Mit hoz a november?

Sokan térnek vissza a hónapban: Mel Gibson, Bud Spencer, J.K. Rowling és Woody Allen, illetve minden idők legparasztabb Mikulása, de lesz Barbie és szuperhősmozi is. Kár panaszkodni!

A hónap egy újabb szuperhőst hoz nekünk, és ezúttal nem a sokadik folytatásról  vagy remake-ről, esetleg rebootról van szó, hanem egy eredeti képregényfigura bemutatkozásáról a Marvel univerzumból, ráadásul Benedict Cumberbatch megformálásában. Ő Doktor Strange, a világhírű idegsebész, akinek élete tragikus fordulatot vesz egy szörnyű autóbaleset következtében, ám egy titokzatos himalájai rejtekhelyen önmaga eddig számára is ismeretlen oldalára talál rá rá. Az előzetesben van egy kicsi a Mátrixból, az Eredetből és A sötét lovagból, de ettől még lehet ez a hónap filmje. Szintén az első héten jól az Állva maradni című francia filmdráma egy fiatal srácról, akiből hirtelen egyedülálló apa lesz. Szintén francia a Belle és Sébastien - A kaland folytatódik, a hirtelen magára maradó filozófiatanárról (Isabelle Huppert) szóló Az eljövendő napok, illetve a nemrég elhunyt nagyszerű magyar operatőr életét bemutató dokumentumfilm, a Harmadik típusú találkozások Zsigmond Vilmossal.

A Bűnvadászok a Bud Spencer-Terence Hill duó 1977-es klasszikus vígjátéka, amit most leporoltak, akárcsak a majd decemberben érkező ...és megint dühbe jövünk. A gyerekeknek szól a francia ...és megint dühbe jövünk és az amerikai Barbie: Csillagok között, az új Woody Allen film, a Café Society pedig inkább értelmiségieknek, akárcsak az utóbbi évek legokosabb sci-fije, az Érkezés, amelyben egy nyelvészprofesszornak kell megvédenie az emberiséget az űrből érkező lényektől és saját magától. A főszereplő Amy Adams egy másik remek filmben is látható lesz novemberben: ez az Éjszakai ragadozók, ahol egy jómódban élő feleséget játszik, akinek újra felbukkan életében egykori szerelme és egy végzetes döntésre kényszeríti. A sejtelmes tartalom mögött szinte bármi lehet, de Adams, napjaink egyik legtehetségesebb színésznője nem szokta gyenge filmekhez adni a nevét. Lesz magyar film is a hónapban: A martfűi rém valós eseményeket dolgoz fel és az előzetes alapján nagyon izgalmasan és remek színészekkel teszi mindezt.

A Creative Control amolyan fejvakarós, a kreativitással és a virtuális valósággal kacérkodó amerikai független film, míg a nagyszerű Adele Haenel főszereplésével készült belga Az ismeretlen lány filmdráma egy fiatal orvosnőről szól, aki egy, az ajtaja előtt meghalt, személyazonosság nélküli fiatal lány ügyében kezd nyomozni. A hónap egyik leginkább várt filmje – már azoknak, akiknek még nincs herótja J.k. Rowling munkáitól - Legendás állatok és megfigyelésük, ami, mint tudjuk, a Harry Potter univerzum egy másik sarkába és korábbi idősíkjába vezet minket. Az ausztrál Mentőakció inkább amolyan B-kategóriás sci-fi, a nehéz című A sors kegyeltjei... meg a többiek viszont a legjobb francia színészeket vonultatja fel. És ha már ausztrálokat emlegetünk, Mel Gibson hosszú idő után főszerepben tér vissza, ő Az utolsó emberig börtönviselt, tetkós hőse, aki tinilánya megmentéséért bármire képes – nyilván nem ír filmtörténelmet, de izgalmas lesz.

Az utolsó hét legfontosabb filmje egy horror – végre egy horror! -, a Bezárva, amelyben a férjét elveszítő és sérült gyerekét nevelő Naomi Wattsnak egy halálos vihart kell túlélnie. A mélység kalandora a nagyszerű természettudós, Jacques-Yves Cousteau életét meséli el, míg Az állam Fritz Bauer ellen szintén egy valós személy életéből merít: a címbéli Bauer főügyész a háborús bűnös Adolf Eichmann nyomába ered, ám magára marad küldetésében. A szintén német Hogyan találtam rá a boldogságra az El Caminón már címében elmeséli az egész történetet – egyébként egy túlsúlyos komikus indul zarándokútra benne, és a végére maradt két magyar alkotás is. A #Jézus - Apám nevében ambiziózus módon, de szerény keretből modern környezetbe emeli Krisztus történetét, míg a Cop Mortem hazai akciófilm – szintén nem gigentikus büdzséből, de a főszerepben Kamarás Ivánnal. A legeslegvégére pedig a hónap legviccesebb munkája maradt. A Tapló Télapó 2. remélhetőleg ugyanolyan bunkó, tapintatlan és szórakoztató lesz, mint a 2003-as első rész. Billy Bob Thornton egészen biztosan jól ál majd a taplóság, reméljük Christina Hendricksnek is jól áll majd Bill Bob, mert az álságos áruházi Mikulás egészen biztos rámászik majd a kebelcsodára.