Bújj, bújj zöld ág világrekord-kísérlet

Elképzelted már, hogy egy lezárt hídon több százan összegyűltök és "Bújj, bújj zöld ág"-at játszotok? Valószínűleg a Gibbon Games csapatán kívül ez még nem fordult meg senkinek a fejében, ők viszont idén szombaton ennek megvalósítására készülnek, mert a Szabadság híd ezen a nyáron utoljára, de ismét átadja magát a gyalogosoknak.

A Gibbon Games csapatának, már olyan egyszerű játékok nagybani megvalósítását köszönhetjük, mint a Kő-papír-olló, a Papírrepülő-dobó és a Kacsázó országos bajnokságok.  Most pedig gyermekkorunk egy szintén kihagyhatatlan, mindenki által ismert népi eredetű játékát, a kezekből formált híd vagy kapu alatt átbújósdit szeretnék egy megismételhetetlen közös élménnyé tenni a résztvevő felnőtt és gyerek sokaság számára.

Amire készülnek: 17:00-ás kezdettel megkezdődik a világ valaha volt leghosszabb „Bújj, bújj zöld ág”-jának kísérlete, ami a tervek szerint a Fővám tértől egészen a Gellért térig tartana, amikor elindul, a menet pedig a Műegyetem rakparton érne véget, ha az utolsó ember is végigment a láncon.

A játék eredetének utánajárva kiderült, hogy pünkösdi játék volt eredetileg. A pünkösdi király és királynéválasztás mellett volt ismert kapus játék, zöld ág és zöldághordás néven. Egy tanulmányból az is kiderül, hogy húsvét és pünkösd között, vasárnap volt régen a fiatalok játszója, amikor a „Bújj, bújj zöld ág” is született. Ezt Földesen (Hajdú-Bihar megye) így mesélték el: „Húsvéttól pünkösdig, akármilyen idő volt, hogyha hó esett is, a parasztlegények gatyára vetkőztek. Lányok, fiatalemberek, külön-külön csoportban, énekelve, danolva mentek ki a faluból, ki a falu alá a gyepre. Itt aztán mikor mit kezdtek el játszani, vagy labdáztak, vagy fogócskást játszottak, vagy szembekötősdit. Az idősebb legények, már a házasulandó legények, külön csapatban tekéztek. Ez volt a játszó.”

Ugyan most se pünkösd nem lesz, se vasárnap, de ezek a mondókák a néphieledem szerint is kinőtték már a játszót, és egész évben előfordultak. Vannak különböző változatai térségek szerint a mondókát kísérő játéknak, ahogy különböző értelmezései is a szövegnek, a Gibbon Games viszont a klasszikus, mindenki által ismert verzióból készül rekordra.:

"Bújj, bújj zöld ág,
Zöld levelecske,
Nyitva van az aranykapu,
Csak bújjatok rajta!
Rajta, rajta, leszakadt a pajta,
Bent maradt a macska!"

A résztvevőknek tehát ezt kell majd énekelniük. Érdekességként íme az egyik eredeti, Nádudvarról származó szöveg:

"Jöjjetek által, jó révészek!
-       Jöjjetek által, jó révészek!
-       Ki népei vagytok?
-       Lengyel László, jó királyé.
-       Nekünk az is ellenségünk.
-       Miért való ellenségetek?
-       Hidunk lábát eltörette
S meg nem csináltatta.
-       Holnap délre visszajövünk,
Fenyőfából megfaragjuk,
Meg is aranyozzunk.
Ácsok vagyunk, ácsodozunk.
-       A kapunak vámja is van!
-       Micsoda vámja?
-       Egy hordó bor, egy aranyalma, egy szép leány.
-       A hordó bor most virágzik,
Az aranyalma most bimbódzik;
A szép leányt megadhatjuk,
Ha elkapjátok –
        Bújj, bújj zöld ág,
Zöld levelestül!
Nyitva van az aranykapu,
Csak bújj által rajta."

A szervezőkről röviden: egy 10 főből álló kreatív csapat, amely közösségi játékokat szervez Budapest különböző helyszínein. "Játékaink során újraértelmezzük a minket körülvevő épített teret, így zökkentve ki az embereket a hétköznapok szürke világából. A játékok minden érdeklődő számára elérhetők, nem kell hozzájuk felszerelés vagy szakértelem és mindig ingyenesek, így a részvétel mindenki számára nyitott." Céljuk közösséggé kovácsolni a városi fiatalságot, új energiákat felszabadítani és új emberi kapcsolatokat létrehozni. Minden rendezvényük dokumentálásra kerül, folyamatosan nyomon követhető Facebook oldalukon.