Lovas filmek a Kincsemen túl

  • Maze

A Kincsem-film sikere miatt összegyűjtöttünk olyan lovas filmeket, amiket bármikor meg lehet nézni, ha az ember olyan mozira vágyik, amiben a lovaké a fő(bb) szerep. Megnyugtató, hogy a filmtörténelemben számtalan vidám, szomorú, háborús és westernfilm született, és egy csomó szól csak vagy részben lovakról!

Amikor elkezdtem írni ezt a cikket, két film villant be, hogy mindenképpen meg kell említsem, az egyik A lovakat lelövik, ugye?, a másik pedig a Sztárom a párom volt. Ja, hogy egyik sem lovas film? Kétségtelen, de az első a címe, a második pedig a híresen jó, "Kutyák és lovak magazin-jelenet" miatt van, amikor Hugh Grant újságírónak adja ki magát. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne létezne igazi lovas film, ráadásul olyan, ami tényleg lovakról szól, nem csak úgy ímmel-ámmal, mint a westernfilmek. 

És bár Gojko Miticsnek Winnetoun innen és túl sincsen párja, a lovas filmek talán valahol a Lipicai mének csodája című 1963-as háborús drámánál kezdődnek, amit az is lehet, hogy a 33. Oscar-gálán szobrot nyert The horse with the flying tails című dokumentumfilm ihletett. Attól függetlenül, hogy lovas filmekben egyáltalán nincs hiány, a lovaglás csak a nyolcvanas években lett mánia, elkezdtek szivárogni a derbis filmek a mozikba. Az  Archer kalandja 1985-ből például a Melbourne-i Kupa kezdeteit eleveníti fel, 1862-ig repít az időben és a kalandfilm jelzőt kapta, mert az is, hiszen a semmiből jött fiú nyeri a díjat benne a végén.

Fekete szépség (1994) azért is fontos a lovas filmek között, mert ez az első, ami a ló szemszögéből dolgozza fel a témát. Fekete szépség túlságosan bízik az emberekben, és megtapasztalhatja ennek jó és rossz oldalát is. Tipikus szem nem marad szárazon film. Aztán ott van a Lovasbecsület (1995), ami egy vérbeli western, de nemcsak a csihipuhi van benne, hanem öt ember négyszáz lopott lóval. Le akarják mészárolni őket, ám ők nem hagyják.  

Nyilván nem maradhat ki a felsorolásból Robert Redford egyik sikerfilmje, A suttogó (1998) sem. A szívfacsaró történet egyszerre romantikus dráma és lórajongóknak kötelező történet, ráadásul sokan a világon innen hallottak először arról, hogy léteznek olyan emberek, akik értik a lovakat.

2009-ben Terence Hill már nem volt az a bohém nőcsábász, aki fiatal éveiben, így a Lovas a sötétben című filmben már inkább az állatokhoz, westernfilmes lévén értelemszerűen a lovakhoz kötötte a szorosabb kapcsolat. A Lovas a sötétben mégsem egy vidám történet, hanem egy komor dráma, amiben a múlt elfogadássa játssza a legfőbb szerepet. 

2004-ig kellett várni, hogy újabb hollywoodi klasszikus üsse fel a fejét, ezt a lovat Viggo Mortensen ülte meg, és Hidalgonak hívták. Szó se róla, jól mutattak a sivatagban...

A csikó (2005) háborús sztori egy férfi és egy csikó barátságáról. Az amerikaiaknak keményen beakadt ezek a lovakat lelövik téma. Persze a sok év alatt született egy rakás családi lovas vígjáték is a témában, hogy ne is beszéljünk a My little pony és testvéreiről, de ezért majd igyekszünk sokszor elnézést kérni az anyatermészettől. 

Ettől függetlenül a Gyerek a nyeregben (2005) című filmdrámára azért is emlékezünk, mert játszik benne Zac Efron, akiért rajonganak a tinik, plusz megint csak ló és fiú barátság képezi az egyik alapját. 

És, hogy ne csak az amerikaiakra gondoljunk a témában megemlítjük A menedék (2013) című német filmet is, mert itt végre egy lány kap rá a lovaglásra, ráadásul a lázadozó fajtából.

Végül de nem utolsó sorban ott van nekünk a most bemutatott Kincsem (2017), ami végre a mozikban is jól teljesít, kosztümös is, lovakról is szól, meg hát végre valami pozitívra emlékeztet, hisz' mi vagyunk a lovas nemzet...