Madrid World Pride – Fotóriport a szivárványba borult városból

Spanyolországban minden héten találni okot és alkalmat az ünneplésre, itt természetes, hogy a nemzeti vagy vallási ünnepek több napos fiesztába torkollnak. Idén június 23. és július 2. között Madrid ad otthont a World Pride fesztiválnak.

Egy héten át kulturális programokkal, emberi jogi konferenciával, szabadtéri koncertekkel, záróaktusként pedig óriási felvonulással várja Spanyolország fővárosa a mintegy hárommillió érdeklődőt.

A World Pride mottója szerint a fesztivált „Az egész világ LMBTQI-embereinek jogaiért” szervezik, a nyitott és befogadó város pedig a szeretetet ünnepli. Manuela Carmena, Madrid polgármestere egy Facebook-posztjában udvariasan megkérte Párizst, hogy erre a hétre kölcsönözze neki a „szerelem fővárosa” címet. Anne Hidalgo párizsi polgármester pedig egy videóposztban örömmel adományozta azt Madridnak.

 

 

A város régóta készül az eseményre, az önkormányzat a tavasz beköszönte óta plakátokon hirdeti spanyolul és angolul: Bárkit is szeretsz, Madrid szeret és akar téged, illetve azt is, hogy az egyenlőség, a sokszínűség, a szabadság és a jogok Madrid büszkesége. 

 

 

A belváros mediterrán épületei a szivárvány színeit öltötték magukra az ünnepre. A napfény kapujában, Puerta del Sol-on, Madrid főterén, ahol a legnagyobb koncerteket tartják a fesztivál hetén, szintén hosszú zászló díszíti a város egyik jelképét, a régi postapalotát. Az önkormányzatnak helyet adó Cibeles palotát hosszú zászló díszíti, melyet a város lakói maguk készítettek: hónapokon át bárki, aki ellátogatott az épületbe, felhelyezhetett egy masnit a hosszú lobogóra. 

 

 

Európai talán legizgalmasabb melegnegyede, a belvárosi Chueca egész évben színes, ám ha ellátogatunk oda a büszkeség hetén, nem szabad semmi visszafogottságra számítanunk. Nem csak a bárok vannak tele, rengetegen ülnek a terek és lezárt utcák forró kövén szivárványviseletben, zászlót lobogtatva, egy doboz sörrel vagy tinto de veranóval (citromos üdítővel kevert vörösbor) a kezükben.

 

 

A bevásárlóközpontok is ünnepi díszbe öltöztek, a negyed piaca, a Mercado de San Antón kapuja köré kihelyezett óriási zászlóval köszönti vásárlóit. 

 

 

A trendi üzletek, designbutikok, világmárkák boltjai mind a szerelmet ünneplik kirakataikban, a szűk belvárosi utcák felett lobognak a zászlósorok, az utcai árusoktól vagy a szuvenírboltokban minden sarkon beszerezhetjük szivárványszínű kiegészítőinket: legyezőket, pólókat, karkötőket, kalapokat, kitűzőket.

 

 

Chueca metrómegállója már régóta a szivárvány színeiben díszeleg, a fesztivál ideje alatt rózsaszín fények világítanak belül, mint egy buja földalatti melegbárban. 

 

 

Bécsi mintára a közlekedési lámpákon magányosan álldogáló zöld és piros emberkéket felváltották az azonos és különböző nemű szerelmespárok, a városi buszok visszapillantótükrén is megtaláljuk a szivárványos matricákat, oldalukon pedig angolul köszöntik a Pride-ra érkező turistákat.

 

A forró nap fénye alatt összegyűlhet az egész világ, hogy egy befogadó, barátságos és szerethető városban ünnepelhesse a szerelmet, emberi jogait, méltóságát, sokszínűségét. Madrid azt üzeni: ünnepeld meg azt, aki vagy.

 

 

Fotók: Nagy Mihály

A humenonline.hu cikke.