Októberi gyerekfogás – Drakula, Pán Péter, orosz gyerekmozi

Nem divatos dolog, de szülőként örül az ember, ha végre egy újabb jól összerakott és beharangozott gyerekfilm érkezik a mozikba, és a Hotel Transylvania 2. pont ilyen, de jut mellé egy érthetetlennek tűnő német dinós mese és egy egzotikus orosz darab – no és a nagyon sokadik színes-szagos Pán Péter feldolgozás.

Hotel Transylvania 2. - Ahol még mindig szörnyen jó
A történet szerint minden jobbra fordult a Hotel Transylvaniában – Drakula gróf merev szabályai végre megenyhültek, és a hotel kapui immár emberek számára is nyitva állnak. A gróf azonban komolyan aggódik egyszem, félig ember, félig vámpír unokája, Dennis miatt, aki semmi jelét nem adja vámpír örökségének, ezért úgy dönt, hogy barátai, Frank, Murray, Wayne és Griffin segítségével szörny-kiképzésben részesítik Dennist. Mindezek tetejébe ellátogat a hotelbe Drakula régimódi apja, Vlad, aki nagyon nem veszi jó néven, hogy emberek is látogathatják a hotelt, főképp pedig, hogy az ükunokája nem tisztavérű vámpír.Genndy Tartakovsky aki az olyan rajzfilm klasszikusok mögött állt, mint a Szamuráj Jack vagy a Dexter laboratóriuma újra megcsillogtatja humorát és technikai tudását és aki kihagyta az első részt, az sürgősen pótolja be, és most irány a folytatás.

Kinek ajánljuk: Olyan gyerekeknek, akik nem ijednek meg egykönnyen és már tudják, mi az a farkasember vagy a múmia, és persze előny, ha látták az első részt is. A korhatár csak 6-os.

Kókusz Kokó, a kis sárkány 
Ahogy szokás a német humorérzékkel poénkodni, úgy a német animáció is gyakran poénok céltáblája, ugyanis nagyon ritkán üti meg a nemzetközi mércét, noha a gyerekfilmeknek óriási hagyománya van arrafelé. Pedig próbálkoznak szegény németek, és most a Rozsdalovag alkotói jelentkeztek egy új munkával, amely már szerfelett infantilis címével felhívja magára a figyelmet – és ami a hírek szerint egy tévésorozatnak ágyaz meg, noha ez rendszerint fordítva szokott történni. A lényeg, hogy a Sárkány-szigeten járunk, ahol kétfajta sárkány él, a tűzokádók és a hasukat imádók, a címbéli Kókusz Kokó pedig az első csapathoz tartozik, ám először megbukik a repülővizsgán, majd a gondjára bízott tűzfű, ami képessé teszi fajtáját a tűzokádásra, kerül rossz kezekbe, így lesz mit jóvátennie, de segít neki barátja, Oszkár a vegetáriánus húsevő sárkány és Matilda, a tarajos sül. 
Kinek ajánljuk: Akiknél a Süsü a sárkány a referenciapont. Nincs korhatárhoz kötve.

Pán

Bevallom, én nem Pán Péter kalandjain és a Sohaország meséjén nőttem fel, tudásom is hiányos ezen a téren, de ha ilyen sok filmet készítenek a témáról, akkor az biztos fontos dolgokat mondhat el a felnövésről, a repülésről és a kalózkodásról. Ez a mostani viszont – állítólag – egy másfajta mese, előrébb jár az idővonalban, ahol egy árva fiú megszökik a lelencházból, és jó barátokra talál. Még nem tudja, hogy, aki most hű haverja, később Hook kapitány néven lesz rettegett kalóz és az ő legnagyobb ellenfele, mert most közös az ellenségük: Feketeszakáll, a még rettegettebb kalóz. A két cimbora együtt sok kalandon megy keresztül: van köztük víg és van veszélyes, sellős és bennszülöttes, a srác pedig csak lassanként ébred rá, hogy egyszer hőssé kell válnia, és az egész világ meg fogja ismerni. De nem a történet a lényeg, hanem az, hogy Feketeszakáll szerepében Hugh Jackman ripacskodhat kedvére, és kedvenc ausztrál színészünk rendesen el is engedi magát.

Kinek ajánljuk: Akik ismerik a Pán Péter mesét és/vagy nagyon odavannak a kalózokért. A korhatár 12-es.

Hókirálynő
Orosz családi animációs film is ritkán kerül a hazai mozikba, de most ez történt, hiszen egy ideje újra közeledik egymáshoz a két nemzet. Egy távoli vidéken járunk, ahol elvarázsolt hadihajók fagynak jéggé, és városok alusznak örökös téli álmot, és itt élt egyszer egy bátor testvérpár, Gerda és Kai. Édesapjuk, Vegard varázsló különleges hatalommal bírt: olyan tükröket készített, amelyek megmutatták, milyen érzéseket, vágyakat rejt az emberek lelke. Ám a fagyos szívű Hókirálynő, aki a világot örökké tartó téllel sújtotta, nem nézte jó szemmel, hogy a birodalmában van valaki, aki képes a legtitkosabb érzéseket is feltárni, ezért Vegard mestert és feleségét jégszoborrá változtatta, ám a gyerekek nehezebb ellenfélnek bizonyulnak – különösen Gerda. A Jégvarázsra adott orosz válaszban lesznek fókák, jegesmedvék és megszelídített trollok is! 

Kinek ajánljuk: Az orosz kulturkör szerelmeseinek, akik blincsikivel kelnek és piroggal fekszenek. A korhatár 12-es.