Ezen a pénteken még #szórakozzotthon!

Ha ezt az estét otthon töltöd, garantáltan nem lesz időd unatkozni, mert rekord mennyiségű online program között válogathatsz.

Távnéptánc kicsiknek - "Nőcis" - nem csak lányoknak

június 5. 10h

Rendes lány nem ül szétdobált lábakkal! Jó lány nem beszél hangosan az utcán. Valamire való lány nem nevetgél fennhangon mások előtt. Rendes lány csak csipeget az ételből. Rendes lány, rendes lány, rendes lány... Építsetek a népi játékkal és a tánccal új, a hagyományosnál rugalmasabb kereteket! Ezúttal egy üveg (vagy azt helyettesítő babzsák, könyv stb.) kell hozzá. És a jókedvetek! Sok szeretettel és bolondos távnéptánccal várja a kicsiket Gordos Anna néptánctanár. Itt tudtok csatlakozni!

Rosalia Fesztivál

május 5. 10h

Az idei Rosalia, a mesebeli okos lányhoz hasonlóan jön is, meg nem is. Nem adják könnyen magukat a szervezők, és június első hétvégéjén az éterben érkezik a Rosalia #csakazértis, avagy amennyire csak lehet, Veletek boroznak, örülnek a nyárnak, és csakazértis rózsaszínben látják a világot! Igaz, ez most online találkozás lesz, mégis bíznak benne, hogy minél többen bekapcsolódtok a programba, hogy a 9. Rosalia a körülmények ellenére - vagy éppen azért - emlékezetes maradjon!

Az Év Gyerekkönyve Díj 2020 díjkiosztója

június 5. 13h

Idén is oszt díjakat a diákzsűri, illetve a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum a kiemelkedő (egy írói, egy illusztrátori és egy kiadói) gyerekkönyves tevékenység elismeréséül. Az online díjátadót itt nézheted.

A Nibelung-ének

június 5. 14h

Márton László fordítóval Nádasdy Ádám beszélget Siegfried, a hatalmas erejű hős Gunther wormsi király szolgálatába szegődik, hogy elnyerhesse Gunther húga, Kriemhild kezét. Legyőzi a Worms ellen készülődő szász és dán sereget, majd elkíséri Gunthert Izlandra, ahol megszerzi Gunther számára feleségül a szigetország királynőjét, Brünhildet. Katt ide a beszélgetésért!

Fehér Boldizsár: Vak majom

június 5. 15h

A tavaly Margó-díjat nyert Vak majom, Fehér Boldizsár első regénye, letehetetlen olvasmány. Humoros kalandregény a felelősségvállalásról és az ember helyéről a világban. A szerzővel Valuska László itt beszélget.

Markó Béla: Egy mondat a szabadságról

június 5. 16h

„Markó Béla nemcsak gondolatgazdagságával, formai sokrétűségével, a kisebbségi sorsban is egyetemes szempontokat hangsúlyozó látásmódjával győzi meg az olvasót, hanem magasrendű művészi autonómiájának hitelével is." (Báthori Csaba) A szerzővel Mészáros Sándor beszélget.

Budapesti Operettszínház: Szétszakítottak

június 5. 16.30h

Exkluzív online előadásra készül a Budapesti Operettszínház: Cári Tibor és Dolhai Attila Szétszakítottak című musicaljét négy részben, június 4-én, 5-én, 6-án és 7-én 16 óra 30 perces kezdettel láthatják a színház Facebook-oldalán. A történet az első világháború végét és az azt követő időszakot öleli fel. Középpontjában egy három fiút nevelő temesvári értelmiségi család élete áll.

Móser Ádám erkélykoncert élő közvetítés

június 5. 17h

Móser Ádám harmonikás minden nap délután öt órakor ad egy minikoncertet, amin saját számait és improvizációit ide kattintva hallgathatod.

Tárlatvezetés - Felesleges Pillangó

június 5. 17h

Felesleges Pillangó negyven évének felét rácsok mögött töltötte, így volt ideje kitetoválni teljes testét. Szokatlan jelenség volt a szocialista Magyarországon, ugyanis a börtönök mellett a budapesti underground szcénában is otthonosan mozgott, a Sziámi együttessel koncertezett a Fekete Lyukban, rajzolt, festett, rejtvényeket készített és naplót írt. Virtuális tárlatvezetés Virágvölgyi István kurátorral és Urbán Tamással fotóriporterrel.

Ismered Harisnyás Pippit? – Egy regényhős, akinek minden kisiskolás szívesen költözne a szomszédjába

június 5. 17.30h

75 éve jelent meg a világ legerősebb és legszabadabb kislányának története, a legismertebb svéd író, Astrid Lindgren világhírű műve: a Harisnyás Pippi. Vajon érdekes lehet-e egy nagymama korú mesefigura egy 21. századi gyereknek? Ki is valójában Pippi, hogy született meg a figura, mi lehet a titka 75 éve tartó népszerűségének és mit érdemes tudni az új kötetről? Erről is beszélget a kiadó főszerkesztője, Dóka Péter és Oláh Andrea rádiós riporter, műsorvezető.

Margó Extra: Mácsai Pál

június 5. 18h

Mácsai Pál Jászai Mari- és Kossuth-díjas színész, rendező, az Örkény István Színház igazgatója. Művészcsaládban nőtt fel, édesapja festőművész, testvére zenetörténész. És hogy az irodalomnak mekkora szerepe volt az életében, arról mesél nekünk a Margó Extrában. Moderátor: Ott Anna.

Gárdonyi Géza Színház: Tóték

június 5. 19h

50 éve, hogy Fábri Zoltán rendezésében elkészült a Szarvaskőben forgatott, Isten hozta őrnagy úr című legendás film. Az emlékezés szeretetével tűzte most műsorára a Gárdonyi Géza Színház Örkény: Tóték című tragikomédáját 2018. őszén. Az egri premieren Tótot Baranyi Péter, feleségét Saárossy Kinga, lányukat Nagy Fruzsina Lilla, az őrnagyot Reiter Zoltán játszotta, és fontos szerepe volt a postást alakító Rácz Jánosnak is.

Könyvheti Magvető-est a Radnóti Színházzal

június 5. 19h

Ebben a szokatlan és furcsa helyzetben sem sem kell lemondani a hagyományról. Lesz könyvheti Magvető-est. Ezúttal nem a Radnóti Miklós Színházban, hanem a Líra Könyv facebook oldalán. A házigazda Bálint András és Szegő János lesz. Könyvekről, színházról és járványügyi helyzetről is biztosan kérdezik majd Dávid Annát, a Magvető igazgatóját és Kováts Adélt, a Radnóti Miklós Színház igazgatóját.

Tompa Andrea: Haza

június 5. 19h

Elmenni könnyű, megérkezni nehéz, de hazatérni lehetséges egyáltalán? Ráfordulni az otthonról haza vezető útra az egykori osztálytársak hívására nehéz feladatnak ígérkezik a regény főhőse számára, aki bár országot váltott, nyelvet mégsem sikerült. A szerzővel Valuska László itt beszélget.

Bartók Szonáta - Beszélgetés Polgár Lillával & Gasparik Gáborral

június 5. 19h

Jókai Ági Polgár Lillával és Gasparik Gáborral beszélget. A beszélgetést itt nézheted.

Martha Argerich, Takács-Nagy Gábor és a Liszt Ferenc Kamarazenekar/I.

június 5. 19.30h

Többéves múltra tekint vissza a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Martha Argerich és Takács-Nagy Gábor együttműködése: legutóbb 2017-ben és 2018-ban koncerteztek Európa legpatinásabb hangversenytermeiben, 2019-es közös turnéjuk során pedig végre megvalósult a zenekar álma, és a budapesti közönség előtt is közösen muzsikálhattak. Itt nézd a koncertet!

Karanténestek 60. - Budapesti Fesztiválzenekar

június 5. 19.45h

Vivaldi, Wienawski, Bartók és Mozart egy-egy darabja szólal meg a péntek esti koncerten, melyet a Budapesti Fesztiválzenekar próbaterméből közvetítenek online.

Jászai Mari Színház: Rokonok

június 5. 20h

"Magyarország a rokonság és a panamák lápvilága. Ez egy olyan furcsa ingovány, hogy aki ebbe beleplántálódik, vagy akklimatizálódik, vagy elpusztul" - írta Móricz Zsigmond a Rokonok kapcsán 1932-ben, melynek főhősét, Kopjáss Istvánt, Zsarátnok város tisztviselőinek egyikét váratlanul megválasztják a város főügyészének.

The Life of Mörk / HEY, JUNE!

június 5. 20h

Ezen a koncerten a zenei komplexitás és az improvizáció mellett vendégművészekkel és vizuális elemekkel egészül ki a zenekar. Megteremtődik a káosz, hogy aztán létrejöhessen a harmónia és a rend. A néző audiovizuális hullámvasútra vált jegyet.

Beszélgetés a Libri-díjas Láng Zsolttal és Grecsó Krisztiánnal

június 5. 20h

A Libri irodalmi díjat minden évben egy olyan könyv nyeri el, amely nemcsak hozzánk, de kultúránkhoz is hozzátesz valamit. Az előző év könyves terméséből többkörös szakmai szavazás során kerül ki a verseny győztese. Az idei nyertes Láng Zsolt Bolyai című regénye, amelyben van élet és halál, élet és szerelem, élet és tudomány, élet és irodalom. A közönségdíj ez alkalommal Grecsó Krisztián Vera című regényének jutott.

Madách Színház: Örökké fogd a kezem

június 5. 20h

A darab internetes ősbemutatójának szereplői Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter, rendezője Szirtes Tamás. A fennálló rendkívüli körülmények mellett is a színházi élmény teljességére törekszenek. Az előadás helyszíne Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter lakása, ahonnan élőben sugározzák a bemutatót.

XXVIII. Kék Madár Fesztivál Otthonról Az Otthonokba

június 5. 20h

Mégis Fesztivál! ...otthonról az otthonokba! Június 5-én 20.00 órakor ismét szárnyra kel a Kék Madár Fesztivál, méghozzá a Hokedli Stúdióból, egyenesen Lakatos György otthonából jelentkezik a fesztivál! Nézzétek velük és sztárvendégeikkel együtt az online fesztivált a facebook oldalán!

Én ne lennék átlagos? – Sárközi Richárd slam estje

június 5. 21h

Az első karantén előtti utolsó slam bajnok egész estét kitöltő estje. Feljegyzések egy bajnokság margójára.