Cunami

A lehetetlen valós eseményeken alapul: egy háromgyermekes család sorsát követi attól a pillanattól, hogy a szökőár elragadta őket egymástól egészen addig, amíg mindannyian biztonságba nem kerülnek.

A sztori

Nem szpoilerezünk: a filmről tudható, hogy egy spanyol család visszaemlékezésein alapszik, akik mind túlélték az elképzelhetetlent. A lehetetlent – ahogy a cím is sugallja. Ebben a filmben az élet írja a forgatókönyvet: az amerikainak átírt családon kívül minden tükrözi a valóságot – ehhez a forgatókönyv írója, Sergio G. Sánchez és a rendező, Juan Antonio Bayona is rigorózusan ragaszkodott. Így aztán a néző képes egy áldozat szemével figyelni az eseményeket attól a pillanattól kezdve, hogy jött a fekete víz, a fulladás-közeli hangokon és a testbe csapódó vasdarabok fájdalmán át az utolsónak hitt lélegzetvételig.

A film egészen részletesen rajzolja meg, hogy mi történt az után. A letarolt épületeket és növényeket látjuk, és nagyjából azt is, hogy a thaiföldi kórházakban milyen viszonyok uralkodtak a katasztrófa idején – és uralkodnak nagyjából most is.

[img id=436895 instance=1 align=left img]A csapat

Ez az a film, amelyen a sajtóvetítésen még a kérges szívű kritikusok is bőszen szipogtak – és nem azért, mert itt-ott hatásvadász módon kihegyezi a "sírós" jeleneteket. A hosszú snittek, az újabb csavarok a megható jelenetek után nem igazán tesznek jót, de az amerikaiak hepiend-vágyát maximálisan kielégítik. Sokkal inkább köszönhető ez a színészi munkának.

Elsőként is jobb, ha megtanulunk egy új nevet: Tom Hollandét, aki a 12 éves Lucast játssza a filmben. A srác őstehetség, vitathatatlan, és szemében olyan bölcsesség tükröződik, amelyre a felnőttek csak áhítozhatnak.

Nehéz leírnunk, de mellette Ewan McGregor és a szerepért Grammyre jelölt Naomi Watts csak szekundálhat, de nem is csinálják rosszul: abban a pár jelenetben, amely McGregornak adatott, olyan sallangmentesen játszik, hogy újra rájövünk, az elmúlt évek nem túl jó választásainak ellenére nem múlt el a tehetsége. Naomi Watts is elég nagy kockázatot vállalt: A lehetetlen eléggé különbözik mindentől, amit eddig csinált, viszont az is igaz, hogy ezzel beírhatja magát az A listás színészeket tartalmazó, nem túl vastag könyvbe.

Útravalóul

Ha azt hiszed, hogy környezettudatos vagy attól, hogy szelektíven kezeled a szemetet, akkor semmiképpen nem ajánljuk ezt a filmet. Sőt, kisgyermekes szülőknek sem, mert ez után a film után azonnal beszereznek egy rövid pórázt, amit el sem engednek a gyerek nagykorúságáig. A mozi minden egyes filmkockája emlékeztet bennünket esendőségünkre – így aztán megbocsátjuk neki, hogy az amerikai néző kedvéért kicsit rózsaszín a hepiend…

Kinek ajánljuk?
- Azoknak, akik a moziban is szeretnek a dolgok sűrűjében lenni.
- Erős idegzetűeknek.
- Ewan McGregor és/vagy Naomi Watts rajongótáborának.

Kinek nem?
- Azoknak, akik most terveznek thaiföldi utat.
- Azoknak, akik nem hisznek az ember felelősségében.
- Gyermekvállalás előtt állóknak.

8/10