Elhunyt a Darth Vadert alakító David Prowse

A színész 85 éves volt.

Elhunyt David - Dave - Prowse színész, akit a legtöbben a Star Wars sötét nagyuraként, Darth Vaderként ismertek - írta meg a BBC News-ra hivatkozva a Telex. 

Prowse az eredeti - 1977-ben, 1980-ban és 1983-ban készült - trilógiában öltötte magára Darth Vader jelmezét. És igen csak a jelmezt, ugyanis a 198 cm-es színészt a magassága miatt választotta George Lucas a szerepre, ám a sötét nagyúr hangját James Earl Jones kölcsönözte, ugyanis Lucas szerint Prowse brit akcentusa nem illik Dart Vaderhez. Ettől független a sötét nagyúr ikonikus és rettenhetetlen külseje elsősorban Prowse-nak köszönhető. 

Dave Prowse 2007-ben. Forrás: Michael Tran / FilmMagic / Getty Images

 

Külön érdekesség, hogy amikor a hatodik rész végén lekerül Darth Vader sisakja, akkor sem Prowse arca látszik, hanem Sebastian Shaw-é, ez állítólag nagyon rosszul esett Prowse-nak, és soha nem sikerült feldolgoznia. 

David Prowse  1935. július 1-jén született az angliai Bristolban. Szegény családban született, apját nem ismerte. Már fiatalon dolgoznia kellett, hogy el tudja tartani a családját. Volt postás, életmentő és úszómester is. Elkezdett a testépítéssel foglalkozni, és 1961-ben megnyerte a Brit Súlyemelő Bajnokságot. Arnold Schwarzenegger és Lou Ferrigno jó barátja volt, akiket a sport kapcsán ismert meg.

Prowse évek óta Alzheimer-kórral küzdött, a színész halálakor 85 éves volt.