Ha nem tudod, mit csinálj hétvégén, segítünk!

Na nem a takarításban, hanem a legjobb programok kiválasztásában. A cseh filmfesztivál vagy a busójárás például kiváló programnak ígérkezik.

Cseh Filmkarnevál 2020 - Toldi mozi, február 19-23.

 

Aki szereti a cseh filmeket, gyorsan írja be a naptárjába az időpontot! És mielőbb tegye szabaddá azokat az estéit, hiszen az öt nap alatt megnézheti az elmúlt év legsikeresebb és legnagyobb visszhangot kiváltó cseh filmjeit.
Hogy milyen filmek lesznek? Beszólós, életrajzos, keményfiús, keménycsajos, nagyon komoly, sírva nevetős, sportos, vicces. Színesben és fekete-fehéren…

 


15. Országos Középiskolai Filmszemle - Káldor Miklós Kollégium, február 21-23.

 

 

Filmes hétvége fiatal filmeseknek a budapesti Káldor Miklós Kollégiumban február 21-23 között. Pályázati filmek Magyarországról és a határon túlról, filmelemzések, szakemberek, konzultációk, meghívott vendégek a hétvége alatt. A belépés ingyenes!

 

Jégkorszak - Magyar Természettudományi Múzeum, január 29. - március 1.

 

 

Ugye nektek is hiányzik az igazi, jeges tél? Képzeletben részetek lehet benne, ugyanis a Jégkorszak című vándorkiállítás rövid ideig most Budapesten állomásozik, ahol megújult külsővel vár benneteket!

 


Busójárás 2020 - Mohács, február 20-25.

 

 

A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása, a busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. Régen Farsangvasárnap reggelétől Húshagyókedd estéjéig tartott a mulatság. A Farsang utolsó csütörtökjén a gyermekek öltöznek maskarába. A busójárás a más népek hiedelemvilágában is megtalálható télbúcsúztató, tavaszköszöntő, oltalmazó, termékenységet varázsló ünnepek családjába tartozik. Éppúgy rokonságot mutat a riói és a velencei karnevállal, mint az afrikai népek szokásaival.


10. ÁsványBörze a MoM Sportban - MoM Sport, február 22-23.

 

 

Az év első ÁsványBörzéje is elérkezett! Ezúttal főszerepben a 2020-as év ásványa a turmalin, amit szeretnének több oldaláról is bemutatni a látogatóknak. Az év ősmaradványa, az óriásfogú őscápa se marad ki, előadással is készülnek! Természetesen most is lesz rengeteg nyers és csiszolt ásvány, ezekből készült ékszerek, dísztárgyak széles választékban, valamint drágakövek, ősmaradványok és egyéb kézműves termék.

 

Pedagógus Expo 2020 - Budapest Kongresszusi Központ, február 22. 9h

 

 

Pedagógus Expo, a Budapest Kongresszusi Központban, a nagyteremben pedagógiai és pszichológiai előadások, a 3 szekcióterembe előadások, workshopok, önismereti előadások, bölcsöde-óvoda-iskola-nemzetiségi és határon túli magyar oktatási intézmények témában. Az előtérben szakmai kiállítók és szolgáltatók standjai. Balatoni Kata, a világhírű Így tedd rá! néptáncpedagógiai program megalkotója idén harmadik alkalommal rendezi meg a pedagógusok szakmai fórumát a Budapesti Kongresszusi Központban. Előadók Bagdy Emőke, Tari Annamária, Berecz András, Boér Tamás, Varga László és még sokan mások….

 

Télűző Karnevál 2020 - Velence, február 22.

 

 

A Velencei karnevál az a nagyszerű farsangi mulatság, ahol nem tömeg, hanem közösség vár, ahol bárki az előadás szereplőjévé válhat, hiszen „a karnevált nem nézik, hanem élik”.

 

Monet és vízililomai: A víz és a fény bűvkörében – VÁRkert Mozi - Várkert Bazár, február 22. 16h

 

 

Az alkotás az impresszionizmus géniuszának világába nyújt betekintést, Ross King Dühödt ámulat – Claude Monet és a Vízililiomok című bestsellere nyomán. Az író – aki szakértőként is megszólal a filmben – ebben a könyvében levelek és visszaemlékezések alapján mutatja be a legendás festő portréját, és meséli el legemlékezetesebb művészi vállalkozásának történetét.

 

Szimplakerti Háztáji Piac - Szimpla Kert, február 23. 9h

 

 

A Szimplakerti Háztáji Piac eddigi működése alatt már szinte fogalommá vált. A piac és heti 30-40 termelője minden vasárnap 1500-2000 vásárlót vonz. Mindenki, aki a piacon árul, valódi termelő, aki a saját termelésű, előállítású finomságait kínálja hétről hétre. A termelőket szigorú szabályrendszer alapján, hosszú távra választják, ügyelve arra, hogy minél szélesebb termékskála jelenhessen meg. Kapható is sokféle sajt, méz, lekvár, szörp, zöldség-gyümölcs, valamint hústermékek, mangalica- és vadhús, frissen szedett és szárított gombák és szarvasgomba-különlegességek, fűszerek, szendvicskrémek - a közös bennük, hogy minden vegyszermentesen, közelről, termelőktől kerül a piacra, majd a kosarakba.

 

 

Derkó 2020 - Műcsarnok, február 21. - április 19.

 

 

A zsűrizés folyamata után megvalósuló, a Műcsarnokban megrendezett kiállítás évek óta a friss ösztöndíjasok bemutatkozásának jelentős fóruma. A tárlat egyfajta válogatott seregszemle, amelyből új utak indulhatnak, csoportos vagy önálló kiállítási felkérésekkel. Az idei kiállítás újszerűsége, hogy a Derkovits-ösztöndíjasok bemutatkozása a II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon tárlattal egy időben zajlik. Így a már tekintélyes művészek a pályájukon most indulókkal egy időben láthatóak a Műcsarnokban.

 

5. Cziffra György Fesztivál - Budapest, több helyszínen, február 16-23.

 

 

Ötödik alkalommal várja a közönséget 2020 februárjában a Cziffra György Fesztivál, amelyet a világhírű zongoraművész emlékének ápolására hozott létre Balázs János zongoraművész 2016-ban. A nagy sikerű sorozat a kezdetek óta a legelismertebb művészekkel - mint Arcadi Volodos, Pierre Laurent Aimard, Vásáry Tamás, Mischa Maisky, Jose Cura, Bogányi Gergely, Jandó Jenő -, valamint nyitott művészetszemlélettel és műfajilag befogadó programstruktúrával várja a közönséget.

 


Repertoár - Az ellentétek harmóniája - Zoób Kati kiállítása - Pesti Vigadó (Vigadó Galéria, VI. emeleti kiállítóterem), január 30. - február 24.

 

 

A kiállításon a tervező, Zoób Kati mesél a kiállított öltözékek mögött rejlő történetekről, haute couture és kézműves technikákról.

 

Változó világunk kihívásai - Magyar Mezőgazdasági Múzeum, február 18. - május 14.

 

 

A Herman Ottó Intézet, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, a Nemzeti Élelmiszer biztonsági Hivatal és az Országos Meteorológiai Szolgálat együttműködésében létrejött kiállítás három olyan fő veszélyforrás és egyben kihívás köré csoportosul, amelyek a klímaváltozással, az élelmiszer biztonsággal és az idegenhonos inváziós fajok terjedésével függnek össze. Többek között megtudhatjuk, milyen hőmérsékletre, mennyi csapadékra számíthatunk a jövőben, hogy valóban eltűnnek-e az évszakok, milyen új kórokozók jelenhetnek meg, meddig hatnak még a jelenleg ismert antibiotikumok, honnan és hogyan érkeznek hozzánk az inváziós idegenhonos fajok, valamint mi a „baj” velük.
Azt is megtudhatjuk, milyen védekezési lehetőségek állnak rendelkezésünkre: hogyan előzzük meg az erdőtüzeket, hogyan csökkentsük az élelmiszerpazarlást, vagy mit tegyünk az inváziós idegenhonos növény- és állatfajok terjedése ellen – hiszen mindannyian hozzájárulhatunk a küzdelemhez.