Hová menjünk múzeumba?

Bár itt a jó idő, néha kicsit beborul még. Ilyenkor érdemes elmenni egy-egy jó kiállításra, beugrani egy galériába, múzeumba. Mutatjuk, hova.

Árny a kövön - Ország Lili művészete
(Magyar Nemzeti Galéria)

Először is, aki még nem látta, annak örömhír, hogy a Magyar Nemzeti Galériában május 1-jéig meghosszabbították az Ország Lili kiállítást.

A művész születésének 90. évfordulója alkalmat ad arra, hogy végre lerójuk adósságunkat vele szemben, hiszen Ország Lili alkotásaiból még soha nem láthatott a közönség ilyen nagyszabású, a teljes életművet átfogó tárlatot.

"A falak bennem vannak" - mondta Ország Lili, s egész munkásságában egy szerzetes türelmével és megszállottságával örökítette meg belső világának minduntalan előtűnő falait.

Bukta Imre: Apám romantikája eladó (Godot Galéria)

Ha újbudai séta közben csodás vidéki környezetre vágyi, ugorjon be a Godot Galériába, és gyönyörködjön Bukta Imre: Apám romantikája eladó című tárlatában. Bukta Imre nem tesz mást, mint sétál egy faluban, megfigyel és ábrázol. A magyar vidék talán egyetlen hiteles vizuális krónikása most felhozta a saját tyúkjait a Godot Galériába, hogy megfigyeljük, bio tojást tojnak-e Budapesten vagy bérház panel elemeket? Döntsék el a tyúkok, hogy a kipufogógáz a jobb vagy a pillepalack égetésből származó jó falusi korom? Megfigyelhetjük, hogy a tyúkok tojógépként működő biorobotok vagy ugyanúgy két lábon járó érző lények, mint mi emberek? Esetleg 3D-ben sétáló műtárgyak? Előnevelt csirkemellek, nyers, totyogó rántott csirkecombok?

Bukta Imre legújabb Godot Galéria-beli kiállításán láthatjuk a falusi jegyzőt lefoglalt kukoricával, a szülői házát, ami édesapja romantikájával csak együtt eladó, Misit, aki úgy néz a lyukas bicikligumi belsőre, mint Pityu a moziban. Láthatunk eladó utcát, eladó rongyszőnyeget és eladó kilátást a jövőre. De bármit is ábrázol síkképen, installációban vagy videón, művei mind-mind sajátos táj- és lélek-röntgenek a vidék Magyarországáról.

A fény régészete (Szentendrei képtár)

Szentendrén a képtárban közel 7000 éves régészeti leletekkel találkozhatnak A fény régészete című tárlaton. A nemzetközi együttműködésben létrejött vándortárlat a természetes fény szerepét mutatja be az őskori emberek életében. A lengyel, cseh, szlovák és magyar közgyűjtemények bronzkori kulturális örökségét ezúttal az archeoasztronómia segítségével, új megközelítésben ismerheti meg a közönség. 

A kiállításon bemutatott bronzkori régészeti leleteken, a kerámiákon, fegyvereken és ékszereken nyomon követhető az égi jelenségek ábrázolása, az egyetemes jelképrendszerek - a nap- és holdszimbólumok - kialakulása, a múlt század néprajzi tárgyain pedig ennek továbbélése is.

Végezetül két kiállítás arra az esetre, ha a gyerekeket sem felejtettük otthon hét végén, de nem sikerült elveszteni őket út közben, viszont ők már lázadoznak a magaskultúra ellen.

Bűvös óceán - Titkos tengeri küldetés (Mezőgazdasági Múzeum)

A Mezőgazdasági Múzeumban látható új tavaszi kiállítás és játék, a Bűvös óceán - Titkos tengeri küldetés képzeletbeli, tengermélyi utazásra hívja a látogatókat. Egy különleges tengeralattjáró utasaként sosem látott tengeri tájakat barangolnak be, miközben megtévesztő feladványok és furfangos fejtörők teszik próbára bátorságukat és ügyességüket.

A látványos kiállításba lépve a látogatók egy képzeletbeli tengeri tájra érkeznek, ahol bátorságukat és ügyességüket próbára téve titkos küldetés részesei lehetnek.

LEGO kockaliállítás (Kids Fusion Élményközpont)

Az óceán után  a Kids Fusion Élményközpont 3000 négyzetméterén elmerülhetünk 15 kamionnyi LEGO-ban, a LEGO kockaliállításon.

A Kocka Kiállítás LEGO Modellekből Lengyelország és Csehország után végre Magyarországra is megérkezett. A kiállítás szervezői a világ legnagyobb felépített Titanic modellje és több mint 100 fantasztikus, LEGO kockából megalkotott építmény mellett izgalmas kocka játszótérrel várják az érdeklődőket március 14-től június 14-ig.