Mit adtak nekünk a Szállító-filmek?

Valószínűleg kevesen vannak, akinek meghatározó filmes élmény volt bármelyik Szállító-film is, de Luc Besson és cége, az EuropaCorp nagyon belenyúlt valamibe, amikor kitalálta magának a mindig fess, szűkszavú, de kemény öklű sofőr figuráját, aki új arccal jelenik meg az új részben, a Transporter: A Szállító - Örökségben.

A reklám és a film összeolvadását

A filmes termékelhelyezés ősrégi találmány, de A szállító konkrétan egy reklámból nőtte ki magát, a BMW zseniális The Hire című kisfilmválogatásából, amihez olyan fantasztikus rendezők készítettek egy-egy kisfilmet, mint John Frankenheimer, Ang Lee, Wong Kar-Wai, Guy Ritchie, Alejandro González Iñárritu, John Woo, Joe Carnahan és Tony Scott. Luc Besson beleszeretett az ötletbe, a BMW is vevő volt a közös munkára, Clive Owent viszont lecserélték Jason Stathamre. A siker két folytatást, egy tévésorozatot és egy rebootolt új filmet hozott, amit eleve trilógiának szántak. Igaz, az autó a következő két részre és a sorozatra Audi lett, hősünk viszont azóta is vígan hordja méregdrága Panerai óráját.

A francia és az amerikai akciófilm összemosódását

A ma már elsősorban producerként és forgatókönyvíróként dolgozó Besson kitalált egy rendkívül sikeres, csak mérsékelten véres, de nagyon akciódús formulát, amely számos franchise alapja lett, köztük a Szállítóé. Mindezt egy jókora gépezet működteti, és rengeteg fiatal, nagy munkabírású rendezőt neveltek fel az évek során. Mivel a formulát eleve nemzetközi piacra szánták, ezek a rendezők hamarosan Hollywoodban is munkát kaptak, a produkciókról pedig már a fene sem tudja megmondani, hogy amerikai vagy francia gyártásúak – a legújabb film pl. francia-kínai koprodukció. Íme néhány név és cím a Besson-istállóból. Louis Leterrier az első két film rendezője életrajzában azóta A hihetetlen Hulk (2008), A titánok harca (2010) és a Szemfényvesztők (2013) szerepel. A harmadik Szállító filmért felelős Olivier Megaton rendezése a Colombiana, az Elrabolva 2., illetve az Elrabolva 3. Az új filmet Camille Delamarre készítette, és az ő munkája a Veszélyzóna – ami a francia B13 - A bűnös negyed remake-je, amit az a Pierre Morel rendezett, akié az első Elrabolva film volt, és folytathatnánk...

A Drive című filmet Ryan Goslinggal?

Szilárd meggyőződésem, hogy a Drive - Gázt! tulajdonképpen a Szállító-filmek művészfilmes átemelése egy véresebb, kicsit melankolikusabb, de sokkal coolabb környezetbe, és persze sokkal, de sokkal jobb zenével. Ryan Gosling már elötte is óriási sztár volt, de ezzel a filmmel lett kicsivel több, mint óriási sztár, és azóta pisilnek állva utána a lányok, hogy eljátszotta a bárki által felbérelhető, halálpontos névtelen sofőrt az ő szuper dzsekijében és kalapácsával.

Megmutatta Osvárt Andreát a világnak

A három film sikere új lehetőségeket vetett fel. A 2012-ben indult, két évadot és 24 epizódot megélt tévésorozatban Chris Vance vette fel a fekete öltönyt és ült a volán mögé, és annyit változtattak a formulán, hogy hősünk kapott egy ügynököt, aki megköti az üzleteit. Ő Carla Valeri, vagyis Osvárt Andrea, aki szerepe szerint korábban CIÁ-nak dolgozott, és nizzai irodájából bizniszeli le a fuvarokat. A szerep adta ismertség vezethetett a Megdönteni Hajnal Tímeát címszerepéhez is, aminek a kákáján ugyan lehet csomót keresni, de mégis ez volt az elmúlt évek legsikeresebb magyar vígjátéka. http://www.port.hu/a_szallito_transporter/gallery_600136365/pls/me/media.print_media_gallery?i_area_id=6&i_object_id=136365&i_media_id=508313&currpic=508313&i_is_picture=1&i_is_video=1

Sztárt csinálhat Ed Skreinből

A fiatal brit Ed Skrein karrierjét zenészként kezdte, és olyan nagyágyúkkal dolgozott, mint az Asian Dub Foundation vagy Plan B, és utóbbinak köszönheti színészi karrierje beindulását is, hiszen rajta keresztül kapta meg az ill Manors - Rázós környék egyik főszerepét, majd láthattuk a Trónok harcában is. A Transporter: A Szállító - Örökségben már ő Frank Martin, avagy a Szállító, és Bessonék itt is trilógiában gondolkodtak. Más kérdés, hogy a sokak által nagyon várt Deadpoolban is feltűnik majd Ajaxként, vagyis Skrein másik ágon is befuthat, de két ütős szerep mindig jobb, mint egy.