Heroikus küzdelem

  • - sam - / PORT.hu

A Harald Zwart-féle A karate kölyök az elődök nyomában halad. Beilleszkedési gondokkal küzdő kamasz, aki útkeresése közben rátalál a harcművészet felszabadító erejére.

Kovácsék
Az új karate kölyök bőrébe Will Smith fia bújt, aki fiatal kora ellenére is maga mögött tudhat már jónéhány szerepet. A boldogság nyomában című filmben például apjával közösen játszott (akinek ez az alakítás Oscar és Golden Globe jelölést hozott), az Amikor megállt a Földben pedig Keanu Reeves mellett tűnt fel a vásznon. Dre Parker figurája ráadásul hálás feladat, nem véletlenül vetette latba apu és anyu minden befolyását a film producálása közben. Hogy ez a szerep mennyire volt az ifjabb Smith "gyerekkori" vágya, arról talán felesleges beszéli. De hogy jó kiindulási alap ahhoz, hogy filmes világ egy időre megjegyezze a nevét, az nem kétséges.

Jackie, a karbantaró
Az ifjú Dere Parker tehát a történet szerint Kínában, azon belül is Pekingben köt ki. Anyja ebben a Detroithoz képest a világ végén lévő metropoliszban kap munkát, ahol a fiú szerint minden régi, elavult és poros. Nincs is nagy kedve ahhoz, hogy új ismeretséget kössön, azok után pedig pláne nem, hogy már az első napján összetűzésbe és bunyóba keveredik a környék legjobb kung fu növendékével. Mindez persze egy lány kedvéért. Ráadásul a megaláztatást sem lehet annyian hagyni, ezért Dre bosszút eszel ki Cheng ellen. Az akció azonban kudarcba fullad, az egyetlen kiút az marad, ha Dre és Cheng egy hivatalos versenyen áll ki egymás ellen. Csakhogy Drének fogalma sincs arról, hogy mi fán terem a kung fu. Még szerencse, hogy ott van Han úr, a karbantartó, aki szárnyai alá veszi a fekete fiút és keserves munkával, de növendéket farag belőle. Jackie Chan pedig ismét megmutatja, hogy mennyire otthonosan (és egyre öregesebben) mozog a védjegyévé vált harcművészetben.

Instant bölcsesség
Ha már a címben is szerepel a karate szó, egyik főszereplője a leghíresebb kínai színész, ráadásul Pekingben játszódik a történet, akkor nem maradhat el a szellemi adalék sem. Természetesen bepillantást nyerünk a réginek gondolt, valójában folyton változó Peking mindennapjaiba, megcsodálhatjuk építészeti bravúrjait, megismerhetjük az új arcát mutató Kínát. Van itt Madárfészek, Vizes Kocka, CCTV székház, csillogó, új reptéri terminál, és belekeveredik az amúgy Shanghai-ban zajló Expo is. Mindezt ügyesen körítve Kína tradícionális oldalával, a hutongok semmihez sem hasonlító világával. A film készítői pedig igyekeztek minél többet visszaadni ebből a sokszínűségből, aminek az ára a hosszú játékidő lett, és az odavetett, de nem eléggé kidomborított bölcsességek morzsáinak keresgetése. Túl sokat próbált markolni a rendező, már eleve egy filmrevaló konfliktus az, hogy egy fekete fiúnak kell beilleszkednie egy távol-keleti, számára tökéletesen ismeretlen világba. A film így csak felületesen koncentrál a kung fu elméleti és szellemi részére, a hangsúlyt a szépen fényképezett képek és a mindenkinek kiutalt érzelmes részek kapják. Mindenki kap lehetőséget arra, hogy harcoljon, poénkodjon és arra is, hogy elsírja bánatát. Szó szerint.

A diadal akarata
A karate kölyök nem világmegváltó film, de okosan folytatja a sportfilmek és a gyerekeknek szóló történetek hagyományát. Van végső küzdelem és nem árulok el nagy titkot akkor, ha azt mondom, hogy mindezt természetesen sportsérüléssel kell hősünknek megvívnia. Kiskamaszoknak szóló sportfilm, amiből azt az alap igazságot tanulhatják meg, hogy sohasem szabad feladni. Se többet, se kevesebbet.

Kinek ajánljuk?
- A harcművészeti filmek kedvelőinek.
- Aki nem unja még a Karate kölyök történeteket.
- Aki kíváncsi, hogy mennyire tud magasra rúgni Jaden Smith.

Kinek nem?
- Aki szerint a karate filmek már kimentek a divatból.
- Aki csak a vuhsziákat szereti.
- Akit nem érdekelnek a sporttörténetek.


6/10