Így használd ki a nyarat, amíg nem késő!

Augusztus közepén aggódva pillanthatunk a naptárra, egy-két hét kérdésre, és nemsokára véget ér a leglazább évszak. Hogy ne csak a kánikula miatt szívd a fogad, adunk pár tippet, hogyan élvezd ki a nyarat.

1. Menj ki a Római partra!

 

Ez az, amit mindenképp az idei nyárra érdemes időzíteni, mert egyelőre nem látszik, ki és hogyan tudná megállítani a partmenti ártéri erdő elpusztulását jelentő mobilgátat. Így ez lehet az utolsó alkalom, amikor a mostani, természetes formájában élvezheted a partot. Ezt talán legstílusosabban a Fellini Római Kultúrbisztróban teheted meg, ahol csíkos napágyakon szürcsölheted a fröccsöt a hullámokat nézve.

2. Harapj valami igazán nyárit!

Egyél meg egy jó tál lecsót, egy nagy tejfölös-fokhagymás lángost, vagy egy nagy szelet jól behűtött görögdinnyét! A lényeg, hogy kiélvezd azokat a falatokat, amik ilyenkor az igaziak. Ha kis kedvcsinálóra van szükséged, látogass el a Szárszói Lecsófesztiválra!

 

3. Menj el egy szabadtéri színházi programra!

Budapesten a Margitszigeti Szabadtéri Színpad nyári koncertjeit csodálatos környezetben élvezheted, de a Városmajori Szabadtéri Színpadon vígjátékokat is adnak, és ha ez nem elég, a Szent Margit Kolostor-romoknál reneszánsz délelőttökön vehetsz részt. Tihanyban a szokásos nyári Szabadtéri Játékok programjait a Belsó-tóhoz közel eső Bujtor István Szabadtéri Színpadon élvezheted, játszik itt idén többek között Dobó Kata, Szilágyi Tibor és Pápai Erika. Pár jegyet talán még a híres Szegedi Szabadtéri Játékokra is elcsíphetsz.

3. Menj kertmoziba!

Ha a Balaton mellett nyaralsz, akkor négy helyszínen is részed lehet ebben a retro élményben.

4. Játssz turistásat otthon!

Akár volt pénzed nyaralni menni, akár nem, egy hétvégén játszd el, hogy turista vagy a saját településeden! Csodálkozz rá a nevezetességekre, régi épületekre, ülj be valahová egy jó vacsorára vagy kávéra!

5. Gyújts tábortüzet!

Ha van kerted, akkor néhány sor téglából akár rögtönözhettek is egy tűzrakóhelyet. Ne felejtsd el meghívni a barátaidat is, hogy némi bor és szalonna mellett élvezzétek egymás társaságát. Arra figyelj, hogy országos tűzgyújtási tilalom van érvényben, így erdős területeken és azok közelében tilos tüzet gyújtani.

6. Nézz hullócsillagokat!

Nincs veszve semmi, ha lemaradtál a Perseidákról, a Magyar Csillagászati Egyesület égi kalendáriuma szerint még bőven lesz mit megfigyelni augusztus végéig. Persze ehhez egy fényszennyezéstől mentes helyet érdemes keresni, ilyen például a Zselici Csillagpark, ahol éjszakai programok is segítik, hogy megismerd az égbolt csodáit.

7. Barnulj le!

Egy kis szín nem árt az őszi hónapok előtt az ember arcának, és az augusztusi lemenő napban irtó jókat lehet fürdőzni. Ilyenkor már nem gyilkos sugarakkal süt a nap, csak kellemesen simogat.

8. Egyél gyümölcsöt fáról!

Vidéken élőknek nem nagy szám, de aki városban lakik, talán már nem is emlékszik, mikor szakított le utoljára fáról gyümölcsöt. Pedig nincs is jobb, mint a lédús őszibarack, amiben még benne van a nyári nap melege!

9. Nézz meg egy naplementét vízparton!

Ehhez jó alkalmat szolgáltat valamelyik vízparti fesztivál, a Balatonfüredi Borhetek, az Örökzöld Tisza fesztivál Martfűn, vagy a FISE a Kopaszi-gáton, ahol többek között világsztár wake-surfösök szelik majd a Dunát.