Csiri bá'

Egy újabb varázsló: ezúttal egy New York-i egyetemista srácról derül ki, hogy ősi varázslóvér csörgedezik az ereiben. Amíg bénázik és gyakorol (a csajozást illetően is), a gonoszok a világ ellenére törnek. Mágusmentora mindig segíti és neveli, pedig hát inkább neki kellene a segítség.

Bruckheimer-büdzsé
Főleg az erőszaktól nem egészen mentes (akció/kaland-) filmek amerikai producer-guruja, Jerry Bruckheimer - a teljesség igénye nélkül: Veszélyes kölykök, Bad Boys, A szikla, Con Air, Armageddon, A közellenség, Tolvajtempó, Sakáltanya, Pearl Harbor, A Sólyom végveszélyben, A Karib-tenger kalózai, A nemzet aranya, illetve a CSI: A helyszínelők című tévésorozat - felfedezte magának (jó érzékkel üzletet szimatolt abban), hogy a bennünk lakó gyermeki lélek delejező rosszakra és mágikus jókra, summázva: igazi kalandokra vágyik. Mert nem tűnt el a virtuális modernség foszfor-zöld süllyesztőiben a kis csibész, csak épp szunnyadt. Felbuzdulva a Harry Potter-filmek, illetve az urbánus környezetben mágiát megjelenítő mozik (Éjszakai őrség, Nappali őrség, Alkonyati őrség stb.) sikerén, valamint az Alkonyat-filmeken (is) nevelődött tizenéves korosztályt célozva meg, elkészítette a maga fantasy filmjét. Ehhez kalandos-akciózó (és esetleg: érzelmes) filmekben és vígjátéki mókákban egyaránt jártas rendezőt keresett, akit Jon Turteltaub személyében meg is talált (Kicsi kocsi Hollywoodban, Három kicsi nindzsa, Jég veled, Aludj csak, én álmodom, Csodabogár, Ösztön, A kölyök, A bombaszerep, A nemzet aranya, A nemzet aranya - Titkok könyve, A Harper-sziget és a Jericho című tévésorozat). Az utóbbi időkben ugyan minden varázslós film, ami nem Harry Potter, megbukott (Tintaszív, Ébredő sötétség, A király nevében), ám a százötven millió dollárból gazdálkodó A varázslótanonc eséllyel indul, hogy a kiadásait visszatermelje, mert a New York-i és a tinikörnyezet vonzó a célközönségnek.

Vesztes-típus, aki győz
Ebben nagy szereppel bír Jay Baruchel (akit imádtunk a Trópusi viharban és szerettünk a Túl jó nő a csajomban), aki harminc éves létére fizimiskájának köszönhetően könnyen el tud játszani tinédzsereket, különösen a béna jellegűeket. Itt is ez történik, Dave (Baruchel) fizikaszakos főiskolai hallgatóként újítja fel kapcsolatát (kénytelen felújítani) egy Balthazar Blake (Nicolas Cage) nevű mágussal, akivel már gyermekkorában egy osztálykiránduláson kapcsolatba lépett és jól leégett imádottja és a társai előtt. Apropó imádott: a lánnyal (Teresa Palmer) immáron fiatal felnőttként újra találkozik és miközben a hallgatja a kishölgy rádióműsorát, Tesla-villámos gépét a slágerhangokra hangszereli. Na, ja, a szerelem.
Az időszámítás szerinti 740. évi Britanniából induló filmben a hangsúly azon van, hogy Merlin egykori tanítványai - Blake (Cage), Maxim Horvath (Alfred Molnia) és Veronica (Monica Bellucci) - közül Horvath árulóvá válik, mert Veronicába szerelemes és Merlin ősellenségének, Morgana le Faynek (Alice Krige) segít a nagy varázslót likvidálni. De hogy ne szabaduljon el a világban a gonosz erő, Veronica áldozatával a gonosz boszorkányt matrjoska-babába zárják, s hasonló börtönbe űzi egykori, gyilkossá lett jó barátját Blake is. Azonban kiszabadulnak a rosszak és csakis a Merlin-leszármazott bénasrác, Dave segíthet.

Abrakadabra és kacagás
Bruckheimer-Turteltaub fantasy-tinivígjáték keveréke működik is, látványvilága nem hagyja ernyedni a nézőt és ugyan nem mondanánk a történet kibontását túlcizelláltnak, de tagadhatatlanul leköt. Ami a legjobban sikerült a filmben: a humor, az itt-ott elcsepegtetett viccmorzsák mellett az alkotók külön figurát is szenteltek ennek: a Toby Kebbell által megformált Horvath-segítő morganiánus Drake Stone üdítő celebpojáca, akinek minden egyes megjelenése és megmozdulása gyomormozgató - nevetősen. Miatta mindenképpen ajánljuk megtekintésre a filmet.

Kinek ajánljuk?
- A jó fantasy-filmek kedvelőinek, nem baj, ha vonzalmuk van a tinédzser-mozik iránt is.
- Az iróniát értékelőknek.
- Akik szeretnék látni Monica Belluccit csókolózni.

Kinek nem?
- Akik utálják Nicolas Cage-et - minden formában és minden parókában (még ha Monica Belluccival is csókolózik).
- Akik torkig vannak a lúzer-figurákkal.
- Fizikusoknak.

6/10