Őfelsége ügynöke - James Bond

  • PORT.hu / PORT.hu

A való világban egy olyan titkos ügynök, akit ennyi ember ismer, már fel is hagyhatna a az izgalmas szakmájával, hisz pont az a lényeg, hogy TITKOS! Értem? Persze a 007-esnek ez sem okozna problémát, mert ő az, aki mindig, minden helyzetben sikerrel feltalálja magát.

 

James Bond, más néven a 007-es ügynök egy kitalált brit kém, akinek figuráját Ian Fleming alkotta meg 1953-ban. A szuperkém nevét egy ornitológustól kölcsönözte, szegény madarász nem is sejtette, hogy fogalommá válik a neve. Fleming számos regényt és novellát írt Bond kalandjairól, majd halálát követően, más írók folytatták a sikeres sorozatot. Ezzel együtt nem tévedünk nagyot, ha azt állítjuk, hogy Bond neve mára összeforrt a filmekkel.

Őfelsége ügynöke általában a legrázósabb megbízásokat kapja, nagy eséllyel valamilyen világuralomra törő gonosz likvidálása az elsődleges feladata. Mondjuk az mindig érdekelt, hogy ha sorrendben számolunk, akkor Bond csak hetedik, szóval el sem tudom képzelni, hogy ha ő ilyen tudással rendelkezik, akkor mit tudhat a 006-os, uram bocsá’ a 001-es ügynök. Valószínűleg ők már nem Angliát, hanem az egész ismert univerzumot védik a gonosztól.

Eddig 24 Bond film készült az EON Productions által, illetve két független film és egy tévéfilm, ami Fleming első regénye nyomán készült. De igazából csak a 24 mozifilm számít eredetinek. Eddig összesen hat színész alakította a címszerepet és származásukat tekintve javarészt britek.

A két kivétel: George Lazenby, aki ausztrál és egy filmben játszott, illetve a sokkal híresebb ír származású Pierce Brosnan. Kronológiai sorrendben így alakul: Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan és az éppen regnáló Daniel Craig. Bár mindig felmerülnek amerikai színészek is, de az idők folyamán hagyománnyá vált, hogy csak a brit korona országaiból származó színész játszhatja el a nemzeti hőst.

Minden film jellegzetes nyitánya a Gun Barrel, vagyis egy pisztoly csövének perspektívájában tűnik fel az ügynök, de ő hamarabb lő. A másik jellegzetesség a zene. Minden esetben felcsendül az ismert dallam, ami az idő előrehaladtával egyre több témával bővül, sőt minden filmnek már hagyományosan írnak egy heroikus főcímdalt is, amik sokszor önálló életre kelnek.

Bond mellet vannak még állandó szereplők, mint pl. főnöke M. Ő az, aki különböző küldetésekre küldi ügynökét, sokszor vitázik vele, de alapvetően kedveli. Q a következő, aki ellátja Bondot mindenféle kütyükkel, amik nem ritkán átlagosnak tűnő cuccok, de vész esetén fegyverré és hasznos holmikká válnak.

Miss Moneypenny a főnök titkárnője, aki valószínűleg oda van Bondért, rendszeresen flörtölnek, de ez általában megmarad a szavak szintjén. És ha már itt tartunk, minden filmben feltűnik legalább egy, de inkább egy 2-3 gyönyörű hölgy, akik szorosabb kapcsolatba kerülnek az ügynökkel. Őket Bond lányokként szokás emlegetni, és rengeteg híres szépség játszotta már el ezt a szerepet, mint pl. Ursula Andress, Kim Basinger, Sophie Marceau, vagy a habokból kisétáló Halle Berry.

Az utolsó film a Spectre – A Fantom visszatér, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, sem a pénztáraknál, sem a kritikusok szerint nem remekelt, így lehetséges, hogy Daniel Craig utoljára játszotta el a legendás film főszerepét. Mi pedig kíváncsian várjuk, hogy ki lesz a következő.