Magyar lány Las Vegas-i ketrecben - TUF 26. ma este a Sport1-en!

A TUF, azaz The Ultimate Fighter (Az utolsó harcos) egy Amerikában 2005 óta futó harcos reality show, a győzteseknek egyenes út vezet az MMA legkomolyabb szintjét jelentő UFC Ligába. Ez az első alkalom, hogy egy magyar harcos bekerült, ezzel ő jutott a legközelebb az UFC-hez.

Az UFC (Ultimate Fighting Championship) legendás harcosokat teremt, többen közülük később akciósztárok is lehetnek, mint például Randy Cotoure és Ronda Rousey az Expendables (A feláldozhatók) filmekben.

Az UFC-t többen azonosítják magával az MMA-val (Mixed Martial Arts - Kevert Harcművészet). Tény, hogy nem elválaszthatatlan a kettő, az MMA gyakorlatilag a kezdeti UFC-ben - 90-es évek eleje - teremtődött, és szerveződött az évek során. Az MMA küzdelmek a többféle küzdősport stílus keveredése miatt látványosak, és sokszor brutálisak, mert a szabályrendszer gyakorlatilag ennyi: mindent lehet, állva csak egy maradhat!

A The Ultimate Fighter: A New World Champion televíziós valóságshow is erről szól - mint általában a valóságshow-k -, csak itt a bennmaradásért a szó szoros értelmében megküzdenek a résztvevők. 2x5 perces menetet töltenek a nyolcszögletű ketrecben (octogon), ahol saját magukra vannak utalva.  Az MMA szabályok a ruházatot rögzítik, és olyan tiltásokat, mint például a földön fekvő fejének lábbal támadása, szemkinyomás, gége támadás, ami mind arra utal, hogy azért maradjon életben az ellenfél. A "végső harcos", tehát a győztes, UFC világbajnoki címet nyer, amivel együtt szerződést is a Ligába. Ez az új széria azért is izgalmas, mert ezzel kerül majd bevezetésre a női légsúly, korábban ilyen súlycsoport nem volt az UFC-ben. 

A show válogatója 2017. májusában volt, amire Fábián Melinda, magyar kempo mester, és profi MMA harcos is kiutazott Las Vegasba. A 16 fős mezőnybe 7.-ként rangsorolva került be.

A két csapat:

Team Alvarez (zöld) - Edző: Eddie Alvarez - Korábbi Bellator és UFC Könnyűsúlyú Világbajnok, UFC övétől Connor McGregor fosztotta meg.

Versenyzők: Barb Honchak (A show egyik legnagyobb neve, korábbi Invicta Légsúly Világbajnok, már továbbjutott a negyeddöntőbe. Ha Melinda is továbbjut, vele kell megküzdenie.), Lauren Murphy (Korábbi Invicta Harmatsúly Világbajnokként, és már létező UFC szerződéssel érkezett a show-ba, de a negyedik epizódban kikapott.), DeAnna Bennett (továbbjutott a negyeddöntőbe), Melinda Fabian (Az első magyar versenyző a show-ban.), Christina Marks , Ariel Beck (a harmadik részben kapott ki), Sijara Eubanks (Brazil jitsu-s múlttal rendelkezik, amely komoly alapja az MMA-nak, már továbbjutott a negyeddöntőbe.), Shana Dobson (az első részben kikapott).

Team Gaethje (világoskék)- Edző: Justin Gaethje - Korábbi WSOF Könnyűsúlyú Világbajnok, profi mérlege veretlen.

Versenyzők : Roxanne Modafferi (Ő az elsőként kiemelt, a TUF 18. részében már szerepelt, de akkor nem jutott tovább. Azóta az Invictában erős profi mérleget szerzett. A negyeddöntőbe könnyen továbbjutott.), Maia Stevenson (az ötödik részben kikapott), Montana Stewart (bírkózó múlttal rendelkezik, legfiatalabbként már továbbjutott a negyeddöntőbe), Emily WhitmireRachel Ostovich-Berdon (Hawaii származású, ő lesz Melinda ellenfele.), Karine Gevorgyan (Melindán kívül ő volt a másik, nem amerikaiként bekerült hölgy. Hazájában, Örményországban ő az egyetlen női MMA haros, a második részben kikapott.), Nicco Montano (Indián származású, 14. kiemeltként, a 3. kiemelt legyőzésével jutott tovább a negyeddöntőbe, eddig csak ők küzdötték végig mindkét menetet.), Gillian Robertson (a hatodik epizódban kikapott).

A versenyzők az UFC Las Vegas-is főhadiszállásán edzettek, ahol például az egyik legnagyobb jelenlegi állócsillag, Conor McGregor is készült velük egy időben. Semmire nem volt gondjuk a show alatt, luxuskörülmények között éltek, és edzettek hat héten keresztül.

Ma este a Sport 1 előtt ülve, szurkoljunk együtt a The Ultimate Fighter magyar versenyzőjének, Fábián Melindának, aki az UFC női légsúly világbajnoki övéért küzd, élete nagy lehetőségét meglépve!

Adás: 2017. október 19., 19:00, Sport 1

Ismétlés: 2017. október 26., 01:00, Sport 2

2017. október 26., 21:30, Sport 1

 

Az érdeklődőknek:

Magyar MMA Szövetség honlapja 

Fábián Melinda sportolói oldala

Forrás