Itt van január utolsó hétvégéje, és tele vagyunk programokkal!

Ez már két jó hír egy mondatban! Hogy érdekesebben és gazdagabban teljen el ez a két nap, gyűjtöttünk pár szuper programot nektek.

VÁRkert Mozi - Van Gogh - Búzamezők és borús égbolt között - Várkert Bazár, január 25. 16h; 18h

Ebben a művészeti ismeretterjesztő filmben Vincent Van Gogh munkássága egy egészen új nézőpontból kerül megközelítésre: a holland festőzseni műveinek legnagyobb magángyűjteményével rendelkező személy, Helene Kröller-Müller (1869–1939) szemszögéből, aki a festő közel háromszáz alkotását vásárolta fel a 20. század elején.


Kolbász és Sajt fesztivál - Millenáris, január 25-26.

A Kolbász és Sajt fesztivál ingyenes rendezvény, egy kifejezetten családi és gasztro esemény, ahol a szervezők célja, hogy a hazai közönséggel megismertesse a legfinomabb ételeket, italokat, illetve kézműves termékeket. Számos előadóval, folklór programokkal és meglepetéssel várják az érdeklődőket.


16. BDPST Esküvő Kiállítás - Papp László Budapest Sportaréna, január 25-26.

Mondj Igen-t a hétvégére és menj el a Papp László Budapest Sportarénába, ahol az esküvői szakma meghatározó szolgáltatói várnak jobbnál jobb ajánlataikkal. Több száz kiállítóval, látványos divatbemutatókkal, szórakoztató programokkal, értékes nyereményekkel várnak benneteket 2020. január 25-26-án, hogy megszervezd álmaid esküvőjét!


V. Forralt Bor Fesztivál és Kézműves Ünnep, Téli Italmámor - Óbudai Fő tér, január 25-26.

2020. január 25-26. között V. alkalommal, az eddigi évek hatalmas sikerére való tekintettel, megrendezésre kerül a Forralt Bor Fesztivál- és Kézműves Ünnep, az év első gasztronómiai összejövetele Óbudán. Az új, sokkal nagyobb helyszínen több száz ülőhellyel és melegedőkkel készülnek a szervezők, de lesz jégpálya is az egész család örömére! Kávékkal, forró csokikkal, kakaókkal, speciális teakínálattal, grogokkal, puncsokkal, "hütte" italokkal, forralt sörökkel, pálinkákkal és még megannyi finomsággal várják az érdeklődőket.

 

A kézírás napja - Józsefvárosi Galéria, január 25. 14-18h

A világ változik, a kézírás örök! Ünnepeljük ismét együtt a kézírás napját! Akik az előadásokon részt vesznek, azok ingyenes kézírás elemzés, rajzelemzés, vagy grafostyling gyorselemzésre kérhetnek időpontot.


Kiskertpiac - zöld szerelem vasárnap - AnKERT, január 26. 10-16h

Mint ahogy az elmúlt években, az év első kiskertpiaca zöld szerelem vasárnappal indul. Ezúttal azonban a búcsú jegyében is telik, mivel a rendezvény kedvenc helszíne, az Anker't, ahonnan indult a kiskertpiac, sajnos februártól bezárja kapuit.

 

Short List 2019 - Esterházy Art Award - Ludwig Múzeum, január 26-ig

Az Esterházy Művészeti Díjra 2009-ben, indulásakor az európai diskurzusban elfogadott képzőművészeti területek közül a szigorú értelemben vett festészettel lehetett indulni. Időközben az eredeti médium mellett a tágabb értelemben vett festészet és a vele határos technikák is megjelenhetnek a pályaművek között, idén pedig először lehetett kimondottan helyspecifikus installációs tervekkel is pályázni. A Short List 2019 – Esterházy Art Award Magyarország című kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők a legfrissebb értelmezéseket.


The Dead Web – La Fin. Vajon véget érhet az internet? - Ludwig Múzeum, január 23. - április 26.

A kortárs művészeti gyakorlat részét alkotják a technológiai újításokhoz kapcsolódó munkák, amelyeket „médiaművészetnek”, „újmédia-művészetnek” vagy „digitális művészetnek” nevezünk. Ezek a technológiák, legyen az IT, elektronika, robotika, hálózati kapcsolatok vagy az analóg és a digitális határán lévő hibrid rendszerek, kiapadhatatlan forrásai a kortárs művészet megújulásának. A Dead Web – A vég című kiállítás azokra a kanadai, svájci és magyar művészekre fókuszál, akiknek a munkái ebbe a csoportba tartoznak és egy olyan irányzatot alkotnak, amely olykor perifériára szorul a hagyományos művészeti gyakorlatokkal szemben. Arról kíván számot adni, ami napjainkban és a jövőben történik a különféle kreatív technikák felhasználásával.

 

Mattis Teutsch. Avantgárd és konstruktív realizmus - Kassák Múzeum, január 25. - május 3.

Mattis Teutsch János a huszadik századi modernista művészet egyik legnagyobb alakjaként vonult be a művészettörténetbe. Festő, szobrász, grafikus volt. Az 1884-ben, Brassóban született művészt Kassák Lajos fedezte fel a budapesti szcéna számára. Jellegzetes grafikái az 1910-es években meghatározták a budapesti MA című folyóirat arculatát, sőt Kassák önálló kiállításon is szerepeltette alkotásait. Mattis Teutsch nem csak a magyar, hanem a nemzetközi és a romániai avantgárd aktív szereplője is volt: nevét együtt emlegették a külföldön hírnevet szerzett Constantin Brâncușival és Tristan Tzarával.

 

Édentől keletre. Lázadás Budapesten – Rubi & Lóze - Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ (8F Galéria), február 23-ig

A kiállítás képeit a Fortepan és a ZuckerMűvek együttműködésében megjelenő, tíz kötetesre tervezett tematikus fotóalbum-sorozat ötödik, Beat, Pop, Rock – Falak és Hangfalak című kötetének képeiből és magángyűjteményekből is válogatta a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ.

 

Eufória? - Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, február 23-ig

Eufória – ez a szó sűríti leginkább magába azt az intenzív érzést, amelyet a magyarországi rendszerváltás eseményei váltottak ki a fordulatot üdvözlők körében. Hogy pontosan milyen érzéseket takar ez a rendszerváltás víziójához, biztató előjeleihez, majd bizonyosságához és lehetőségeihez kapcsolódó szó, az egyénenként változó. Intenzív boldogságérzet? A szabadság mámora? Az igazságtétel ígérete? Az Európához tartozás vágyának beteljesülése? Mesterséges kábulat? A címben a kérdőjel egyfelől arra a kérdésre utal, hogy ezek az euforikus tapasztalatok vajon mit jelentenek ma, harminc év távlatából szemlélve azok számára, akik akkor átélték őket. Másfelől arra hívja fel a figyelmet, hogy a rendszerváltással összefüggésben az eufória kifejezés egy ernyőfogalom, amely alatt személyes rendszerváltás-történetek sokasága rejtőzik.

 

Címlapkép: pixabay