Csak az effektek jók, meg Monica Bellucci

A Varázslótanonc gyenge Harry Potter-paródia a Horrorra akadva stílusában, tűzlabdákkal. Sztorit nem kapunk, csak béna Jedi-bölcsességeket Nicolas Cage-től.

A Mocskos zsaru és a Ha/ver után már kezdtünk reménykedni, hogy Cage újra jó filmeket forgat. De a Disney egy 12 milliós csekkel elcsábította újabb gagyi popcornmozijához, amiben nincs történet, se jól kitalált karakterek, csak pár látványos varázstrükk és Monica Bellucci melle. Ha a Harry Potter és a bölcsek köve Star Wars, csak áthúzott nevekkel, akkor a Varázslótanonc bűnrossz Potter-paródia a Horrorra akadva stílusában, csak a szmókerpoénok hiányoznak.

A sztorit nem tudjuk savazni, mivel nincs. Színészek sincsenek, mert az nem színészet, hogy Nicolas Cage megint kap egy ronda parókát meg pár közhelyes Jedi-bölcsességet, és szlalomoznia kell a pirotechnikusok effektjei között. Azt meg már a Perzsia hercegénél sem értettem, miért kurvult el Alfred Molina, és szerződött le zsinórban gyenge Disney-blockbusterekhez.

Merlin egyik tanítványát Horváthnak hívták (Alfred Molina), aki egy abszolút nem meglepő fordulattal átállt a sötét oldalra Morgana le Fayhez. Így azóta a New Yorkban bujkáló varázslóknak két csapatuk van: a jóságos merliniánusok (Nicolas Cage, Monica Bellucci) és a gonosz morganiáriusok, akik néha kiszabadulnak az urnáikból és látványosan leamortizálják a várost.

A merliniánusok vesztésre állnak, de természetesen nekik is van egy homályos Jedi-jóslatuk arról, hogy jön majd a zseniális őstehetség, lenyomja a gonoszokat és megmenti a világot a pusztulástól. Ez a fiú Luke Harry Dave, a tipikus lúzer. Felbukkan azonban egy titokzatos idegen, Ben Kenobi Hagrid Baltazár, aki elmondja a nagy titkot az előtte álló feladatról. Luke Harry Dave kap egy fénykardot varázspálcát Merlin-gyűrűt, és azonnal megkezdődik a gyorstalpaló hőstanfolyam a Millennium Falcon társalgójában Roxforton Tesla-tekercsekkel teli pincében, hogy majd legyőzhesse a főgonoszt, Palpatine császárt Voldemortot Morganát és annak jobbkezét, Darth Vadert Mógus professzort Horváthot. Dave annyiból szerencsésebb a két elődnél, hogy nem nyomul a saját húgára, és nem kell neki hét rész, hogy végre összejöjjön valakivel.

A főszereplő srácot, Jay Baruchelt nem szabad többé kamerák elé engedni, mert hozzá képest még Shia LaBeouf is színészóriás. A közönségkedvenc lúzer talán az egyik legnehezebb, de leghálásabb színészi feladat. Aaron Johnson meg Christopher Mintz-Plasse profin hozták a karaktereiket a Kick Assben, Seth Rogent pocakosan és szemüveggel is imádják a vígjátékaiban, Michael Cera pedig mindegyiküket porba alázza az új Scott Pilgrimben. Jay Baruchel bénázása mellett viszont még a Varászlótanonc női főszereplője, Teresa Palmer is jó, pedig ő maximum Alicia Silverstone színészi tudásával rendelkezik.

A Varázslótanonc szereplőgárdájába egyedül az isteni Monica Bellucci volt jó választás. Még csak nem is testi adottságai miatt, hanem mert a Drakula meg a Grimm óta jól áll neki minden kosztümös varázsló- és boszorkányszerep. A díszletesek is kitettek magukért. A film tobzódik a padlókba vésett pentagrammokban és egyéb okkult szimbólumokban, a varázslók csatái pedig hiperlátványosak, főleg amikor a kínai lampionsárkányból igazi lesz, vagy amikor a mágusok csettintésre teherautóvá változtatják a sportkocsikat. Csak ezek emelték a filmet nulláról 5/10-es szintre.