Bud Spencer vajon leverné Van Damme-ot?

Gyerekkoromban mindig azt találgattuk az iskolában, hogy vajon Schwarzenegger erősebb-e, mint Stallone, vagy hogy a spárgázó Van Damme-nak lenne-e esélye Bud Spencer parasztlengői és Terence Hill biliárddákós körmösei ellen. Sajnos a régi kedvenceink nem sok filmben szerepeltek együtt, de a héten azért sok csatornán elcsíphetjük őket.

Június 6., hétfő: Aladdin

A legnépszerűbb Bud Spencer-Terence Hill filmek a páros '70-es évekbeli klasszikusai, és persze a Kincs, ami nincs-Nyomás utána-Nincs kettő négy nélkül hármas a '80-as évek elejéről. Utána a két közönségkedvenc inkább külön-külön forgatott filmeket meg tévésorozatokat, és csak az 1994-es Bunyó karácsonyig kedvéért álltak össze ismét egy vadnyugati bunyó erejéig. Az 1986-os Aladdin is Bud Spencer szólófilmje, de Terence nélkül is meg tudja benne nevettetni az embert. A sztori ugyanis a jól imsert mese modern verziója, amiben a lámpában rejtőző, Mr. T-kinézetű dzsinn végig egy csóró amerikai tinédzser kívánságait teljesíti, aki szeretne menőbb lenni a csajoknál, örülne, ha nem vernék meg az idősebb srácok a strandon, és minden álma egy repülő autócsodával száguldozni a város fölött. Az abszolút családbarát filmet itthon a VICO is kiadta az emlékezetes sárga kazettákon, és természetesen a Nők Lapja-reklámok közé berakott, kultikus előzetese is megmaradt az utókornak, Bozai József összetéveszthetetlen narrációjával. Az Aladdint 16:15-kor vetíti a Paramount Channel.

Június 7., kedd: Véres játék

Van Damme 1988-as klasszikusa szintén egy olyan film volt, amit mindenki ezerszer látott a '90-es évek elején - ha máshogy nem, hát a gazdagabb, videóval (és nemritkán C64-essel vagy Nintendóval is) rendelkező osztálytárs nappalijában. A sztorit mindenki ismeri: Frank Dux (Jean-Claude Van Damme) meg akarja nyerni Hongkongban azt a harcművészversenyt, ahol az egyetlen szabály, hogy nincsenek szabályok, és ahol az akciófilmek örökös rosszfiúja, Bolo Yeung eddig mindenkit agyonvert. Van Damme az itt megvillantott karatetudásával sikeresen megalapozta a későbbi akciófilmes karrierjét, és a mai napig ontja a B-kategóriás verekedős filmeket. A Véres játékot két csatorna is levetíti hajnalban: a Cinemax 2:35-kor, a Paramount Channel 3:05-kor. 

Június 8., szerda: Őrangyalok

Bud Spencer a '90-es években már úgy érezte, az emberek megunták azt, hogy majdnem 30 éven át Terence Hill-lel együtt laposra vert minden vadnyugati banditát és kalapos-zakós gengsztert, ezért stílust váltott. Összeállt a Miami Vice tévésorozat sztárjával, Philip Michael Thomasszal, és leforgatott egy rakás kedélyesen nyomozgatós Extralarge-epizódot - amiket itthon a VICO különálló Bud Spencer-filmekként forgalmazott. Ezek olyan sikeresek lettek, hogy a jó öreg Bud elővett egy másik régi klisét is, és az Őrangyalokban már papi csuhába bújt zsiványok voltak Philip Michael Thomasszal, akárcsak korábban Terence Hill-lel a Fordítsd oda a másik orcádat-ban. Az őrangyalokat a Film Mánia vetíti 18:25-kor.

Június 9., csütörtök: Bosszú El Pasóban

Bud Spencer és Terence Hill kőkemény spagettiwesternekkel kezdték a közös karrierjüket. Az 1967-es Isten megbocsát, én nem például még egyáltalán nem az a kedélyes pofozkodás volt, mint amit a későbbi filmjeikben láthattunk: Bud Spencert tüzes vassal kínozzák, Terence Hill pedig simán lelő orvul bárkit, vagy kést hajít a nyakába. A film viszont akkora kasszasiker lett, hogy Guiseppe Colizzi 1968-ra elkészítette a folytatását, a Bosszú El Pasóban illetve Négyen egy Ave Mariaért címeken is ismert A Pirinyó, a Behemót és a Jófiút. A Jó, a Rossz és a Csúfot idéző cím nem véletlen: itt is három kasztófavirág, a bulldogképű Hutch Bessy (Bud Spencer) a macskamozgású pisztolyhős, Cat Stevens (Terence Hill, Bud Spencer) és egy nagydumás vadnyugati bandita, a Tucót idéző Cacopoulos (Elli Wallach) hajszol hol egymás ellen harcolva, hol átmenetileg kibékülve egy ládányi ellopott aranyat, és a végén együtt álljanak látványosan bosszút egy régi sérelemért. A Pirinyó, a Behemót és a Jófiút a Film Mánia vetíti 18:50-től.

Június 10, péntek: Street Fighter - Harc a végsőkig

A film, amit joggal tart mindenki a világ legrosszabb videojáték-adaptációjának, mégis minden Van Damme-rajongó látta. És persze azok is ismerik, akik a '90-es években többhónapnyi zsebpénzt dobáltak bele a közértek előtereiben és a balatoni kempingekben felállított Street Fighter játékgépekbe. A látványos(nak szánt) verekedések ürügyéül lényegében egy ugyanolyan titkos harci torna szolgál, mint amit már a Véres játékban is láthattunk. Csak itt Van Damme (aki az akcentusával egy amerikai katonát alakít) a korszak szexszimbólumának számító énekesnő, Kylie Minogue segítségével győzi le a gonosz Bison tábornokot (ez volt Raul Julia egyik utoló szerepe). Ma már csak röhögünk ezen a filmen - én viszont 1994-ben, 12 évesen nagyon vártam, és az elsők közt vettem rá jegyet az egykori Vörös Csillag moziban Szolnokon! A Street Fightert a PRO4 vetíti, hajnali 3:45-kor.