Jöhetne már végre a Machete 3!

Amíg várjuk Danny Trejo újabb brutális mókáját, nézzük újra a Machete 2-t, amiben Mel Gibson a legmenőbb világuralomra törő Bond-gonosz!

Machete eredetileg csak egy végletesen eltúlzott bérgyilkos-karikatúra volt, Robert Rodriguez találta ki az egyik kamutrailer szereplőjének a B-filmek ihlette Grindhouse-hoz, ahol pont úgy pörögtek az előzetesek Halálbiztos és a Terrorbolygó között, mintha csak egy lepukkant amerikai autós moziban láttuk volna, 1979-ben. Csakhogy a motorjára helikopterágyút szerelő Danny Trejo annyira vagány volt ebben a pár percben, hogy az őrült ötletekből őrült filmeket forgató Robert Rodriguez gründolt köré két mozifilmet is!

 

Az első Machete 2010-ben került a mozikba, és Rodriguez annyi sztárral turbózta fel a korábban valószínűleg csak poénból egymás mögé dobált jeleneteket, hogy felsorolni is nehéz lenne mindenkit: Robert De Niro lett a mexikói bevándorlókra lövöldöző republikánus szenátor, Jessica Alba és Michelle Rodriguez és Lindsay Lohan az ügyeletes bombanők, Steven Seagal látványos kardpárbajt vívott Danny Trejóval a nagy fináléban, és néhány másodpercig még Antal Nimród is magyarul szidta Machetét a filmben.

A második rész 2013-ban került a mozikba - és a Sikoly-filmekből  ismert folytatás-szabályok szerint sokkal látványosabb és grandiózusabb lett, minden korábbinál több robbanással és hollywoodi sztárral. Az első részből megismert Jessica Alba és Michelle Rodriguez mellé felsorakozott egy-két morbid poén erejéig Charlie Sheen (az eredeti nevén, Carlos Estevez), Cuba Gooding Jr., Vanessa Hudgens, Lady Gaga, Antonio Banderas, Amber Heard (Robert Downey Jr. sokat emlegetett felesége), valamint a csöcsgéppuskás Sofía Vergatra és persze a rendező kedvenc rokonai és barátai, Alexa Vega (a Kémkölykök cuki kislányából lett bombanő) és a trükkmesterből lett horrorrendező, Tom Savini (azaz a pöcspisztolyos Sex Machine az Alkonyattól pirkadatigból).

A B-filmek koronájaként csillogó szutyokfilm legszebb gyémántja pedig Mel Gibson lett, aki a világpusztító rakétát megépítő zsarnokaként legalább olyan menő Bond-gonosz a filmben, mint Dr. No, Blofeld, Goldfinger, vagy a paródiájuk, Dr. Genya. Kár, hogy szegény Machete már nem is jut sok szóhoz ebben a sztárkavalkádban. 

A második rész már közel sem olyan szórakoztató, mint amilyen az őrülten beteg első rész volt, mert míg a Machete pont olyan lett, mint a komolynak szánt, valójában atomgagyi VICO-filmek, addig a második rész sokszor már egy erőltetett és túlzó paródiája az eleve nehezen komolyan vehető Golan-Globus életműnek. Azért persze így is érdemes végigröhögni párszor, és közben reménykedni, hogy Rodriguez egyszer tényleg mozifilmmé bővíti a Machete gyilkol végén meglebegtetett Machete Kills Again... In Space! kamutrailereit.