Mikor jön végre a Terrorbolygó 2?

Robert Rodriguez zombiapokalipszise örök klasszikus ZS-film, géppuskalábú Rosie McGovannal és olvadt tökű Tarantinóval.

Lassan 10 éves lesz Quentin Tarantino és Robert Rodriguez 2007-es alkotása, a kamutrailerekkel turbózott Grindhouse, de a mai napig ez a legmenőbb tisztelgés a régi B-kategóriás filmek előtt. Talán csak a Kung Fury és a Turbo Kid tudná letaszítani a trónról, de szerencsére még ez sem igaz, mivel külön ligában játszanak: míg a két tavalyi geekfilm a '80-as és a '90-es évek másolt videokazettákon rongyosra nézett, kliséhegy akciófilmjeit parodizálta, addig Tarantino és Rodriguez inkább azok előtt a '70-es évek autósmozijaiban futó, karcos kópiás exploitation (blaxploitiation, nazisploitation, stb.) szutyokfilmek előtt tisztelgett, amelyeknek minden perce bűnös élvezet volt.

Sajnos ezt az időutazást az egy ideje már művészfilmes igénnyel dolgozó, díjhalmozó Tarantino nem nagyon vette komolyan a rá jutó Grindhouse-filmben, a halálosztó kaszkadőrt megbüntető csajokról szóló Halálbiztosban. Annál inkább brillílorozott viszont színészként Rodriguez szutyokmozijában, a Terrorbolygóan, amiben egy erőszakoskodó zsoldost alakított, aki nagyon ár akart moccanni Rosie McGowan sztriptíztáncos karakterére - csak közben látványosan szétolvadt a töke a radioaktív sugárzástól!

 

 

De Bruce Willis mutálódása sem volt rossz:

 

És hogy mi volt a körítés ezekhez az eszelősen jó, de egyúttal iszonyúan undorító jelenetekhez? A szokásos horrorklisé: egy álmos amerikai kisváros mellett katonai kísérletekből származó vegyszer juta a levegőbe, ami mindenkiből mutáns zombit csinál, a mókásan összeválogatott színészgárda (Rosie McGowan és Bruce Willis mellett többek között Losttal világhírűvé váló Naveen Andrews, Josh Brolin, a Terminator és az Aliens elfeledett sztárja, Michael Biehn, a maszkmesterből lett marcona színész, Tom Savini, Fergie a Black Eyed Peasből, stb.) pedig megpróbálnak elmenekülni a szörnyek elől. Csak ez nem mindenkinek sikerül.

A film tehát ebben a hamisítatlan B-kategóriás stílusban, karcos mozikópiákat imitálva mutatja be és neveti ki az elmúlt évtizedek összes akciófilmes és horrortoposzát. Nekem egyébként a zárójelenet a kedvencem, amikor a zombiinvázió túlélői a felhőkarcolók csonkjaival a hátuk mögött ballagnak a sivatagi tájban, mint valami VICO-kazettán megjelent, olcsó Mad Max-klón gagyifilm mellékszereplői.

 

Nagyon remélem, hogy elkészül a közeljövőben a Terrorbolygó 2 - de persze csak a Machete 3 után!