First Lady – Jackie előzetes

Régi kedvencünk, Natalie Portman visszatér, mint Jackie Kennedy, az elnök felesége, divatikon és egy ország kedvence a chilei Pablo Larrain első angol nyelvű filmjében.

Divat lett az elmúlt években politikusnők portréját elkészíteni, de eddig főleg brit hölgyek kerültek a vászonra – Margaret Thatcher, Lady Di, a királynő -, talán azért, mert eddig nem túl sok nő kerülhetett Amerikában ilyen pozícióba. A kivétel talán Jackie Kennedy volt, akinek ugyan a First Lady-n kívül nem volt más titulusa, de gyakori nyilvános szerepvállalásával mégis politikai alakká vált – azután is, hogy férjét, John F. Kennedy-t 1966-ban meggyilkolták. Régóta tervezték a róla szóló filmet, aminek eredetileg Darren Aronofsky lett volna a rendezője, a címszereplő pedig Rachel Weisz – ők egy darabig egy pár voltak, és lehet, hogy szakításuk is szerepet játszott abban, hogy akkor nem készült el a film- bár Aronofsky később produceri szerepet vállalt. Aztán jött a chilei rendező, Pablo Larraín (Tony Manero, No, Post Mortem) és Natalie Portman.

Natalie Portman egy időre eltűnt, ami nem csoda, hiszen 2011-ben megszülte kisfiát, Alephet, de tavaly gőzerővel látott neki karrierje feltámasztásának. Ő volt a Jane Got a Gun című western főszereplője, az A Tale of Love and Darkness című 2015-ös életrajzi  drámának  pedig rendezője, főszereplője, forgatókönyvírója és producere is, és most a leghíresebb First Lady-t, Jackie Kennedy-t kelti életre, akire ugyan elsőre igen kevéssé emlékeztet, de furcsa módon a Jackie most megjelent első előzetesében ez cseppet sem zavaró, Portmannek ugyanis hihetetlenül erős kisugárzása van – most is. A chilei rendező első angol rendezését a Velencei Filmfesztiválon mutatták be először, ahol rendkívül lelkesen fogadták, és már most azt beszélik, hogy MUSZÁJ lesz Natalie Portmannek egy újabb Oscart adni a Fekete hattyú után, annyira jó! A film elsősorban a dallasi merénylet utáni napokkal és hetekkel foglalkozik, láthatunk pár másodpercet a gyilkosság utáni kaotikus pillanatokból és azt is, ahogy Jackie a zuhany alatt férje ráfröcskölődött vérét mossa le, ahogy a koporsót kíséri és a temetésen vesz részt.

Az első előzetesben szinte semmi párbeszéd nincsen, de ez sem zavaró, olyan erősek a képek és olyan jól össze van rakva az egész – igaz, az viszont így nem derül ki, hogy pontosan milyen történetet vázol fel a chilei rendező. Annyi biztos, hogy Peter Sarsgaard lesz majd Bobby Kennedy és fontos szerepet kap majd Greta Gerwig, Billy Crudup, John Hurt, John Carroll Lynch és az angol Richard E. Grant, a forgatókönyvet pedig Noah Oppenheim írta. A filmet Amerikában december 2-án mutatja be a Fox Searchlight, a hazai forgalmazásról egyelőre nincs hír, de nagyon-nagyon csodálkoznánk, ha nem kerülne nálunk is a mozikba - a plakát pedig gyönyörű!

.