Nagyváros vs. kisváros

  • TóCsa / PORT.hu

Régi előítélet, hogy a kisvárosokban alapvetően furcsa szokásokkal megáldott/megvert, enyhén flúgos emberek élnek, akik egyszerűek, mint a faék, de nyíltságuknak köszönhetően mégis sokkal szerethetőbbek nagyvárosi társaiknál. Erre a sablonra úgy tűnik még 2009-ben is fel lehet húzni egy hollywoodi vígjátékot.

Északon hideg van
Mivel a film a fagyos Minnesotában játszódik, a poénok jó része is arra van kihegyezve, hogy a Miamiból jött Lucynek mennyi problémája akad az állandó fagyokkal (de viccesek is azok a hidegtől megkeményedő mellbimbók, hahaha), és a helyiek az állandó hidegtől lettek olyan begyepesedett népek. Valószínűleg az autentikus környezet megteremtéséért szerződtettek a filmhez egy dániai rendezőt, csakhogy a producerek alaposan mellétrafáltak Jonas Elmerrel. Dánia teli van tehetséges alkotókkal, erre ők kiszúrják azt az egyet, akinek még a hazai filmjei sem örvendtek nagy népszerűségnek. Valószínűleg komoly gyakorlata lehet a fagyos tájak hangulatának visszaadásában, de a tudása édeskevés volt ahhoz, hogy bármit is kihozzon ebből a panelekből építkező, sablonos történetből.

Az ellentétek vonzzák egymást
A filmből természetesen nemcsak azt tudhatjuk meg, hogy a kisvárosi emberek minden furcsaságuk ellenére milyen szeretnivaló népek, hanem azt is, hogy az igaz szerelem két tökéletesen ellentétes elvek szerint élő ember között is kibontakozhat. Persze a nemi ellentétekre építő komédiáknak nagy hagyománya van Hollywoodban, de ennyire ötlettelenül nagyon ritkán mutatják be, ahogy a nagyvárosi, karrierista, értelmiségi nő belezúg a kisvárosi, kicsit nyers modorú, melós férfiba, akivel az első találkozásukkor még úgy tűnik, hogy ki nem állhatják egymást. A Doc Hollywood mintájára felépülő mozi mindössze abban nyújt újat korábbi társaihoz képest, hogy ezúttal a nő az, aki férfiként a pénzt és a munkát viszi a házhoz, a férfi pedig csak ott van mellette lelki segítőtársként. Ez azonban a megrögzött feministákon kívül mindenki másnak kevés lesz az üdvösséghez.

Summa
Renée Zellweger a Bridget Jones-ban használt manírjaival dolgozik, az elhízottság kivételével, és ami ott még jól működött, mára kissé modorossá vált. Férfipartnere, Harry Conick Jr. semmit se tesz hozzá a forgatókönyvben leírtakhoz némi sármon kívül, de ez általában csak a borostás férfiparfümreklámokban elég, egy játékfilm főszerepéhez még kevés. A sztorinak ad még némi aktualitást a gyárbezárás tematikája, de persze senki sem egy hollywoodi romantikus vígjátékból akarja megtanulni a válságkezelés alapjait.

Kinek ajánljuk?
- Akik már nagyon régóta várják a Bridget Jones harmadik részét.
- Akik vonzódnak a fagyos északi tájakhoz és a rengeteg hóeséshez.
- A tejiparban dolgozóknak.

Kinek nem?
- Akiknek a Bridget Jonesból már a második rész is sok volt.
- Valódi romantikára vágyóknak.
- Akik valami viccesre vágynak.


4/10