a nemrég készült Godzillára emlékezetet. Utóbbi már csak azért sem véletlen, mert mindkét film a gyártó Legendary Pictures Godzilla-Kong franchise-nak része, amelyhez még két folytatást terveznek 2019-re és 2020-ra, és az egyikben mindkét szörny feltűnik majd.

Bár rengeteget láthatunk, a sztoriból sok nem derül ki – amiben különben valamiféle titokzatos szérumról is szó esik -, és meghökkentő módon itt szinte semmit nem látunk vagy hallunk a főszereplő Tom Hiddlestonról, aki az expedíciót vezető nyomkövető és volt brit kommandós, de még a riporternőt játszó Oscar-díjas Brie Larsonból is csak pár képkockát pillanthatunk meg. Az előzetes főszereplője maga a sziget: megdöbbentő kép például a hatalmas véres mancslenyomatot viselő szikla és a kipingált bennszülöttek is jól mutatnak – és kicsit egészségesebbek, mint Jackson leprás őslakosai -, de a legmutatósabb rész a hatalmas csonttemető. A filmet, amelynek egyéb szereplői John C. Reilly, Tian Jing, Corey Hawkins, Jason Mitchell, John Ortiz és Thomas Mann, 2017 március 10.-én mutatják be.