Híresebb, mint a T-model – Harrison Ford

Ha belegondolunk, hogy Harrison Ford legalább három olyan filmben játszott főszerepet, amelyek a modern mozik sarokkövei lettek, akkor jövünk rá, hogy valójában mekkora sztár ő Hollywoodban. Ráadásul a Csillagok háborúja eposz, az Indianna Jones sorozat és a Szárnyas fejvadász mellett, olyan főszerepei voltak, mint a Szökevény vagy a Férfias játékok, de ott volt az Apokalipszis most gárdájában is.

A most 73 éves színész magának való, félénk gyerek volt, akit mindig is érdekelt a természet. Az Amerikai Cserkészszövetségben a második legnagyobb rangot érte el és már gyerekként is imádta a hüllőket. Később ennek hatására találták ki Steven Spielbergel, hogy Indiana Jones rettegni fog a hüllőktől. A középiskola után, Wisconsinbe ment tanulni ahol már dráma órákat is felvett. Eredetileg csak csajok közelében szeretett volna lenni, de annyira megkedvelte a színészetet, hogy több darabban is szerepelt. A főiskolából végül az állandó lógások miatt a diploma előtt eltanácsolták, de ez nem szegte kedvét, Los Angelesbe költözött feleségével. Rengeteg mellékszerep után végül majdnem feladta a színészkedést és kitanulta az ács szakmát. Ironikus módon, pont ez a mesterség hozta meg számára a sikert. Bekerült George Lucas Amerikai Graffitijébe, majd a legenda szerint a rendező néhány szekrényt rendelt tőle. Míg Ford nála dolgozott, Lucas megkérte, hogy segítsen be az egyik olvasópróbán. De milyen olvasópróba volt az! Hát persze, hogy a Csillagok Háborújának Han Solo szerepére kerestek színészt. Lucas hamar rájött, hogy felesleges keresgélnie, hiszen Ford mindenben fedi az elképzeléseit, így nekiadta a szerepet, és ezzel élete egyik legjobb döntését hozta.


A Star Wars mindent elsöprő sikere után Fordot leszerződtették még két epizódra, és a trilógia új mítoszt teremtett. A film karakterei hihetetlen rajongás tárgyai lettek, de érdekes módon, az őket megformáló színészek közül, csak Ford tudott élni a lehetőséggel. Persze az élethez kell egy kis szerencse is: a Birodalom visszavág után Lucas és Spielberg már egy új kalandfilmen dolgozott, aminek főszerepére Tom Selleck-et nézték ki, de ő éppen a Magnum sorozat beindításával volt elfoglalva. Így merült fel az ötlet, hogy mi lenne, ha az Indiana Jones szerepét a már jól bevált Ford kapná? 1981-ben aztán az Elveszett frigyláda fosztogatóival új legenda született. Ezek a sorozatok végigkísérték az egész életét, de még ekkor se fogyott el a szerencséje. Ridley Scott felkérte egy újabb sci-fi főszerepére, amit 1982-ben a Szárnyas fejvadász címen mutattak be. Bár a film sötét és nyomasztó lett, de az évek alatt elképesztő kult státuszba emelkedett.


A 90-es években bár kipróbálta magát vígjátékokban is, de jellemzően az akció műfajban remekelt. Kétszer is eljátszotta Jack Ryan-t, majd a Szökevényben Dr. Richard Kimble szerepével megint beletenyerelt a jóba. A kétezres években is sorra szállította a minőségi darabokat, bár az idő előrehaladtával néhány feledhető produkció is bekerült a munkái közé. A feledhetetlen szerepei is feléledtek, 2008-ban kaptunk egy új Indiana Jones filmet, de ami még fontosabb, idén karácsonykor újra eljátssza Han Solo szerepét, az új Star Wars filmben, ami minden idők egyik legjobban várt visszatérése lesz.


A Harrison Ford rajongók ma este, az RTL Klub-on 21:25-től nézhetik meg Az Elnök különgépe amerikai akciófilmet.