Luca napja a Lucaszéken kívül még mást is tartogat

Ma van Luca neve napja, amit az egyik legbabonásabb napnak tartanak. Pogácsa, hagyma, boszorkányok, szerelem és halál, mindezeknek jelentőségük lehet ezen a napon. A Gergely-naptár bevezetése előtt erre a napra esett az év leghosszabb éjszakája, minden bizonnyal ezért válhatott olyannyira misztikussá, babonássá.

Luca napján az asszonyoknak tilos volt házimunkát végezniük, bár sütni süthettek: számos babona a pogácsasütés köré szerveződik. A család minden tagjának sütött pogácsa közül az egyikbe tegyünk aprópénzt, és aki ráharap, azt várja a jövő évi gazdagság. 12 pogácsa sütéséhez kapcsolódik egy boszorkányosabb babona, miszerint 12 ismerős pogácsát tart a kezében, és akiére ráesik az elejtett toll, az fog leghamarabb meghalni. A pogácsán kívül a molnárkalácsot és a Szentestére szánt ostyát is ekkor sütötték meg az asszonyok. A házimunkatilalom megszegőiért viszont maga Luca jött el, és léteznek olyan mondák, melyek szerint a mosó asszonyokat kővé változtatta, vagy a párlósajtárba lökte, ami leforrázással járt.

Luca napi alakoskodó/Forrás: mek.oszk.hu

A karácsonyi készülődést viszont már most el kell kezdenünk, például  hajtathatunk búzát, amely karácsonyra megnő, és minél magasabb, annál bővebb termést ígér következő évre. A Luca székének 13 különböző fából kell készülnie, és minden nap egy elemet lehet hozzáépíteni, így pontosan 13 napig készül - ezt minden bizonnyal férfiak készítették. És hogy mi végre? Boszorkány megfigyelő funkciója volt, ha a templomban ráálltak, kiszúrták róla a boszorkány szarvát, vagy tollas fejdíszét. Hazafelé a széken ülőnek, vagy állónak szaladnia kellett, és mákot kellett szórnia maga után, mert a hit szerint a boszorkány üldözőbe vette, és csak akkor menekült meg, ha fedél alá jutott.  A széket el is kellett égetni.

Lucaszék/Forrás: mek.oszk.hu

A népi hiedelem szerint a boszorkányok és más varázserejű lények Luca napján jöttek elő, és hogy távol tartsák őket maguktól az emberek, kenyeret ettek fokhagymával, az állatok fejét is bedörzsölték vele, sőt, a kulcslyukakat is fokhagymával gyömöszölték be, és a kapuk elé pedig dohányt szórtak.  

A Luca név egyébként a "lux" szóból eredeztethető, amely jelentése fény. A skandináv országokban, ahol a fényre a hosszú zord tél miatt nagyon vágynak az emberek, Luca napja jelentősebb ünnep, mint nálunk. Érdekesség, hogy a Nobel-ünnepségek zárónapja december 13., amikor gyertyakoronás lányok köszöntik a Nobel-díjasokat, megidézve Szent Lúciát.

December 16-án Luca-napi forgatag lesz a Marczibányi Téri Szabadidőközpontban finn téli népszokásokkal. Ajándékot vásárolhatunk, de készíthetünk is, és Luca-búza vetés is lesz. 

A legkisebbeket várják december 13-án a Várkert Bazár babajátszójába Luca napi köszöntőre. Ezen a napon könyvvásárt tartanak a Vasas Központi Könyvtár Alapítványnál.

A Budapesti Adventi Vásárba is érdemes kilátogatni, ahol a Hütténél 10:00 órától Luca-napi búzaültetés lesz, és több népi hagyományt is megismerhetnek az érdeklődők.

A Müpában a népszokásokhoz kapcsolódóan népzenei együttesek tartanak foglalkozást és adnak koncertet. Nincs még egy olyan eseményekben gazdag időszaka az évnek, mint a pogány eredetű téli napfordulós ünnepek és a keresztény hagyományok találkozásából, egymásra hatásából kialakult karácsonyi-újévi ünnepkörhöz kapcsolódó népszokásokat felvonultató december és január. Hagyományőrző táncegyüttesek felelevenítik a szokásokat Lucától Vízkeresztig.

 

Forrás - több népszokás: mek.oszk.hu, wikipedia.hu