Ezeket a programokat ajánljuk hétvégére

A fesztiválszezon kellős közepén ezen a héten ellátogathatunk a debreceni Campus Fesztiválra, indul a Művészetek Völgye, de aki valami emberközelibbre vágyik, annak a Veszprémi Utcazene Fesztiválon a helye.

Campus Fesztivál - Debrecen, július 18-22.

Az ország egyik legnagyobb nyári könnyűzenei rendezvényén a jubileumhoz méltó kínálattal várják az érdeklődőket – 17 helyszínen 500-nál is több program közül válogathatnak majd a fesztiválozók. A legismertebb hazai és külföldi sztárfellépők, humoristák, színészek, filmvetítések, civil utca, gasztro- és borfalu garantálja a minőségi szórakozást.

 

Művészetek Völgye - Kapolcs/Taliándörögd/Vigándpetend, július 20-29. 

Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend épületei minden nyáron tíz napra átalakulnak és az udvarok, templomok, közösségi terek megtelnek koncertekkel, színházzal, irodalommal, tánccal. Idén több mint 1500 program várja a látogatókat 28 program helyszínen és 40 kisebb helyszínen. A hazai kedvencek mellett olyan nemzetközi előadók is fellépnek majd, mint az Asian Dub Foundation, a DePhazz, a Triggerfinger vagy Rebecca Ferguson. 

 

Veszprémi Utcazene Fesztivál - Veszprém, július 18-21.

Veszprém minden júliusban néhány napra igazi fesztiválvárossá alakul át: különböző stílusú utcai formációk zenélnek délutántól késő éjszakáig a belvárosban. Délutántól kora estig  az idén kiválasztott húsz utcazenész verseng a szakmai és a közönség díjáért, este pedig nemzetközi fellépők, és elismert utcazenészek muzsikálnak.

Szabihíd - Szabadság híd, július 21-22.

A Szabadság híd péntek éjféltől vasárnap éjfélig forgalommentes köztér. Ezeken a nyári hétvégéken szabad a híd: július 14-15., július 21-22., július 28-29. , augusztus 4-5.

 

DogMopolitan Kutyafesztivál - Budapest, július 21.

Az ember és a kutya között mindig létezett egy különös kapcsolat, ami a mai napig összetartja őket. Erre a különleges kapcsolatra alapozva rendezik meg az I.Dogmopolitan Festival-t, a Bókay-kertben, ahol négylábú cimboráink is kedvükre futkározhatnak. Nem kizárólag az ebeket érintő szakmai programok várják a kutyabarátokat, hanem  könnyűzenei koncertek és egyéb tematikus programok is.

Duna Ünnepe - Vigadó Rakpart, július 22. 9h

Az ünnep elnevezése (a Dunáról) több szempontból is jelképes. A Duna, mint Európát átszelő, összekötő folyó (különösen a Rajna, Majna összekötésével) fonálként, összekapcsolja a közvetlen szomszédságában és a szélesebb térségben élőket is. Szállít, öntöz, táplál, gyönyörködtet, forrása életnek, természetnek, művészetnek. Országokat, népeket, kultúrákat összekötő jelkép, a közös európai szellemiség összekapcsolódását és kölcsönhatását is jelenti.

FINA Junior Műúszó Világbajnokság 2018 - Duna Aréna, július 18-22.

Tavaly a Vajdahunyad vár előtt a városligeti tavon már a magyar sportbarátok is megcsodálhatták a világ legjobb szinkronúszóit. A vb-t követően idén, május 18-20. között a FINA Műúszó Világkupa-sorozat budapesti állomásán pedig a műúszás legjobbjai tértek vissza Magyarországra. Július 18. és 22. között a szinkronúszás feltörekvő fiataljai látogatnak Budapestre.

Szimplakerti Háztáji Piac - Szimpla Kert, július 22. 9-14h

A Szimplakerti Háztáji Piac működésének eddig 4 éve alatt már szinte fogalommá vált. A piac és heti 30-40 termelője minden vasárnap 1500-2000 vásárlót vonz. Mindenki, aki a piacon árul, valódi termelő, aki a saját termelésű, előállítású finomságait hozza el hozzánk hétről hétre. Termelőinket szigorú szabályrendszer alapján, hosszú távra választjuk, ügyelve arra, hogy minél szélesebb termékskála jelenhessen meg. Kapható is sokféle sajt, méz, lekvár, szörp, zöldség-gyümölcs, valamint hústermékek, mangalica- és vadhús, frissen szedett és szárított gombák és szarvasgomba-különlegességek, fűszerek, szendvicskrémek - a közös bennük, hogy minden vegyszermentesen, közelről, termelőktől kerül a piacra, majd a kosarakba.

Krúdy Gyula a Margitszigeten - irodalmi séta extra programokkal - Margitsziget, július 22. 15h

A Budapesti Nyári Fesztivál és a Petőfi Irodalmi Múzeum a tavalyi nagysikerű Arany János-séták után most új tematikákban is szervez különleges irodalmi sétákat a Margitszigeten. Krúdy Gyula 1918-tól 12 évig lakott családjával a Margitszigeten a Kisszállóban, az egykori nádori nyaralóban. A séta során bejárunk olyan helyszíneket, amelyek történeteit ihlették. Írt platánokról, tölgyekről, repkedő madarakról, vágyáról, hogy kitanulja a virágkertészetet. A húszas években valódi disznóvágást tartott. A sziget vadregényes romjai sem hagyták hidegen képzeletét. Szó esik még az irodalmi világhoz tartozó szomszédjairól is. A szállóban lakó bohém világ tagja volt többek között Bródy Sándor és Szép Ernő is. A társaság beszélgetéssel, közös főzésekkel és persze egymás ugratásával múlatta az időt. Sok-sok izgalmas és vidám történet.

 

Tolongó Idők plakátkiállítás - Magyar Nemzeti Múzeum, augusztus 25-ig

A plakát a modern nagyvárosi társadalom üzenőfala. Technikai lehetősége – a 19. század elején elterjedő litográfia – alkalmassá tette, hogy tömegesen és nap mint nap vihesse utcára üzeneteit. A MNM időszaki kiállítása azt mutatja be saját gyűjteménye segítségével, hogy a fejlődés bűvöletében élő modern magyar társadalom mit láthatott – 1890 és 1989 között – az üzenőfalon: újdonságokról, lehetőségekről, szükség- vagy kényszerhelyzetekről.